сряда, 8 февруари 2012 г.

МУЗЕЙ И МЕХАНА ОТ ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС В ЗЛАТОГРАД ОТИВАТ НА КОНКУРС

Пламен Чингаров

* ОбС не даде превес на досегашния наемател “Бултекс” и други фирми искали да участват в наддаването 
* В условията са: да няма промяна на предназначението и над 100 хил.лв. инвестиции

Два общински обекта - музей и битово заведение, които са част от Етнографски ареален комплекс в Златоград, ще бъдат отдадени под наем за 10 години. Това реши ОбС на последното си заседание на 30 януари. И не даде никакво условие, което да бъде предимство за предишния наемател - Александър Митушев, развил етнографския комплекс до ниво поминък на целия град.
Изтече досегашния 10-годишен договор с “Бултекс” и ОбС реши да даде шанс и на други фирми да се включат в наддаването, тъй като има и други желаещи да стопанисват обектите, обясниха общински съветници.
Решихме формата да е конкурс, а не чрез общинско сътрудничество, за да е ясно какво ще даде наемателят. Две страници с условия са залегнали като изисквания за бъдещия наемател, това обсъдихме на заседанието, конкретизира зам.-председателят на ОбС Пламен Чингаров. Задължителното условие е да се запази концепцията за туристическата страна на тези два имота. Музеят трябва да продължи да функционира като историко-етнографски, а новото условие е там да се провеждат и изложби на открито. В същото време от наемателя ще се очаква и да направи инвестиции в размер на 100 хил.лв. за периода от 10 години, за които ще му се дадат обектите.
Решението е взето без противници. Ще се отдават под наем и общински помещения, които са до градския басейн. Прието е и откриване на процедури за други общински имоти - около десетина, чиито срокове за наем са изтекли. За тези пък, които ще вървят за продажба, допълнително ще се гласува този месец - февруари, формулата за продажбата им, решиха още общинарите в Златоград.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар