събота, 18 февруари 2012 г.

ИВАН КЪНЕВ:ВМЕСТО БУМ НА СТРОИТЕЛСТВО МОЖЕШЕ ДА СЕ ВЛАГА В ПРЕДПРИЯТИЯ

ИВАН КЪНЕВ


* Това щеше да отвори не по 3-4 работни места из комплексите на курортите, а да даде работа на младите хора, съпоставя членът на Управителния съвет на партия ВОТ                        * Няма реална опозиция, никой не е готов да управлява, коментира смолянчанинът     * В момента синьото е останало и без вожд, и без индианци, сочи бившият седесар и обяснява, че партията на Пламен Юруков до май ще изведе на преден план редица инициативи за укрепване на средния и дребен бизнес, който е на ръба на оцеляване

- В сегашната зимна обстановка държавата показа ли, че може да се грижи за населението? Държавата като цяло и отделно нейните кметове като представители на властта по места.
- Снегът пак ни изненада. Чувахме едни приказки преди време, че едни хора ще хващат снежинките във въздуха. Но това май не се случи. Общо взето малко беше времето, в което имаше силно бедстващи райони, на 70% се справиха, според мен. Имаше и села без ток, но и не знам каква е координацията с монополистите - тези, които пренасят ел.-енергията и държавава, която трябва да им влияе.
- Има си ДКЕВР, какво прави този регулатор?
- Вдига цените. Най вероятно монополистите имат силно лоби там. Тези височайши посещения от САЩ в рамките на няколко дни са свързани доста с енергетиката.
- Става дума за Хилари Клинтън и за кой още?
- За висш, представител на САЩ, които отговаря за сигурността. Дойде и един потомък на видния Райко Алексиев, Алекс Алексиев, който също работи по сигурността на САЩ. И това е заради енергийната ни зависимост от една голяма държава.
- Имаме ли основания да се притесняваме от тези посещения?
- По-скоро имаме основания да се радваме.
- Не ставаме ли заложници, разменна монета? Малките държави нямат никакво влияние.
- Ако има сделка, по-добре е малката държава да спечели повече, отколкото да не печели почти нищо или да е съвсем на колене. Пример с газа, има посредник между “Газпром” и “Булгаргаз”, сложат ни една цена, а ние нямаме алтернатива.
- Това важи не само за тока, но и за всички монополи.
- Всички ТЕЦ-ове са зависими, нашите въглища са много малко и си доставяме от Украйна и Русия. Дано да отиваме към по-добро.
- А в последните две годин накъде вървим? Виждаш стандарта на твоите приятели, които имат обикновена работа или въобще не работят?
- Народът на 90% е зле. Но въпреки хулите към Дянков, той съумява все още да привлича евтин ресурс от книжата, които емитира между 4-5%, докато другите държави се движат към 9-11%.
- Коментарите, че сме по-добре от Гърция - ти си човек, който пътува, приемаш ли ги?
- На макроикономическо ниво държавата е по-добре, но като граждани сме на диаметрално противоположно ниво. Няма беден грък, имат добри приходи и добри спестявания за разлика от българите.
- Е, как, премиерът каза, че имаме спестявания, държим си парите на влог за лихва, не искаме да ги развъртаме и да работят за икономиката. Вярно ли е това?
- Не е вярно. Икономиката се крепи на 3 кита: първият- вътрешното инвестиране, вторият е външните инвестиции и третият- масовото потребление.
- Кой държи в момента икономиката от тези трите?
- Местните инвестиции ги няма почти никакви, изключвам монополистите, които по-скоро изнасят, отколкото да внасят свежи пари. Масовото потребление е свито.
Вътрешните инвестиции ги няма, фирмите се страхуват от несигурната среда, поредният доклад от Европа показва, че не се справяме със сектора “Сигурност” - правосъдна и правоохранителна система. При това положение не биха дошли външни инвестиции, колкото да се саморекламираме, че сме оазис на сигурността.
- Фирмите масово пускат кепенци. Много малко от тях умеят да оцеляват. Второ-изградиха се едни групи от населението, които не могат да си намерят работа - кой иска да вземе една млада жена, която макар да има висше образование, е потенциална майка, която ще излезе в майчинство един-два пъти. Първо ще я обучиш да работи, а после на найно място ще вземеш друг работник, докато тя си гледа децата, но ще й плащаш здравните осигуровки, две пълни отпуски - близо два месеца за 2-години майчинство, все разходи на фирмата. Неконвертируеми са и хората след 50 г., които работят по-мудно, излизат повече в болнични заради амортизирането си и т.н. Какво става на пазара на труда?
- Фирмите оцеляват на ръба и са принудени да избират или да стъпят с единия крак в сивия сектор или да затворят.
- Но те са единствените, които правят икономика и то в България. Мисли ли държавата за тях?
- Най-голямото перо от приходите в държавата е от ДДС. А ако всичко съвсем замре, няма да има никакви постъпления.
- Но това ДДС източва фирмите, тъй като те пускат фактури и още след края на месеца трябва да го внесат на държавата. А те самите го нямат, защото не са си получили парите от фирмите-контрагенти. Това трае с години и е омагьосан кръг.
- Ами в прословутите магистрали, които непрекъснато ги рекламират, работят към 10 хил. души, те могат ли да движат цялата икономика на държавата? Само там има някакви пари. В големите открити рудници - също.
- В Мадан и Рудозем едните постоянно стоят без заплати, другите - в Златоград пък непрекъснато имат смъртни случаи, което говори, че в мините не се влагат пари, а се разчита на евтиния труд на работниците за печалба.
- Нямам представа дали е доходоносен добивът на руда в региона, има ли достатъчно залежи. От 9 рудника в Мадан, колко работят?!
- Два. Рентабилността ще дойде, ако се знаят прогнозните количества на добив от дадена жила. Преди години държавата е подсигурявала цели такива звена с геолози, които са прогнозирали къде да се копае и колко години експлоатация ще има едно находище. Сега собствениците държат концесии на рудника за определени години и не искат да влагат в проучвания.
- За Родопите при тази масова безработица, държата би могла да помисли населението да произвежда нещо, което да се котира навън. Експортно ориентирана икономика - бихме могли да се включим със селско-стопанска продукция - плодове и зеленчуци.
- Тази продукция дори на собствения ни пазар не може да се конкурира, та какво остава на чуждия. При нас себестойността й е много по-висока, отколкото в Гърция и съседна Македония и Албания. У нас всичко е внос.
- Затова трябва да има субсидиране. В момента вкарваме вина от Италия. Ако държавата даде малко рамо на нашите винопроизводители, би могло да се случи нещо добро. Това важи и за зеленчукопроизводителите и животновъдите.
- Само че субсидиите се оказаха толкова бюрократично опаковани, че не си заслужава човек да се трепе за тях. Колко дела срещу баби и дядовци цъфнаха заради неправомерно декларирана земя? А високите осигуровки отказаха и малкото регистрирали се като земеделски производители.
- Това държавата би могла да го отрегулира само за два месеца. Има модерна техника, администрация по областни управи и кметства и може бързо да въведе контрол.
- Но берем плодовете от душенето на бизнеса и това акумулира безработица. Управляващата партия има мнозинство, това ли е политиката й, която прокарва на всички нива?
- Нека управляващата партия си изкара мандата и си понесе пълната отговорност.
- Тези протести, които непрекъснато изникват от декември насам - на земеделски стопани, на железничари, за шистовия газ, сега пък за интернет-следенето, за какво говорят?
- Те са в резултат на решенията, вземани от управляващите. Студентите завършват, но няма къде да работят. А не ги наемат, защото няма инвестиции. Това огромно строителство, което се изля преди 3-4 години в Пампорово и в други курортите, вместо да прави празни мастодонти, можеше да създаде малки предприятия, които да произвеждат нещо. Пример - вкарваме памперси от Гърция насипно и ги пакетираме тук за продажба.
- Защо не ги произвеждаме?
- Защото строихме комплекси за по 5 работни места, а не влагахме във фабрики.
- Само че пазарът определя къде да се влага и той у нас е стихиен. Държавното планиране и инвестиции ги няма. Едно време държавата решила тук да има рибарници, уранови рудници и т.н. Част от рибарниците, като в Девинско и сега носят хляб. Това е въпрос на държавна политика - дали сполучливо или не, но я е имало.
- Държавата на този етап не може да поддържа неща, които носят загуби.
- Няма и регулаторна функция, виждаме че ДКЕВР няма заслуги токът ни да е по-евтин от европейския.
- В горите пък се случват много странни неща - лесофондът на България е между 12-13 млн. куб. м годишно, а страната ни добива годишно 5 млн. куб м, което ще рече, че няма и 50%.
- Може другото да се добива нелегално, възможна ли е такава ниша?
- Възможно е да има един милион, но пак остават 5 млн. куб. м. Бедата беше, че фирмите, приближени до властта, добиват там, където е лесно - до съществуващ път, бягат от допълнителни инвестиции и влизане в труднодостъпни места, а това е огромен ресурс.
- Защо да го правят, като няма да имат достатъчно печалба. Приказките, че има дървена мафия и се правят търгове за определени фирми, които вземат големите поръчки, верни ли са?
- Верни са. Търговете се обявяват от Агенцията по горите, но има много законови механизми, по които едни имат преимущество. Например подават се пакети от 5 хиляди куб. м и дребният производител не може да кандидатства - или няма пари, за да плати гаранцията. И е обречен да бъде подизпълнител. Той върши черната работа, но на крайно изпилени цени. Цяла Европа говори за биоенергия, а ние не се развиваме в това направление.
- Е, ние бяхме в последните години много голям износител на дървен материал за Гърция и Турция, но след като не ни дават добри цени, фирмите се отказват и от това.
- И за Италия, за там масово изнасяваме букови дърва, които се ползват от тамошните пицарии за техните пещи.
- Има ли в момента реална опозиция на управляващите?
- Няма, защото няма никой, готов да управлява. Трябва да предложи алтернативи и механизми за реализация. Коя партия би ги предложила - БСП с техните 30-40 депутати или дясното, раздирано от вътрешни противоречия.
- Това, че не си припознат и нямаш мнозинство в парламента, не означава, че не можеш да управляваш. България познава партии - фантоми, царят се появи от нищото и за два месеца кампания като месия направи правителство. После това повтори и Бойко Борисов. Народът все иска някакъв магьосник да дойде с пръчката и “хоп” - да оправи всичко. Това е заложено у българина, все се надява.
-Би трябвало да е помъдрял.
-Българинът вече чака новия месия, нямаш ли такова усещане?
-Не, по-скоро е натиснат от апатия. И не вярва на никого. Колкото и да сме недоволни от царското управление, тогава имаше бизнес, хората се чувстваха по-спокойни, не им се пречеше. Докато сега кризата в света притисна фирмите до стената. И това правителство трудно ще намери баланс.
-Не ражда ли олигарси по този начин?
- Ражда олигархичен модел тип “Русия”, силна ръка, което е зле за държавата. Целият бизнес се върти около 50 човека.
- Българите свикнали ли са на такова нещо?
- Показват, че свикват. В съседната Гърция 2 цента да мръдне бензинът, почва вой до небето. А ние имаме най-скъпото гориво в Европа и мълчим.
- И се радваме, че не вадим колите и не харчим. Вашата партия Вот има ли амбиция, за да покаже, че може да бъде алтернатива?
- Подготвяме пакет от инициативи, но най-трагичното е, че няма свободни пари в държавата. Спазваме препоръките на Европа за дефицита, но трябва да се намери механизъм хората да могат да търгуват и да изнасят. Най-вероятно до май ще изнесем тази програма, която да насърчи правенето на малък и среден бизнес. Българинът не е толкова предприемчив, затова трябва да му се помогне.
- Омръзнало му е да бъде все на топа на устата и сам да понася кризата, не е от непредприемчивост. Като дясно ориентирана партия, готови ли сте на компромиси и коалиция или ще бъдете самостоятелен субект на идващите избори?
- Следим какво се случва вдясно, но там не се случват хубави неща. В СДС върви процес на самодоволство и самозапазване, който ще е полезен след 25 г., но не и сега. Да си бъдем само ние - 10-15 депутата, и това е.
-Но не е ясно, че ще ги запазят, последните проучвания ги праща под 4%.
- Това е пагубно, ако СДС се бори за 4%, по-добре да не се бори.
- Успява ли синьото да се оттласне от формулата - много вожд, малко индианци?
- То вече няма нито много вожд, нито малко индианци. Пример Смолян - къде са вождовете и къде - индианците.
- Още им висят плакатите по прозорците. Те си се харесват.
- Ама за тях не са гласували и семействата им. И след този мандат няма да има нито един плакат.
- Те си се харесват. За един кандидат казваха, че само за поп и за ходжа не се е кандидатирал.
- И за космонавт. Това са си вечните кандидати и не ги касае какво става в държавата.
Но ако са успели да манипулират една минимална част от хората, че могат нещо да направят, вече е ясно, че това не е вярно. В Смолян има доста конюнктурни лобисти, успешни за собствения си интерес. Защо да не помислят и да използват контактите си със сега управляващите, за да намерят механизъм за построяване на параклис в района на Доспат, Например.
- Това граничи с филантропия, която те едва ли притежават. Защо да е предизвикателство за тях?
- Нека пробват тази кауза.
Разговора води: Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар