вторник, 20 декември 2011 г.

ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПЕДОФИЛА В СМОЛЯН: БАЩАТА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛ ОТ ЗАВИСИМОСТТА НА ЩЕРКА СИ И ПОСЯГАЛ СЕКСУАЛНО

 В хода на разследването срещу бащата-педофил Йордан Козарев са събрани неоспорими доказателства за престъпно съвкупление, чрез използване на положение на зависимост и надзор над дащеря му, заяви в четвъртък говорителят на държавното обвинение Иван Спиров. И обяви, че Районна прокуратура - Смолян, е внесла обвинителен акт срещу 50- годишния смолянчанин за сексуалните му посегателства в периода от лятото на 2010 г. до 07.04.2011 г. Обвинението е доказало категорично три от издевателствата, които са извършени в дома на обвиняемия. Мъжът се е възползвал от идването на 17-годишната си дъщеря, която е била принудена да търси присъдените й от съда пари за издръжка. Двамата са били сами в къщата, което улеснило родителя, който отказвал да подпомага финансово децата си. Заради това има и присъда от Темида.
В хода на разследването са извършени множество процесуални следствени действия - оглед, разпити на свидетели, съдебно-медицински, психиатрични, психологични, биологични и други експертизи, които потвърждават ситуацията около престъплението. Обвиняемият бе задържан тази пролет. 72 часа арест му наложи прокуратурата, а след това съда му даде мярка за неотклонение “задържане под стража” докато трае делото. Още при тези заседания на съда Козарев потвърди сам за извършеното с обяснението, че бил пил. И едва ли не заради алкохола недооценил какво се случва. Дори поиска лечение в психиатрична клиника, но според експерти той е вменяем, няма и алкохолна зависимост и може да отговаря за делата си.
Обвинения имаше и към майката на момичето, която се опитваше да намеква, едва ли не, че не е знаела за посегателствата. Макар в един от разпитите да заявява, че заради подобно посегателство се изнесла с децата, тогава именно поискала издръжка. Но в поселдствие отново се върнала в дома си заедно с тях. Към нея обаче няма повдигнати обвинения за съучастничество и укривателство, макар че при разплитането на ситуацията става ясно, че цялото семейство е знаело за издевателствата над момичето, които са траели с години. Но никой не ги е прекратил.
Първоначално бащата е привлечен в качеството на обвиняем за изнасилване. Но тъй като има данни само за принуждаване, обвинението е за съвукопление чрез зависимост и надзор, за което се предвижда по-леко наказание - “лишаване от свобода” за срок от една до пет години. Докато за изнасилване съставът на чл. 152(2).1. предвижда затвор от 3 до 10 г. Какво ще приеме съдът, ще стане ясно, след като казусът влезе в съдебна зала. Факт е, че животът на едно дете е прекършен, а детството му е било изпълнено с посегателства в собствения му дом, където трябва да се чувства най-щастливо и защитено.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар