сряда, 8 февруари 2012 г.

ПОТОП В ОБЛАСТТА

река Върбица в Златоград


* Червен код в Смолян, Неделино и Златоград - децата без училище 
* В областния град пак се канят да санкционират фирми за лошо снегочистене

Мокър сняг и дъжд удавиха Смолянско, две общини - Златоград и Неделино - обявиха червен код в неделя. Вчера бедственото положение остана само в Неделино, а в Смолян също обявиха червен код. В Мадан пък бистриха дали да не затворят училищата и детските градини, тъй като голяма част от децата не са отишли сутринта в понеделник на занятия. Не са ги пуснали родителите им, притеснени от бедстващата ситуация, а и част от учениците пътуват, обясни зам.-кметът Бисер Минчев. Докато ръководството на общината нищеше дали да затвори 6-те училища и още толкова детски градини, докато се поуспокои обстановката.
И в Маданско има наводнени сгради - кроялен цех на ул. “Обединение” и къща, са отводнявани от огнеборците в неделя.
Заради придошлата вода на река Върбица, златоградчани тръпнаха 24 часа до вчера, че може да ги застигнат събитията от 1996 г., когато реката излезе от коритото си и взе човешки жертви. На 7 отводнявания на сгради
(от стр.1) са се отзовавали в неделя огнеборците от Златоград, става дума за няколко къщи по ул. “Стефан Стамболов” и “Беловидово”, чиито долни етажи са залети, както и за граничния полицейски участък.
Яз. “Златоград” е прелял 18 см. над преливника, а хвостохранилището на Ерма река е малко повече - към 20 см. над преливника, но това не са опасни състояния, успокои вчера говорителят на полицията Добринка Ангелиева, чието ведомство заедно с пожарната е обследвало отблизо всички водни съоръжения в областта.
Само вчера в Златоград са проведени 5 аварийни операции по отводняване. Заради липса на вода в града и селата Долен и Старцево, поради прекъснати водопроводи, денят бе неучебен. Отрязан е пътят за Аламовци, Пресока и ГКПП - Златоград, напомнят от общината. Но бедствието бе отменено.
Сложна се оказа и ситуацията в Неделино, където учениците също не отидоха на училище, а липсата на вода си каза думата. Там код червено остана. Прекъснати са пътните връзки за Тънка бара, Кочани-Раевица, Еленка - Неделино, причината е в тръгнали от обилните валежи свлачища. Опитваме се всичко да оправяме сами, наши екипи от кризисния щаб разчистват пътищата, обясни вчера кметът на Неделино Стоян Беширов.
И тук в неделя, бедствието вилня с пълна сила- отводнявани са къщи в Неделино и в село Бурево. Вчера заради отрязаните пътища, до някои от селата в Неделинско, от кметството обявиха, че са готови да доставят храна и брашно с катъри, за да не бедстват хората.
В неделя са отстранявани паднали дървета до мост на река на ул. “Васил Гаджуров” в Чепеларе. Водата не е пожалила и Девинско, на ул. “Васил Левски” в града е отводняван апартамент, подобни операции са проведени същия ден и в Смолян - в стаи на Професионалната гимназия по икономика “Карл Маркс”, в Регионалния исторически музей и в къщи от Новия център на града и кв. Влахово. В местността Караджа дере край Доспат пък е изтеглян закъсал автомобил.
Валежите се отразиха и на електроподаването - ток за пореден път нямаше в села от община Баните - Загражден, Стърница, Кръстатица,Вълчан дол, Рибен дол и Планинско. От пожарната е поискано съдествие и за прекъснатия ток в Мугла. В смолянското село, както и в Соколовци вчера останаха без вода. Животворната течност не бликна и 2/3 от чешмите на Бостина.
Не е разчистен и пътят от обсерваторията до разклона за Момчиловци, напомниха вчера от полицията.
Червен код е обявен вчера в Смолян, със заповед на градоначалника Николай Мелемов учениците са разпуснати в дървена ваканция до петък, когато трябва да са отново на училище. След 24 часова схватка с преспите, вчера пътят до Мугла бе пробит. Две метра и половина сняг има по отсечката, а на места преспите достигат и 3 метра, обясняват от снегопочистващата фирма “Титан”. Отсечките за Турян и Пещера също са пробити, а в Широка лъка се е получил ледоход от свличания на лед. Според зам.-кмета арх. Георги Даскалов наистина в Смолян има непочистени улици, за което ще има и санкции. За една такава - “Кап. Петко войвода”, чиито ледени коловози стържат возилата на колите от преди Коледа, “Родопи ВЕСТ” нееднократно писа. В момента още не са разчистени, вероятно защото чакаме да мине по тях теснолинейка.
От 2008 г. не било разплащано на чистещите в Смолян фирми, но сега им е платено 120 хил.лв., за да могат да работят. Предвидените пари от миналогодишния бюджет за зимно поддържане са стигнали до януари, затова Община Смолян ще търси пари от държавата, заяви още арх. Даскалов.
Според Закона за защита при бедствия, междуведомствена комисия ще разглежда внесените при нея докладни от обявилите бедствие общини. Там ще се гласуват средствата за възстановяване на щетите, застигнали кметствата при последните снеговалежи и порои.
Има проблеми, те поетапно се решават. Няма да обяваваме бедствено положение със собствени сили ще се справяме, обяви вчера областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков след заседание на Кризисния щаб вчера по обяд. Подобно становище той застъпи и в началото на януари, когато един уикенд областния град изпадна в безтегловност, с незарчистени връзки към Пловдив през Пампорово и Девин през Стойките.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар