неделя, 26 февруари 2012 г.

ЗА ТРИ МЕСЕЦА: ОДК СЕ РАЗПАДНАЛО, ДА СТАНЕ УШС!


*Заради неплатени и платени отпуски, от 7-те групи останали три, алармират читатели вестник “Родопи ВЕСТ”, нека се възроди спортът - препоръчват те  

* Парадокси в кризата и безработицата - за събиране на такси и намаляване на щатовете настоявала шефката на ОДК, но от Общината не й разрешили


ОДК да стане Ученическа спортна школа - предлагат смолянчани и алармират в редакцията на “Родопи ВЕСТ”, че детският комплекс е останал без групи и преподаватели.
От спорта е останала само художествената гимнастика, ръководена от Веселина Аргирова. Останалите две специалности, развивани от ОДК, са хореография и театралната школа на Емилия Ованесян. Последно си отидоха гайдарите и певиците, тъй като ръкъводителят на гайдите се отказа, както и Мариана Каранлъкова- два пъти удостоявана с наградата на Община Смолян за 24 май. Напусна и водещата екологично и здравно възпитание Таня Милкотева. Или от 13 щата от преди идването на шефката Гинка Михайлова в момента в ОДК има едва 4 с директорския, изчисляват запознати. И пипат дали не се е разпаднал комплексът и кому е нужен директор. А като главна причина изтъкват принудителните излизания в неплатен отпуск, препоръчван от директора Гинка Михайлова. Става дума за по 5-10 дни неплатена, което от 22 работни дни означава от една трета до половин месец неплатен. В този случай хората няма какво да получат като възнаграждения, обяснявали потърпевши, поискали консултации със синдиката.  
Сигналът бе потвърден и от КНСБ-Смолян. Наистина има учители, които през януари са поискали консултация със завеждащия “Правния отдел”. А за проблемите известила и синдикалната лидерка в ОДК Веселина Аргирова. Целта на директорката била икономия на Фонд работна заплата, станало ясно от разговорите. Но това не може да стане на гърба на хората, заяви синдикалистът Румяна Михайлова. И в последствие учителите са пуснали от платения си годишен отпуск.
Само че в учебно време, каквото е през януари, пак не може да се ползва, тъй акто групите де факто именно тогава работят, а и преподавателите имат норматив, нищо че са в ОДК, обясняват специлисти.
Явно затова всеки от учителите сам е решил проблема си и някои са се отказали от работата. В комплекса обаче нещата не вървят, сочат и родители. А смолянчани с носталгия обясняват, че в детския комплекс се е наблягало най-вече на спорта - на плуване, волейбол, аеробика, каланетика, кинезотерапия и ски. От всичко това не е останало почти нищо, но кметът Николай Мелемов в предизборните си обещания подчерта, че ще възражда спорта, припомнят читатели на “Родопи ВЕСТ”. И алармират чрез редакцията градоначалника да надникне как се развива в момента ОДК, което е на издръжката на Общината. И харчи по 44 хил.лв. на година. Това са по 14 лв., давани целеви от министерството за извънучилищни дейности. И вместо да ги получават школата в общината, ги взема ОДК, за да плаща заплата на директор и на още двама-трима учители ли?- питат още смолянчани.
Според утвърденото в Община Смолян през ноември месец седмично разписание за учебната 2011-2012 г.,  има групи като: гайдарски състав, народен хор-битова група, театрална школа, художествена гимнастика, креазнание и туризъм, екологично и здравно възпитание и хореография. Това ще рече 8 щатни специалисти, от които по думите на смолянчани са останали само 3-ма.          
От вас научавам за освободените преподаватели в ОДК, посочи вчера секретарят на Община Смолян Замфир Копчев. Такъв отлив на специалисти се случва за втори път от назначаването на Гинка Михайлова за директор, което е достатъчно сериозен сигнал и ние като ръководство ще го анализираме подробно, подречра той. Последната ни среща с нея бе през януари т.г. когато тя поиска да й се разреши да събира такси от родителите на децата. Това обаче е неприемливо, защото има фиксирани средства за извънкласни дейности, които се получават именно за това, коментира секретарят парадоксалното за обедняващия Смолянски край искане на шефката. Още по фрапантното е, че във времената на безработица, когато всеки директор настоява да запази щатовете си, г-жа Михайлова поискала и намаляване на утвърдените щатове.
Но ние имаме сформирани групи с желаещи да се обучават деца. Затова приехме, че и тук няма основания за съкращения на персонала, обобщи Копчев. А и държим смолянските деца да има къде да се занимават през свободното си време, коментира още той. И посочи, че в петък ще има конкретен разговор с управляващата ОДК.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар