вторник, 2 юли 2013 г.

ЩЕ ПИШАТ СТАТУТ НА РДТ

* Държавата ще поеме само театралната дейност, останалото ще се набавя от другите формации, населили центъра


 РДТ "Николай Хайтов" трябва да стане самостоятелно юридическо лице, ще му пишат и статут. На среща с министъра на културата вчера заминаха театралите Емилия Ованесян и Румен Бечев, съобщи областният управител инж. Димитър Кръстанов, който ги е оторизирал за преговорите. Освен с министър Стоянович, те ще се видят и с председателя на театралната общност Христо Мутафчиев. Има възможност театърът да се превърне в регионален център за сценично-музикални кадри, напомни депутатът Дора Янкова, в чието присъствие миналата неделя зам.-министъра на културата Васил Василев обеща държавата да поеме дял във финансирането на институцията, но само за театрална дейност като делегиран бюджет.

ОбС-Смолян обаче трябва да гласува статут с разписани функции в него, за да бъде РДТ самостоятелно юридическо лице. В противен случай го оставяме да функционира само благодарение на добрата воля на управителя си, вмята Янкова.

С театъра не бива да се случва това, което стана с общинския вестник "Родопски вести", който има огромни задължения, прави аналогия председателят на групата съветници от левицата Милко Гавазов. Кметът казва той е издание на ОбС, но неговият директор е бил на трудов договор, подписан от градоначалника. Кой тогава носи отговорност за изданието и респективно за дълговете му, попита още общинският съветник. 

Едва след като има приет статут ще се обяви конкурс за директор на театъра. Имаме уверението, че 10-на актьори ще се ангажират - половината в пенсионна другите в предпенсионна възраст, ще се привлекат режисьори, композитори. Тук е мястото и на театралната школа. А и сградата ще се насели от Фолклорен Ансамбъл "Родопа", киното и още ред дейности, конкретизират  новата визия на "Николай Хайтов" от левицата.

Лили Блажева

Няма коментари:

Публикуване на коментар