вторник, 20 декември 2011 г.

ДОРА ЯНКОВА: НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ ПРОКУРОР

* Ансамбълът и духовият оркестър са представителността на Смолян, колко пари ни е спестил ФА “Родопа” от съборите на 40 селища, пита ексуправничката на областния град * Уличните превъзходни вече не са янковки, а мелемовки, работа на кмета е да се бори с тях, напомни тя и коментира като председател на Националното сдружение на общините, че предстоящият бюджет‘ 2012 е най-нисък за последните 20 г. 

 - Г-жо Янкова, в общественото пространство се насажда мнението за едно безхаберно харчене по време на Вашето управление, имате ли притеснения - определени журналисти питат непрекъснато разните институции кога ще Ви дадат на прокурор?
- Не ме е страх от прокурор. Пращаха ме на прокурор, проверяваха ме, обществените поръчки на Общината проверяваха, Сметна палата също ме е проверявала - всички кметове са минали през това. По-неприятно ми е от противопоставянето на образованието и културата, защото от новата управа чувам да обясняват съкращаването на щата в ансамбъл “Родопа” с липсата на средства, като предпочитали да дадат наличните пари за борчовете на детските градини. Ние също сме били изкушавани по този начин да работим. Но не го допуснахме. Дискутирали сме го - Смолян е областен град, има нужда от своята представителност. Ако проследите създаването на духовите оркестри, защо са ги правили - за да има своята представителност този град. Съветвам сегашната управа да седнат да поговорят с хората от ансамбъла и духовия оркестър как може да се случи тази представителност. И да продължи да съществува. Цяло лято, на всички събори, за да не плащаме пари, които трябва да се платят през кметствата и да разпишем културен календар, в 40 села певците, танцьорите и музикантите на “Родопа” са играли и са спестили куп пари. А сега - нямали приходи?!
- Освен рязането на двете културни институции, градът се отказва и от кучешкия приют, както и да го наричат сега, сградата е строена с такава цел още предходния на Вашия мандат. Спорът за него избухна още при предишният ОбС, а Вие подехте дело, за да го узаконите...
- Уличните превъзходни кучета вече не са янковки, а мелемовки. Какво става със зоо ветеринарния комплекс - да го спрем и да станат повече, по време на изборите, кучетата. Ама те не са Янковки, сега са Мелемовки, всяко куче - улично превъзходно, си носи името на кмета. Кольо отговаря за това, той е длъжен час по-скоро да ги прави тези неща. Не е моя работа, аз в момента съм на свободна практика.
- Причината за безпаричието освен световната криза има и още едно име - министър Дянков. Националното сдружение ще реагира ли за следващия орязан бюджет?
- Националното сдружение е подписало протокол за разногласие, вчера (бел. ред. в петък на заседание на ОбС общинският съветник от БСП) Иван Апостолов се е опитал да го обясни- 5.2% от брутния вътрешен продукт са парите за общините, което е най-ниското за последните 20 години. По първа точка преговарящите от колегите са стигнали декларативно до 5 неща, че ще се бори кризата, по всички останали е подписан протокол за разногласие, който съпровождаше разглеждането на бюджета, включително и за зимно поддържане. Депутатите имаха страхотни идеи, с които да се подкрепят не кметовете, а гражданите, хората, които живеят в общините. Г-н Михалески Ви обясни на миналата пресконференция тези предложения, направени пред парламента.
- Развитието обаче на къде върви, какво ще стане от януари идната година?
-Надявам се чувствителността на ГЕРБ с многото им кметове да започне да се усеща към местните власти. Защото до момента нямат отношение към местните власти, нито партньорство в условията на криза. Има обаче едно ритуално наливане на пари като в Пловдив.
- Какви са прогнозите Ви за общините след смяната на ръководството на националното сдружение догодина?
-Очаквам по-радикално сдружение и ще го препоръчам на събранието, когато ще предавам щафетата. Ще трябва да бъдат много по-категорични и радикални. Критикувам себе си, че бях диалогичен председател. Постът изисква много по-голяма категоричност. Управителният съвет трябва много по-високо да говори. И поради това сигурно колегите трябва да изберат смели хора, които да ръководят сдружението.
- Критикувате сама себе си, в крайна сметка последните две години бяхте кмет от опозицията?
- Да. Бях много диалогична. Но бюджетите на общините идната година са намалени с още 20%, което ще се почувства от гражданите в публичните неща - зимна поддръжка и т.н. и дълговете на общините ще продължат да растат. Правителството твърди, че ще се работи с всички кметове добре, но си дадох сметка какво се случва на колежката от Перник заради обществената поръчка за театъра. Кметовете са мажоритарно избрани от гражданите, трябва да им се даде възможност да работят и правителството трябва да има еднакво отношение към всички. Затова казвам, че Националното сдружение на общините при избора си на нов председател трябва да заложи на решителни фигури, които да отстояват интересите на общините. Дадох си сметка, че трябват по-радикални и решителни действия, а не толкова диалогичност и говорене.
- Кой ще бъде ощетен най-вече от безпаричието в бюджетите на общините?
- Гражданите. Техните публични услуги зависят от средствата - продължават да се искат едни 14 млн.лв. за зимно поддържане на общините. Ще се генерара постоянно дефицит, дълговете ще растат.
Не мога да приема, че кметът на Смолян противопоставя детските градини на културата, 30 лв. предлагаха депутатите от държавния бюджет да отидат за издръжката на всяко едно дете, защото детските градини са местни дейности. Държавата трябва да се намеси в храната и отоплението. Но това не е гласувано от неговите съпартийци в парламента. И всичко онова, което се предлага като добри решения, което да облекчи примката на кметовете, рязко ще продължи да се вплита.
Разговорът води: Ани Любенова
Ползвани са въпроси и на други медии

Няма коментари:

Публикуване на коментар