четвъртък, 22 декември 2011 г.

С ХОЛАНДСКА ПОДКРЕПА - ПРАВАТА НА ЧОВЕКА УЧАТ ПОЛИЦАИ В ДЕВИН



“Актуални решения на Европейския съд за правата на човека в контекста на полицейската практика” е темата на двудневния семинар, организиран до четвъртък от Главна дирекция “Охранителна полиция” - МВР. Инициативата, проведена в Девин, е с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия у нас. Участие в него взеха членовете на Постоянната комисия по правата на човека и полицейската етика, която е част от структурите на МВР, Бойко Славчев - началник на кабинета на министъра на вътрешните работи. Обучителният екип бе съставен от две неправителствени организации - експерти на Български адвокати за правата на човека и Институт “Отворено общество” - София.
Семинарът ще генерира идеи, които ще вземем в предвид при разработването на следващия годишен план за нашата работа, заяви Благородна Макева - зам. -председател на Постоянната комисия по правата на човека и полицейската етика в МВР. Комисията има 28 регионални подразделения във всяка Областна дирекция на полицията.
С МВР работим от 2007 г., а основният ни проект са наблюдения в 80 РУП в страната. За съжаление Смолян не влиза в тази група, тъй като те са избирани въз основа на статистиката по отношение броя на задържаните лица, заяви Велислава Делчева от “Отворено общество”. От института отчетоха повишаване на показателите, които наблюдават - все по рядко се получават сигнали за употреба на сила в сравнение на предишния наблюдаван период от 2007 г. Въпреки това, Делчева коментира, че все още полицаите имат нужда от допълнително обучение по въпроса за правото на задържаните да имат адвокат и как достъпът им до защита трябва да бъде гарантиран в РУП.
Според Макева България е на трето място по предоставяне на правна помощ в Европа, нареждайки се след Холандия и Великобритания.
Логото на семинара за правата на човека и полицейска практика не е случайно, трябва да обърнем сериозно внимание на практическата дейност на полицейските служби по места, заяви адвокат Динко Кънчев.
А Бойко Славчев изрази готовност да работи с НПО за възпитание на полицейските служители за спазване на човешките права, спазване на етичният кодекс на служителите на МВР и изкореняване на негативните практики, ако някъде съществуват.
По време на дискусията стана ясно, че само тоалетната на един арест струва 2000 евро.
Има разписани конкретни изисквания в инструкцията за реда и условията за настаняване на задържаните лица, те включват квадратура, осветеност, разположение и екипировка отвътре и отвън, през последните години 50 ареста са напълно приведени и отговарят на изискванията, отбеляза Макева. В България изискването е 7 кв. м. на лице, а МВР е осигурило за следващите годни достатъчно средства, за да се приведат в съответствие всички места за настаняване, обяви тя.
По-голяма част от РУП не са достъпни за хора с увреждания, няма обособени чакални за граждани, липсват обособени помещения за разпит, няма отделни помещения, където адвокатите да се срещат с клиентите си насъме, няма създадени условия за прием на жертви на престъпления, особено когато обвиняемият е задържан в РУП, пострадалото лице се среща с насилника си в коридора, каза Делчева.
Представителите на МВР обявиха, че решенията на Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу служители на МВР са едва 27 и то за периода от 1994 г. до 2001 г. Адвокат Кънчев разказа, че процедурата по придвижване на жалбите е изключително бавна, близо 80% от тях се шкартират и не се допускат до разглеждане в съда, тъй като не отговарят на нормативните уредби, напомни още Кънчев.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар