вторник, 1 ноември 2011 г.

ШАРЕНА КАРТА ЗА КМЕТСКИЯ ВОТ В СМОЛЯНСКО

ГЕРБ ВЗЕ 4 ОБЩИНИ, ДПС-3, А БСП - ДВЕ


Разнородна стана картата на Смолянско след кметския вот тази неделя. В много общини на областта драмата около изборите се разигра не по правилата на демокрацията, доказвайки ни, че сме се върнали във времената на мутрите, парите и оръжията.
ГЕРБ удари Смолян и неговият представител Николай Мелемов набра 12 363 гласа или 52.92%. Докато за досегашната кметица Дора Янкова са гласували 11 000 души, което прави 47.08%. Извоювахме Смолян, а г-н Плевнелиев и г-жа Попова извоюваха победа. С такава дума определи вчера на пресконференция резултата на съпартийците си банкерът Костадин Каранлъков, който става общински съветник. А още в деня на вота от БСП алармираха за мутри с кю седмици и момчета с дебели вратове, които опорочават изборите.
Кю седем има и Милко Милков, аз не знам на кого са, казвам го малко иронично, но те са членове на ГЕРБ от 3 години, ако имаха трабанти щяха да правят кампания с трабанти, заяви пък бившият СДС-кмет на Смолян, Данчо Киряков, който бе водач на листата на ГЕРБ. И прехвърли обвиненията за купуване на гласове в полето на БСП, които според него влизали по къщите на хората, за да ги извеждат да гласуват. И той ги бил видял, като ги следвал с автомобила си. Съветници на БСП до 23 часа бяха в Трандевица и Станевска, а от ДПС - в Горно и Долно Влахово, заяви още Киряков. И дори метна вина и за джипове от София и Бургас, чиито водачи били регистрирани като застъпници на БСП.
Очевидци на ситуациите с джиповете пък сочат съвсем обратното. А за изсипваните самосвали с фрезован асфалт, имитиращи път в ромската махала, са сезирани СИК и ЦИК и то от БСП в неделя. Това са опити за пропаганда от страна на ГЕРБ, точно в деня преди вота.
Колкото до младите хора, дошли с рейсовете от София и Пловдив, те не били на “изборен туризъм”, защото не ги карали в Бодрум, а в родния им град, за да гласуват. В рейсовете пък въобще не било ставало въпрос за агитация, категоричен бе Киряков.
Зам.-кметовете ще са по-малко от досегашните, подчертаха спечелилите властта в Смолян. И докато два дни преди вота те се бяха зарекли, че сами ще правят избори и нямат нужда от подкрепа, вчера официално афишираха, че разнородният местен парламент, който имат, ги кара да си търсят партньори. А от партиите, вкарали по един-два общински съветника, стана ясно, че вече текат совалки за нов екип, който да управлява общината.
Това обаче няма да стане по-скоро от идната седмица.
Първо обаче Николай Мелемов трябва да бъде освободен като депутат. А и да се насрочи сесия, за да се закълнат новият градоначалник и новите общински съветници.
Спечелените проекти няма да спират, но според това, което е добро за гражданите на Смолян, ще се преценява как да продължат. Ще създадем една икономическа среда, за да отворим работни места и да привлечем младите хора, заяви новоизбраният кмет Николай Мелемов. Колкото до свалянето на данъчното бреме, за което толкова пледираха и ГЕРБ, и Синята коалиция, първо трябвало да се види в какво състояние е общината и тогава да се правят разчети за бюджет‘2012, който се приема в началото на идната година.
ГЕРБ си брои свои кметове в Широка лъка, Арда, Петково и Кутела, похвалиха се от управляващата партия на пресконференцията си вчера. БСП пък напомнят че са спечелили Могилица, Търън, Влахово, Момчиловци и Виево.
В Арда на балотажа техният човек Недко Юруков със 168 гласа получи 53.85% и надделя над досегашния кмет Емил Башев, който взе 144 гласа. В Кутела Емил Стоянов получи 178 гласа или 67.94%, докато за Янко Атанасов от коалицията на Костадин Василев “Заедно за Смолян” са гласували 84 човека. На балотажа в неделя БСП-кандидатът Събка Миткова спечели Смилян срещу Сафедин Чикуртев от “Заедно за Смолнян” с 555 гласа или 56.17%. Досегашният дългогодишен управник получи със 100 гласа по-малко.
Заради изборите този път традиционният Празник на фасула мина мимоходом. И местните хора само посрещнаха гостите си от Италия - от дружението за здравословна храна.
БСП обаче спечели Виево с досегашния си кмет Венко Палчев, който има 189 гласа или 56.42% в битката срещу Митко Божидаров от “Заедно за Смолян”, който получи 146 бюлетини.
Много висока изборна активност - към 70%, вероятно неполучавана досега в близките десетина години, констатират в Община Смолян. БСП е удвоила почти резултатите си от последните избори, сочат запознати със ситуацията. Това, заедно с ред други съвсем обективни хватки, приложени от противниците й, обаче не й позволи да направи кмет.
Като областен председател на партията на Борисов, Мелемов призна, че губи 2 общини от общо 3-те, в които вече няма техни кметове. В Рудозем ставало въпрос за лични интереси, а за Мадан, след като кандидатът им не е отишъл на балотаж, явно там трябва да има промяна, подчерта той. За Девин пък не прие, че имат загуба, тъй като в крайна сметка там ДПС не било на власт, макар че в Рудозем и в Мадан именно хората на Доган надделяха.
В Девин представителят на ГЕРБ Юлиян Семчев загуби в неделя от нотариуса Цветалин Пенков, който набра 4060 гласа или 51.72%. С това човекът на “Обединение за Общината - БСП, Обединена социалдемокрация” развенча два мита, че ГЕРБ печели навсякъде и че външни хора - тъй като Пенков не е от този край, няма как да вземат властта.
В девинското село Беден кандидатът на ДПС Румен Каров спечели с 203 гласа или 63.24% пред Рени Букова от Червената коалиция, която взе 118 гласа. Село Брезе пък стана гербаджийско, след като Румен Чавдаров надделя с 211 гласа или 65.94% пред Румен Билянов от ВМРО-БНД. ОДС пък изкара кмет на Гьоврен - Идриз
(от стр.1) Шабанов с 339 гласа или 58.96% спечели срещу Осман Юрук от ДПС, получил 236 бюлетини.
В Триград човекът на ГЕРБ Цветан Славков с 270 гласа или 55.44% взема кметския пост, докато Яким Мишев от ДПС има 217 гласа.
Напук на заклинанията на Ахмед Доган, който се зарече да обеси иносказателно изменилия на партията му Антим Пържанов и извади свой кандидат - Пламен Айвазов, новият гербаджия спечели срещу ДПС с 3428 гласа или 54.39%. За Айвазов гласуваха 2875.
В Барутин Венелин Калфов от “Коалиция за Доспат”, с 569 гласа или 50.89%, спечели кметския стол, надвивайки с 20 гласа Красимир Мантов от ГЕРБ.
В доспатското село Бръщен надделя Кемил Кочаков от партия Лидер с 340 бюлетини или 60.39% пред Неби Имамов от ДПС, получил 223 гласа.
В Змеица Политическо движение “Социалдемократи” с Венелин Дойков взе 619 гласа или 57.05% пред гербаджията Младен Младенов. ДПС пък ще управлява Касъка чрез Джамал Шалганов, който получи 345 гласа или 71.73%. И Црънча вече е на Доган - там управник става Илин Долапчиев с 249 гласа или 54.85%. Кметът на Чавдар е от ГЕРБ, Емил Кушев има 158 гласа или 68.10%.
Любча след балотажа в неделя избра Велико Митков от ДПС, с 366 гласа или 6.33%, докато противникът му ГЕРБ Багрян Манолов е взел 241 гласа.
С 42 гласа разлика, или с малко повече от половин процент, партията на Борисов печели балотажа в Златоград чрез Мирослав Янчев, който получи 4022 гласа или 50.26%. Докато коалицията на екскмета Младен Чаушев набра 3980 гласа - 49.80%. И тук по време на предизборната кампания и преди вота в неделя многократно алармираха за нарушения, привиквания на избиратели и застъпници и какви ли още не предизборни въртомушки, които са далеч от демокрацията.
Захари Кадиев от “Новото време” с 452 гласа или 58.25% победи в неделя Лъчезар Хаджиев от “Заедно за Златоград”, който има зачетени 41.75%.
Ерма река остава за досегашния кмет Зарко Хаджиев, човекът от ГЕРБ взе 295 гласа или 51.66% срещу Минка Хаджиева, която има резултат 276 гласа.
За първи път от демократичните промени ДПС взе Мадан. 4493 гласа или 59.76% получи техният представител Фахри Моллаисенов, срещу ексзам-областния Митко Петагов. Местният лидер на НДСВ получи подкрепата на голяма част от местните представители на социалистическите партии. Но получените от него 3026 гласа или 40.24% се дължат на личните му контакти, не и на някаква кампания или публични изяви. ГЕРБ взе село Боровина със 142 гласа или 56.13% за Десислава Чернева, срещу Светослав Чилингиров от НДСВ, получил 111 гласа. И Върбина е гербаджийска - Атанас Карамитев има 316 гласа или 53.56% срещу Митко Димитров от ОДС. Светлан Младенов е пак кмет на Средногорци, той победи на балотажа Адриана Кавъркова от БСП с 61.64% или има 376 валидни бюлетини.
В Неделино след балотажа в неделя на власт идва екскметът Стоян Беширов. Той набра 2 498 гласа или 53.02% от името на “Българска социалдемокрация”, докато бившият ОбС-председател и човек на ЛИДЕР Христо Петров набра 2213 гласа. ГЕРБ-представителят Съби Хаджиев спечели единственото село с избираем кмет в Неделинско, Средец. Той има 214 бюлетини или 59.78%, докато политическият му противник Антон Караджов от БСП е със 144 гласа или 40.22%.
ДПС отново превзе Рудозем. С “Коалиция Рудозем за всички” - от различни партии, Румен Пехливанов взе 4020 гласа или 57.95%, докато досегашният градоначалник Николай Бояджиев има 2917 гласа или 42.05%. Независим е кметът на Войкова Лъка - Бърчево, Карамфил Сираков той получи 207 гласа или 51.88% срещу противника си от ГЕРБ Захри Халилов, който има 192 гласа.
Коалиция “Рудозем за всички” спечели с 446 гласа или 57.62% - Добромир Шевелиев става кмет на Елховец. Бисер Овчарски от СДС не успя да спечели съгражданите си, той има 328 валидни бюлетини.
В Пловдивци и Корита пак е коалиционен кмет - Динко Русков има 187 гласа или 55.33%. Кметство Сопотот ще се управлява от Нюридин Молабрахимов, който получи 50.64%, срещу гербаджията Хамди Караджов, взел 115 гласа. Чепинци ще се управлява от Асен Пехливанов, който има 809 бюлетини или 59.35%. На балотажа той отвя коалиционния кандидат Хайри Демиров, взел 40.65%.
ГЕРБ взе и Чепеларе, тук бившият седесар Тодор Бозуков на втори тур взе 2564 гласа или 60.20%. Докато екскметът на Забърдо Валентин Черпоков от ВМРО-БНД, получил подкрепата на БСП, набра 1695 гласа или 39.80 %. Единственото село на балотаж в Чепеларско - Хвойна, пак си има същия управник. Наско Губеров от ГЕРБ с 57.96% или 182 гласа взе кметския пост.132 гласа на балотажа получи противника му Никола Брънзалов от БСП.
ДПС успя да запази кандидата си в Борино - инж. Октай Алиев, който надви над бившия управник на селото и настоящ гербаджия Джамал Асанов. 1539 гласа или 57.73% има инженерът-лесовъд срещу 1127 на опонента му. И тук битката бе оспорвана и потърпевшите подаваха сигнали за агитационни принуди.
Кмет на село Буйново същата община става Митко Иванов от Земеделски народен съюз, който печели 195 гласа или 67.24%, а противник на балотажа му бе друг земеделец от Обединени земеделци - Венцислав Илиев, който остана с 95 гласа.
Макар Баните с БСП - участие, да си избра кмет от раз, то Загражден и Оряховец имаха изборни емоции тази неделя. Венцислав Шишков от ГЕРБ - с 52.01% или 142 гласа, е кметът, тъй като Юлиана Рускова от коалицията на Райчо Данаилов набра 131 гласа или 47.99%. В Оряховец управникът е независим - Невен Белчев печели с 245 бюлетини или 52.58% срещу Карамфил Шуменски от ГЕРБ, който има 221 гласа.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар