понеделник, 13 февруари 2012 г.

НОВА КНИГА: СЪБРАХА СПОМЕНИТЕ ЗА ПАРТИЗАНИНА ФИСИНСКИ

* На представянето й днес в Държавен архив-Смолян, ще присъства единствената му дъщеря Росица

Събудиха спомените за партизанина Симеон Фисински. Членът на дружба “Родина”, загинал на Милеви скали край Велинград на 4 септември 1944 г., е оживял за поколенията в разказите на своята единствена дъщеря Росица Кадиева, на свои приятели и близки. Книгата “Симеон Фисински, един от дружба “Родина” е сборник от документи, биографични бележки, спомени и очерци. Но най-важното е емоционална среща с миналото, носеща паметта за чист човешки живот, изпълнен с доброта и морални устои. Творбата е издание на ТАНГРА Тан НакРа ИК, а нейни съставители са архивистите Александър Маринов и Зоя Начева, консултант е Руска Главчева.
Едно 6-годишно момиченце пази спомена за татко си, с мириса му на кафе, с лакомствата, които е раздавал на нея и децата от махалата. Но пази и спомена за напразното чакане на 9 септември, когато всички партизани си идват, но не и нейният баща Симеон Фисински. Тук е и разказът на майка й на родопско наречие, с гордостта на една млада жена, дошла от село Смилян, че е свалило фереджето и е открило лицето си, както е поискал нейният съпруг. С копринените чорапи и рокли, с обувките с висок ток, които й е купил. С предаденото от дъщеря й впечатление за първия ресторант, в който е влязла - забранена територия до тогава за жени като нея.
Тук са и накъсаните разкази за партизанския живот на Фисински, за лъчезарната му усмивка, подкупила командира на отряда Методи Шатаров, за да се влее в неговите редици, без някой да го познава. Тук е и подвигът на Милеви скали, когато остава в отделението, прикриващо изтеглящите се партизани. Старата пушка, която искала чистене след всеки изстрел, коства дълбоката рана на Фисински. Той е още жив, когато го застига жандармерията и острието на ножа се забива неколкократно в тялото му, за да издаде другарите си. Заради мълчанието му, побеснял офицер го коли назидателно. Оставен по риза и без обувки, с дълбоки рани, полузаровен го намират другарите му точно на 9 септември, завърнали се да го дирят на мястото на сражението.
Книгата е трогателна изповед на живите, за живота-учител на един обикновен родопчанин с необикновената дарба да гради бъдещето. Нейното представяне е в понеделник от 16 часа в залата на Държавен архив-Смолян. А задачата й е да съхрани за поколенията и облече в дреха оня кратък разказ, изписан с имената на Фисински върху плочата на родната му къща, в кратката уличка, наречена на негово име в областния град.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар