неделя, 26 февруари 2012 г.

ПО СХЕМАТА С КАТАСТРОФАТА ВЗЕЛИ ОТ ПЕНСИОНЕР 2800


* Измамникът поискал буркани с месо и кисели краставички в родопско одеяло, пратил такси да прибере парите 
* Прокуратурата прекрати преписката, извършителят неоткриваем

По схемата с катастрофата и убитото дете изгоря пенсионер от Боринското село Ягодина. Старецът бил измамен, като получил искане от “прокурор” по стационарния си телефон, че синът му убил дете и трябват 10 000 лв. за доктора, за да го отърват. Възрастният мъж се вързал, тъй като наскоро внучката му си купила кола. И тъй като бил продупреден, че го следи полицията, трябвало да внимава - парите да увие в яке, а буркани с кисели краставички и месо - в родопско одеяло, всичкото да изнесе и да даде на човек, който ще го потърси. Той да му плати на ръка и 250 лв. за курса.
Родопчанинът имал само 2600 лв. на ръка, направил пакета и го дал на пристигналото такси. После разбрал, че няма никаква катастрофа и подал жалба в полицията. Случката е от 15 май м. г., а полицията стигнала и до таксиджията, който взел парите. Мъжът работел в Девин, но получил поръчката по телефона, като мъж попитал колко ще струва курса до Ягодина и после до Троян, да му докара багаж от баща му. Споразумели се за 220 лв. и така шофьорът поел, но си взел и дружинка-съгражданин, който познавал Троян. Първо намерили стареца в Ягодина, който ги чакал с багажа - тежък около 10 кг. на око. А после отпрашили за Балкана. По пътя клиентът, който направил поръчката, през половин-един час ги проверявал до къде са стигнали. Накрая в Троян им казал да продължат към Ловеч, а там край близко до пътя село ще им се обади. Вече бил сменил тона и настоятелно обяснявал, че за да си нямат проблеми, да оставят пакета до един билборд на фирма за изкупуване скрап. Но да гледат да не ги види никой. Родопчани изпълнили всичко, с явното съзнание, че вече са се замесили в нещо твърде опасно.
Едва след ден разбрали, че старецът е измамен. А клиентът, с акцент на ром, и обръщение на “Бате” дал на таксиджията пак по телефона нова поръчка за Благоевградско. Този път девинчанинът дал сигнала в полицията и никъде не отишъл, а държал в заблуждение поръчителя, че пътува. Засечени са обажданията, намерени са и симкартите, но няма доказателства, които да уличават извършителя, мотивира се прокуратурата и прекратява наказателното производство срещу неизвестен извършител. Ужиленият пенсионер Ю.Ю.М. не е съгласен и обжарвал казуса пред Девинския районен съд. Магистратите сочат, че не е основателно твърдението таксиджията да има вина, тъй като тук има телефонна измама и пътвърждават прекратяването на наказателното постановление.
Ани ЛЮБЕНОВА    

Няма коментари:

Публикуване на коментар