петък, 16 декември 2011 г.

НЕДЕЛИНО СЕ КЪПЕ С КОФИ И КОПАЕ КЛАДЕНЦИ

В 21 ВЕК

* Сухи чешми посред зима, но не са замръзнали, а нямаме вода от десетилетие, обяснява кметът Стоян Беширов, който преговаря за захранване на водоемите


В 21 век в Неделино все още има цели квартали, в които хората носят с кофи вода и така се къпят. Това продължава повече от 10 години, откакто не съм кмет, пояснява върналият се на поста градоначалник Стоян Беширов. Липсата на валежи дава изключиотелно голямо отражение в момента. Няма налягане, няма вода в чешмите и то не защото са замръзнали, а защото нищо не се подава от водоемите. Особено тежко е положението в по-високите места на града. Няма официален режим, какъвто съществува през лятото, когато по цяла нощ се запасява населението, за да може да изкара безводния ден.
Ако се захранят новите водоеми, ще се реши проблемът с безводието, макар че водата ни е богата на манган, а всички фекални води отиват в речното корито. В чиито долен край пък е вододайната зона на Неделино, напомня Беширов. Готвим проекти - канализация и Пречиствателна станция, но кога ще бъдат одобрени и ще станат факт, не е ясно. В пълно отчаяние потъва общината, защото има построени водоеми, но не са захранени.
Водим преговири да ги захраним през пролетта, поясни управникът. И напомни, че градът му е с най-много болни от стомашно чревни заболявания, а по време на празниците всеки август местните хора тръпнат да не пламне епидемия заради утрояването на населението. Тъй като водата ни не е годна за пиене, болшинството неделинци копаят кладенци. Двайсетина -тридесет човека поне са си направили във всеки квартал и хората ходят от там да си носят вода в кофи.
Какъв туризъм да развиват, като имат бани с празни душове, каква латернатива да търсят за поминъка си опиталите да развиват хотелиерство и ресторантьорство, попита още Беширов. Но категорично заяви, че търси решение на проблема, залежал повече от две петилетки в Неделино.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар