вторник, 2 юли 2013 г.

КРАСИВИТЕ ЖЕНИ НА СМОЛЯН ЗАПЕЧАТАХА ОТ "ФОТО-ФЕН"

МИГЪТ В КАДЪР

Колко много красиви жени има в Родопите, може да се удиви всеки, надникнал в изложбената зала "Петър Стайков" на КДК-Смолян. 36 кадъра на 17 млади непрофесионални фотографи са запечатали различни емоции върху лицата на хора от всякакви възрасти. Но във всички тях блика светлина, духът на планината. Вероятно затова и 3-тата поред изложба на учредения преди 2.5 години клуб "Фото-фен" е наречена „Отвъд погледа...”.

Той има 30 членове, но постоянните - са 15. За всички тях фотографията е нещо повече от емоция, а сблъсъкът на различни мирогледи личи от творбите им, представи ги снощи при откриването на експозицията журналистката Петя Гайдарова. И хвърли светлина върху имената и професиите на младите майстори, измежду които само двама са професионалисти - Елена Карагьозова и Диляна Гарова. Тодор Трамбабов е хирург, Анастас Щилянов - ел.техник, Владислав Соколов - полицай, Силвия Асенова учи молекулярна биология, Петър Манолов и Сияна Василева са електроинженери, Павлина Щилянова е мед.-сестра, Владимир Медов се занимава с туризъм, Пламен Балжиев е инженер, а Петър Апостолов, Иван Богоев и Десислава Маринова са ученици. Александър Караджов е чиновник, Елена Манджукова е началник на пощата в Момчиловци, а Румен Проданов е студент. Но всички те имат едно общо хоби - да запечатват мига. А стажът им зад фотобектива е между 5 и 10 г.

Няма как да не забележиш невероятната красота на женските лица у Атанас Щилянов, Пламен Балжиев, Диляна Гарова. Горската малка фея в бяла рокля на Елена Карагьозова, е невероятна. Жена на прозореца е успял да закачи като пеперуда Петър Манолов. Социалната тръпка наднича в работите на Владислав Соколов и Тодор Трамбабов, но хирургът има око и за красотата на Венера. Водните капки е събрала в ръката на дете Елена Манджукова... Идете и вижте!

Малко неща спират дъха ни в този свят, но вашите работи са сред тях, обърна се към младите творци областният управител инж. Димитър Кръстанов. Благодаря ви, че ви има - за честта и славата на Смолян, поздрави той младежите. А зам.-кметът на областния град Марин Захариев призна, че изкуството го е спечелило за фотографията чрез техните творби.       

Анета ТОДОРОВА               

Няма коментари:

Публикуване на коментар