четвъртък, 9 февруари 2012 г.

ВОЕННИ ВЗЕМАТ ПЪТЯ ЗА МУГЛА ЗАРАДИ ВОДАТА, ОБЩИНАТА ПУЩА БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА


* Ансамбъл “Родопа” ще представя Смолян
* Чепеларе и Стойките поемат курортистите


Тежка машина ще даде министерството на отбраната, за да се поддържа пътят за Мугла отворен и да не се допуска спиране на помпите за вода. На теория може да се създаде проблем за европейската купа, за съжаление кметът ,трябва да отговаря за ВиК и за ЕVN, заяви градоначалникът на Смолян Николай Мелемов, в отговор на питане на “Родопи ВЕСТ” дали може да се повтори безводният режим в курорта точно по време на европейското. Подобна ситуация вече се разигра в началото на януари. Тогава заради прекъснатите жици и трудностите на екипите на EVN да овладеят ситуацията по възстановяването на ел.-захранването на селото в огромния сняг, накара туроператорите да заплашат “Пампорово” АД, че ще откарат туристите в Банско. Няма как скиорите да си карат почивката в хотели без вода и то няколко дни под ред. Това не се реализира, но пък имиджа на комплекса под Снежанка пострада сериозно.
В близките два-три месеца ще направят кабелизация на помпите за вода, но сега нищо друго не може да се направи, заяви Николай Мелемов. И обеща Общината да държи пътя за Мугла отворен, след като вземе тежката машина от поделението в кв. Устово. Той изрази надежда тя да е работеща, защото техниката там отдавна не се ползва от министерството на Аню Ангелов. Това е може би най-тежкият проход в България, пуснали сме 3-4 машини, но не успяват да го поддържат, призна градоначалникът.
Според него Общината ще се възползва от Европейската купа, която стартира на 12 февруари, за да си направи реклама. Ансамбъл “Родопа” ще направи това най-добре с представянето си. Кметството пуща и безплатен транспорт за гражданите до курорта, за да могат да наблюдават ски състезанията. Още повече, че от към Смолян ще има ограничителен режим на движение, а вземайки автобусите, смолянчани няма да търсят места, където да паркират возилата си в и без това трудния за паркиране курорт.
Наистина има и проблем със свлачището на Райковски ливади, процесите си вървят, както казват геодезистите, които ги наблюдават. Но в момента не са фатални.
Фирма “Титан” е поела вече в Пампорово и в Чепеларе нов график за сметосъбирането, като колите ще работят 24 часа в денонощието на две смени, за да може да се поеме увеличеното количество отпадъци от хотелите и заведенията заради наплива, който се очаква от гости. В дните около самото състезание боклуците ще се събират основно през нощта, за да не се създават трудни ситуации около гостите от цяла Европа.
За улеснение на хотелиерите в курорта временно са доставени и съдове за смет, чието почистване е по-бързо и лесно. Директорът на “Титан Клинър” Христо Христов увери, че са взети всички мерки за чистотата и поддръжката на улиците в Чепеларе - където се вече тръгна напливът от курортисти - любители на белите спортове, дошли специално за купата. Според него има готовност и за допълнителна техника и хора от Смолян, които да обезпечат Пампорово в дните на голямо натоварване, когато се очаква туристическата база да е натоварена на 100%. Дали това ще се реализира, ще видим само след два дни.
Смолянското село Стойките, което е само на 7 км. от Снежанка, също може да поеме гости, които искат да отдъхнат на спокойствие и на доста по-сносни цени от пампоровските. Още повече, че то единствено има лифт връзка с курорта. Това е последната, изградена от “Пампорово” АД. Многобройните вили и къщи за гости тази зима след коледните и новогодишни празници имат тук-там гости. Но пък родопчани са винаги готови да извъртят някой патетник или качамак и да отворят буркан с мръвки. Прясното овче сирене си го бива, мнозина си гледат овце и го предлагат на туристите. Заведенията и магазините на горската кооперация “Борика” са винаги снабдени с храна от “А” до “Я” и могат, по думите на кооперативния шеф Стойчо Глухов, да се справят с всичко.
Вече имаме къщи за гости с по 10-12 легла, които работят с пълен капацитет, заяви кметският наместник на Стойките Георги Георгиев. До края на седмицата ще дойдат и още туристи. Двете ни 4 км писти са много добре поддържани, скиорите ще карат ски, но и ще видят слаломите от Европейската купа, заяви той. И напомни, че миналата година по 3 март, а и по други празници 6-седалковият лифт в селото е белязъл пикови дни с по 1500 до 6 хиляди качвания само от тяхната станция.
От полицията напомнят за забраната си на 12 (неделя) и 13-и (понеделник) да се ползва отсечката Проглед-Пампорово-Смолян. И както вече “Родопи ВЕСТ” писа, измести целия трафик през прохода Рожен. В събота от 16 до 19 часа се затваря движението от “Белите къщи” до паркинга на хотел “Орловец”. Движението се пренасочва от хотел “Пампорово” до хотел “Снежанка”. В паркинги се превръщат пък участъка от хижа “Студенец” до Райсовски ливади, бившата хеликоптерна площадка, паркинга на “Малина” и на “Ски център-1”. Паркингът на “Студенец” е служебен само за автомобили с акредитация, напомнят униформени.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар