четвъртък, 4 юли 2013 г.

ЗЛАТОГРАД ДАДЕ СИМВОЛ ЗА ПРЕРАБОТКА НА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ



НА ХV БАЛКАНСКИ КОНГРЕС


 * Процесът на обогатяване на рудата е нестандартно запечатан в ръчно изработена от Ваклин Топчиев статуетка от стъкло

 Златоград създаде символа на Балканския конгрес по преработка на минерални суровини. Това стана на ХV-тото му издание, проведено в Созопол от 12 до 16 юни тази година. Автор на идеята и иновативната разработка, представляваща процеса на обогатяване на рудата е Ваклин Топчиев - собственик на фирма за реклама "Грифо". Изработването на самият символ му е отнел около година, защото всичко е ръчен труд. Надуването на стъклени топчета, е майсторски направено с вкарани в тях рудни късове, което символизира самият процес на флотация, която се извършва от десетилетия в Ермореченската обогатителна фабрика.
Статуетката е с размери 20 на 30 см. и височина 24 см. Тя ще бъде предавана от конгрес на конгрес, а следващото й участие ще бъде в Сърбия, където догодина ще се изнесе форумът, сочат с гордост златоградчани. Затова, че техен съгражданин е успял да формулира образно извличането на метала от рудните късове. Сред тях Ваклин Топчиев е известен с нестандартните си рекламни идеи, които реализира сам - като пластиката "Земно кълбо" за фонтана в Ардино и герба от дърво, поставен на КПП-Златоград. Той е автор и на витражните стъкла на новия параклис на "Св. Екатерина Петричка" в пограничния град.
8 академии и 100 университета и 48 научни института от цял свят участваха на форума в Созопол, чиито златен спонсор стана собственикът на "Горубсо-Златгорад" и "Минстрой холдинг" д.т.н. инж. Николай Вълканов. Той от години е член на организационния комитет на международния форум.
Темата на ХV юбилеен Балкански конгрес този път - "Вълната на промените при преработване и рециклиране на суровини" събра 497 делегати от 52 държави. Световно-известни учени от Северна и Южна Америка, Русия, Канада, Австралия, Китай, Индия, Бразилия и др. си дадоха среща в Созопол, за да дискутират внедряването на най-добрите природосъобразни практики за оползотворяване на суровините, управление и рециклиране на отпадъците и опазване на земните недра чрез рационално ползване на подземните богатства.
Организатори на проявата са Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", начело с проф. д-р Иван Нишков и Община Созопол, а президент на Международния научен комитет на форума е проф. д-р Гювен Юнал от Турция. 
Конгресът отбеляза и 40 години от провеждането на Първата Балканска конференция по преработка на минерални суровини, провела се във Варна през далечната 1973 г.
Връчването пък на самия символ на конгреса стана на официална церемония по закриването на юбилейното издание - на 16 юни, напомнят участници в проявата.
От Смолянска област на събитието присъстваха от "Горубсо-Златоград" техническият директор инж. Евгени Михайлов и шефът на ЕОФ Митко Дамянов, а от "Горубсо - Мадан" зам.-директорът по производствените и технически въпроси инж. Велин Инджов и началникът на РОФ инж. Венко Димитров. 

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар