четвъртък, 4 юли 2013 г.

ДОСТЪПНИ ПАКЕТНИ ЦЕНИ ЗА ОТДИХ В ГРЪЦКО ПУСНА МИТУШЕВ



* Протестите внушават несигурност и удрят туризма, предупреди златоградският бизнесмен, който само в сферата на услугите дава хляб на 80 човека

 Достъпни пакетни цени за отдих в Северна Гърция пусна собственикът на Ареалния комплекс в Златоград Александър Митушев. Две дестинации за южната ни съседка могат да се опознаят с негово сътрудничество. Едната предлага разходка в Ксанти, с плаж на морето и обяд почти на брега - в Миродато, вечерята и закуската пък са в хотел-ресторант "Орфеас". Атрактивната цена е 34 евро на човек. А еднодневната екскурзия с пътните до Миродато, обяд и кафе на плажа, шезлонг и чадър излиза 18 евро. Предлагат се и възможности за културен туризъм в района - скалния барелеф на бог Митра, на 5 км. след границата, архитектурните обекти и музеи в Ксанти, археологическият музей в Авдира и манастира "Агиос Николаос".

Не по-малко атрактивна е и дестинацията към Марония. Още повече, че след 20 юли, когато очакваме да се отвори КПП-Маказа, разстоянието до нея ще се скъси и ще е само 40 минути. Луксозният хотел "Исмарос", с който Митушев е осъществил договореност е на самото море. Пакетите са между 300 и 400 лв. за 6 дни. Но има и еднодневни екскурзии до Марония с плаж, обяд в "Исмарос" за 23 евро.

Гръцката кухня е добра и си заслужава да се опита, обядът винаги съдържа риба или месо по избор и алкохолно питие.

Марония е известна с отсядането на капитан Петко войвода тук, а оцелялата, зидана с негови средства каменна чешма, се пази в центъра на селището. И от години привлича интереса на сънародниците ни. Археологическите разкопки от преди Христа, заедно с театъра в подножието на планината Исмарос също са обект на туризма.

Два мои микробуса возят до Гърция цяло лято, 33 чадъра съм поставил тази година на плажната ивица, заявява Митушев. Той находчиво предлага не само морски отдих, но и спа и културен туризъм. 80 човека са возени от неговата фирма в южната ни съседка само тази събота. А месец юни, се е оказал добър за решилите да си позволят лятна ваканция, българи. Не стои така въпросът за юли и август обаче. Протестите, които всяка вечер се вихрят в столицата внушават несигурност и хората се опитват да пестят, защото не са наясно какво ги чака тази есен и през зимата. Това удря сериозно туризма, обезпокоено обяснява Митушев, който само в тази сфера осигурява заетост на 80 човека. А общо с текстилната му фабрика "Бултекс" наетите от него хора са 300.

За разлика от мината година когато по това време имахме резервирани на 100% двата месеца, сега все още имаме свободни много места, прави съпоставка той. 5 къщи с общо 190 легла е базата за отдих, която предлага в Златоград и Ягнево Митушев. Специални цени с отстъпка за пенсионери и ученици пък има в неговия хостел, в който също има нерезервирани места. 
Не е по-розово положението и в самата Гърция това лято. Веднага след границата се виждат къщи, обявени за продажба, същото важи и за магазини и всякакви имоти, което ще рече че кризата и тук си казва думата. И тук е секнал интересът за инвестиции от българска страна, така характерен до преди година.                    

Ако обстановката у нас се омиротвори, ще даде глътка въздух на бизнеса, ще развърже ръцете на туризма. И ще позволи на хората да се отпуснат и да почиват пълноценно при перфектните условия, които са готвени цяла зима за този летен сезон у нас, а и в Гърция.


Ани ЛЮБЕНОВА


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар