вторник, 2 юли 2013 г.

СВАЛЯМЕ ЦЕНИТЕ НА ТОКА БЕЗ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ

Инж. Атанас Устабашиев, Дора Янкова и Милко Гавазов.

* Защо народният представител от партията на Борисов д-р Даниела Дариткова не беше в залата, или е за запазване на статуквото или е с лобитата, попита колежката й от парламента Дора Янкова и вметна народът ли е по-важен или партийният лидер                      

* Отменихме данък "колиба", гласувахме закон срещу посегателствата върху медици, облекчаваме младежката безработица, спряхме качването на възрастта за пенсии, увеличаваме детските добавки, прекратяваме лобистките закони и облагането на лихвите по депозити, изреди част от законопроектите, които гласува новият парламент

Коригирахме закона за енергетика, с което намалихме цената на ел.енергията за битови потребители и за бизнес-потребителите "ниско напрежение" до 5%, направихме пълно ребалансиране на електросистемата, отчете пред медиите в понеделник народният представител от Смолян Дора Янкова. И заизброява рестрикциите - намаля се студеният резерв на ТЕЦ-Бобовдол, ТЕЦ-Варна, "Марица-Изток-2". Бръкнахме в джоба на тези хора с около 200 млн. лв. годишно, което е резонно да генерира недоволство. Отпадна таксата за пренос "високо напрежение". Заводските централи ще продават по преференциални цени, това засяга "ВИДАХИМ", ТЕЦ - "Биовет", "Газ България".
Много хора се страхуваха да пипат системата, но българските граждани го поискаха с февруарските протести и очакваме президентът да застане зад техните искания. Къде бяха депутатите от ГЕРБ, визира тя заседанията, на които представителите на Бойко Борисов не влязоха в зала. Защо д-р Даниела Дариткова избяга от отговорността си към българския народ и с какво по-важно се занимава вместо да облекчи зациклилата енергийна система, попита тя за колежката си от Смолянска област. И даде два възможни отговора, че или стои зад статуквото и не се интересува от българския народ, или е с лобитата.
Махат се и лобистките закони в горския сектор, за да се ликвидират посредниците - Цецо, Миро и Емо, както проявиха смелост и ни го казаха хората, поясни още народният представител от левицата. 
Отменихме данък "колиба". По времето на Бойко Борисов с хеликоптери се снимаха яхти и имоти, но не се прие подоходно облагане, ами се сложи данък "колиба", който засяга имоти до 1680 лв. данъчна оценка, констатира депутатката. Тя напомни и за криминализарането на посегателствата върху медици. Бившата здравна министърка много говори по темата пред медиите, но при приемането на закона не влезе в парламента, визира тя Десислава Атанасова. Народните представители от ГЕРБ пред кого носят отговорност - пред партийни си лидер или пред българския народ, попита представителят на БСП риторично заради бойкота, обявен от колегите им.
Миналата седмица парламентът прие и промени в закона за младежката безработица - ще се поемат осигуровките за различен период от време на работодатели, създали първо работно място на младежи до 29 г. 
За краткото си време - по -малко от месец работа, Народното събрание успя да покаже и грижа за възрастните хора - замразява се стажът за пенсиониране от 2014 г., връща се и швейцарското правило. А с приемането на бюджета министър-председателят Пламен Орешарски ще реши въпроса и за коледните добавки на хората от третата възраст. Ще се увеличат и детските добавки от 2014 г.  Янкова поясни, че БСП има готовност да коригира и закона за облагане на лихвите по депозити, прокаран от бившия финансов министър Дянков. От догодина и това ще стане, защото хората са си платили данъците на тези пари, които са заделили като семейни спестявания за сигурност. Не бива да се допуска най-бедните да изнасят цената на кризата, както беше досега, категорична е Дора Янкова. 

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар