вторник, 4 октомври 2011 г.

АХИЛЕАС ЦАЦАРАС:ДАВАМ ДОРА ЗА ПРИМЕР НА НАШИТЕ КМЕТОВЕ

* Двойно повече европейски средства е привлякла от общините в Северна Гърция, сочи човекът от ПАСОК 

* Не пожелавам на България това, което се случва с икономиката у нас, коментира още живеещият в Ксанти родопчанин и напомня, че макар да сме от двете страни на границата, сме едно цяло  

Ахилеас Цацарас

 

-Г-н Царцарас, казахте че като депутат давате Дора Янкова за пример на вашите кметове. Има ли какво да научат от нея?
  - Много малко казах за Дора при откриването на нейната кампания. Само едно нещо ще ви кажа, като кмет тя е много напред в усвояването на средствата от европейските фондове.
- Може ли да направите съпоставка между Смолян и вашите общини в Северна Гърция в това отношение? 
- Много трудно можем да ги съпоставим, тъй като нашите кметове още не са се научили да търсят тези средства. Към това ги приканвам постоянно. Община Авдира има европейски проект в областта на туризма със Смолян, но доколкото знам, по-голямата част от средствата са за вашата община. Авдира има и друг проект, по който си партнира с Рудозем. Още една община - Мики, е привлякла европейски средства. Но общо взето мога да кажа, че парите от еврофондовете, които влизат във вашия град, са двойно повече, отколкото в нашите общини.
- Гърция изживява много тежки времена по отношение на икономиката си. Но откакто отвориха общата ни граница през Златоград, смолянчани много харесват Бялото море и ползват всеки уикенд, а и празничните дни през септември, за да отдъхват у вас. Като че ли сме единствените, които даваме някакъв тлъсък, макар и незначителен, на икономиката по крайбрежието. Родопчани пътуват до Горгона, Кавала, остров Тасос и дори Самотраки. 
- Да. Уверил съм се. Не случайно ви казвам, че ние с вас имаме общо минало и общо бъдеще, а ни дели само една лента - наречена граница. Моята майка е от остров Самокраки, така че всяка година почивам там.
- Много родопчани си накупиха къщи покрай морето и продължават да търсят. Как въприемате това?
- Отворени сме, имаме много общи приятели. Аз преди две години дойдох за първи път в Смолян и вече постоянно пътувам до тук. Ксанти не е много далече. Дори до моята къща наскоро българи си купиха един имот от 300 квадрата заедно с къщата. Знам и други такива случаи.          
- Вече цяла година се задъхва икономиката ви, на два пъти Георгиос Попандрео се опитва да прокарва реформи, за да преодолеете кризата. Възможно ли е? 
- Ако утре (бел. ред. - петък) всичко мине нормално и се вземат решения, които касаят националната банка и европейската банка, Гърция ще преодолее кризата и ще тръгне бавно напред. Досега удържането се дължи само на Попандреу.
- Имате трусове обаче, протести - от време на време. 
- Повечето от хората вярват, че това няма да продължи много и затова приемат реформите. А те са наложителни, за да започнем да се оттласкваме от дъното. Пожелавам ви, най-вече България да не я застигат такива неща. Имате късмет в това отношение.
- У нас често се прокрадват тези, че Гърция е пред фалит, какво означава това?
- Надяваме се да не стигаме дотам. Означава да няма пари, за да се плащат заплати, да се издължават всички пенсии. Спестяванията и влоговете ще се обезценят. Най-важното е, че ако няма заплати за полиция, военни и държавни служители, нещата няма да вървят нормално в държавата. Хората няма да могат да си плащат тока, данъците, да потребяват стоки
- Но в същото време държавата получава данъци и отчисления, къде отиват ?
- Част от фирмите се опитват да избягат от данъците. Други скриха парите, което удря и върху потреблението. Сега се води една борба срещу тези, които не са си плащали дължимите данъци и такси. Държавата взема мерки принудително да им ги събере. Разбирам, че такива мерки се вземат и у вас.
- Как живее един виден партиец, къде Ви е шофьорът? Нашите депутати ползват коли на парламента, ако пътуват с личната си кола, им плащат горивата, за да обикалят своя регион. Нямат ограничения за това. 
- Аз съм на 56 години, електроинженер съм по образование. Имам две големи деца и сега очаквам внуче от едната ми дъщеря. Като социалист дори и да ми дадат кола, няма да я взема. Не е приемливо в тази криза. Сам шофирам и съм дошъл сам до Смолян.
Разговора води: 
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар