неделя, 26 февруари 2012 г.

В СНЕГА НАД СМОЛЯН: ГАРВАНИ И ВРАНИ ОКУПИРАХА СМЕТИЩЕТО В ТЕКЛЕН ДОЛ



*Бият се целогодишно, но авджиите не щат, патронът е 2.50-3 лв., а по пернато вървят по 4-5 патрона и не си струва

Ято от над 300 гарвани и врани се засели в Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Смолян в местността Теклен дол, сочат от “Титан клинър”. Тежката зима и дълбокия сняг накара птиците да търсят храна в сметището, тъй като всеки ден там се карат отпадъци и снегът не може да ги затрупа. Служителите на депото са изумени от гледката на черни и сиви птици, които ровят и вдигат във въздуха храна и блестящи отпадъци, които ги привличат. Работниците обясниха, че винаги около депото има гарвани, но обикновено са до 100. След падането на дебелия сняг броят на птиците се е увеличил три пъти. Те не се страхуват от машините и кацат дори на тях, докато работят.
Скорецът, сивата врана, чавката се бият целогодишно и принадлежат към т.нар. вреден дивеч, поясняват ловци. Никой обаче не иска да гърми по тях, макар че и на нашата територия ги има и издаваме бележки, обяснява председателят на Търънската ловна дружинка Явор Говедаров. Причината е в скъпите патрони - между 2.50 лв. - 3 лв. В същото време пернатите не стоят на едно място, по-младите ловци трудно преценят на каква височина летят и нахалос отиват 4-5 патрона, които нямат възвращаемост, напомня Говедаров.
До 2000 г. държавата е давала по лев награда за гръмната сврака или сива врана, тогава авджиите носели като доказателство за отстрела краката на пернатите. Сега обаче никой нищо не дава за тях и пада интереса.
Не вземаме нищо и за лисиците, които мишкуват понякога из дворовете на хората. И те са вреден дивеч, но вече и за тях нищо не се плаща, затова в пъти е паднал и техният лов, напомня още Говедаров.      
Вероятно заради никаквия ловджийски интерес на сметището на Смолян, птиците не подбират-мърша ли кълват или други остатъци от храни, още повече, че тук трупат отпадъците си и общините Баните и Чепеларе, че и курортът Пампорово. Тук е станало свърталището освен на птици и на 15 бездомни и подивели кучета, които в дълбокия сняг ровят с надеждата да намерят прехрана.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар