вторник, 4 октомври 2011 г.

МИЛКО ГАВАЗОВ: НЕВЕРОЯТЕН ШАНС ЗА СМОЛЯН Е ДА ИМА ЗА КМЕТ ДОРА ЯНКОВА

*За отминаващия мандат на Общинския съвет в Смолян и предизборните нагласи на БСП разговаряме с  ръководителя на групата общински съветници от коалицията "БСП - ЗНС" и кандидат за нов мандат - адвокат Милко ГАВАЗОВ, който има зад гърба си 5 мандата.



- Г-н Гавазов, БСП откри своята предизборна кампания, като досегашен общински съветник и ръководител на групата съветници от управляващата коалиция, как оценявате приключващия мандат на Общинския съвет в Смолян? 
- Като изключително успешен. И през този мандат, както и в предходния, продължихме да си партнираме с кмета Дора Янкова и да упражняваме местните властнически правомощия в интерес на хората и развитието на общината.
- Как ще охарактеризирате атмосферата, в която работихте?
- Работата на Общинския съвет е публична и всеки може да прецени. Като дългогодишен общински съветник мога смело да кажа, че никога досега не е имало по-толерантна  и по-коректна обстановка. Всички материали се обсъждаха задълбочено, с чувство на отговорност и с необходимата компетентност. В заседанията на постоянните комисии се провеждаше открит диалог с вносителите и с общинската администрация, като в крайна сметка Общинският съвет обсъждаше и приемаше актуализирани, обосновани и  съгласувани предложения.
- Някои Ви упрекват в съглашателство с опозиционно представени партии?
- Това не е сериозно. Опозиционно представените партии, с изключение на тези от ГЕРБ, отстояваха своите позиции принципно и последователно. Друг е въпросът, че те се представляваха от отговорни  съветници, които не провеждаха политика на самоцелно противопоставяне, а в своята работа се ръководеха от интересите на общината и избирателите, които представляват.
- От ГЕРБ твърдят, че те били най-активните съветници и работили като конструктивна опозиция ?
- Истината е точно обратна. С малки изключения, съветниците от ГЕРБ не участваха в дебатите, било поради некомпетентност, било заради изпълнение на политически поръчки от тяхната централа. Протоколите от заседанията са ясно доказателство за това. Противопоставяха се самоцелно на много атрактивни проекти, в това число и при усвояването на средства от Европейския съюз. Това не им пречеше обаче, при откриването на реализираните вече обекти да се кипрят в първите редици и да се опитват да печелят евтини дивиденти.
- Като социално ангажирана партия, с какви нагласи тръгвате към предстоящия вот? Кои са вашите главни аргументи и защо избирателите трябва да ви предпочетат?  
- Ние вече публично обявихме нашите намерения. Поставили сме си за цел да спечелим предстоящите избори, което означава Дора Янкова да спечели кметската надпревара и в Общинския съвет да имаме самостоятелно мнозинство. А нашите аргументи са успешните предходни мандати. Качествата на Дора Янкова са неоспорими, а и на кандидатите в нашата листа за общински съветници.
- Казвате успешни предходни мандати, но като слушаме част от местната ви опозиция, излиза друго - че вашето управление е провал. Затова искат промяна, разбира се начело с тях самите.
- При демокрацията е така -   всеки може да твърди каквото си иска. Най-некадърните и най-некомпетентните обикновено са най-активни. След като не могат да извадят аргументи в своя полза, те започват да  измислят неверни тези за своя политически опонент, когото настойчиво громят със също така измислени  антитези !? Като ги слушаш, не знаеш да се смееш ли или да плачеш. На избори обаче се отива с аргументи, които започват с това какво си направил, какво ще направиш и с какъв политически, интелектуален и материален ресурс ще стане това. Това нашите основни  политически опоненти няма как да извадят, защото нито имат визията за развитието на общината, нито имат ресурс да го реализират.
- Най-силният Ви аргумент, че успешно сте управлявали общината?
- Кметът вече направи своя отчет, Общинският съвет - също. Петнадесет вестникарски страници не стигат, за да се опише огромния скок в развитието на общината за последните два мандата в областта на образованието, културата, социалната политика, инфраструктура, екология и благоустрояване, подкрепата за местния бизнес, международната дейност и всичко останало, което е в компетенциите на местната власт. Показателен и безспорен е фактът, че Община Смолян е между първите пет в България по одобрени проекти по различните европейски програми.  Само за последния мандат са сключени договори за над 73 милиона лева, от които 41 милиона по ОП "Околна среда", 25 милиона по ОП "Регионално развитие", 7 милиона  по трансграничното сътрудничество и т.н. Построеното вече Регионално депо за твърди битови отпадъци е най-модерното в страната и решава проблема за боклука за 50 години напред. Приключи изграждането на първия етап на т.н. "Воден цикъл" на Смолян, изградена е и функционира Пречиствателна станция за отпадни води, сключен е вече договорът за реализация на следващия етап от Интегрирания воден проект на стойност над 41 милиона лева и след неговото въвеждане през 2015 г. ще бъдем първата община в България, достигнала 95% изграденост на канализационната и водопреносна мрежа. Ремонтирани и изградени бяха 26 улици  и 30.3 км  нови или  напълно рехабилитирани междуселищни пътища. 25 училища, детски градини и  общежития са основно ремонтирани, в това число с подмяна на дограми и осигуряване на пълна енергийна ефективност, като за тази цел са вложени 10.5 млн. лева. Над 8 млн. лева са вложени за строителство, обновяване и ремонтиране на домове за възрастни хора и такива с физически и психически увреждания. През общинския бюджет за последните 8 години са реализирани капиталови разходи, забележете, в размер на 119 млн. лв. И всичко това на фона на криза, която се вихри в цяла България. Можете сами да си направите съпоставка, като гледате репортажите от други населени места, какво има Смолян и какво става другаде. Бих могъл да изброявам много дълго за това какво е сторено, но нито е възможно, нито е необходимо. Пак повтарям, отчетът е публикуван и е достояние на всеки. Който подхожда обективно, няма как да оспори постигнатите  успехи.
- Къде в тази картинка е приносът на кмета Дора Янкова за тези резултати? 
- Тя има основната заслуга! Както казах, чест беше за  Общинския съвет да си партнира с такъв кмет.
- В момента срещу нея се изливат писмено и устно по села и паланки тонове от нападки и критики ? 
- Критики ли? Такова нещо не съм забелязал. Вярно е, че някои хора през последните години поменуваха с хвърляне на кал и разпространяване на измишльотини за Дора, но това ни най-малко не накърнява нейния безспорен авторитет, а се случва точно обратното. Други пък изпълзяха от нищото и разчитайки, че хората са позабравили за техните "подвизи", се опитват да напомнят за себе си, пак на гърба на Дора. Няма лошо, сега им е моментът, но той бързо ще отмине. Когато говорим сериозно обаче, няма как да не си даваме сметка, че Смолян има един невероятен шанс да бъде управляван от Дора Янкова - политик с мащабно мислене, с непоклатими позиции в националната и международна политика. Доказала се е като знаещ и можещ човек.
 Съвсем наскоро по националното радио "Хоризонт" се водеше предизборен дебат между трима кандидати за кмет на община Кюстендил. Кандидатът на ГЕРБ многократно посочи като пример за успешно управление Дора Янкова, особено при усвояването на европейски средства. Подобна оценка чухме и от министър Томислав Дончев, изказана публично пред смолянската общественост. А само преди няколко дни американският посланик Джейм Уорлик в прав текст заяви: "Дора Янкова е един от най-добрите и най-успешните кметове в страната. Тя наистина е свършила чудесна работа, извисявайки се над партийните и политически различия, работи в интерес на обществото и това е нещото, което наистина ме впечатлява и възхищава".  Тук искам да добавя непременно и оценката на председателя на ПАСОК в гр. Ксанти Ахилеас Царцарас, изказана при откриване на нашата предизборна кампания, че винаги дава за пример на гръцките управници Дора Янкова, "насърчавайки ги да я копират". Както се казва, коментарът е излишен.
- Някой може да оспори и тези оценки...
- Няма какво да кажа! Спорове се водят с аргументи, а не с плюнки и измишльотини. Сигурно няма да ми стигнат вестникарски страници, за да посоча признанията и отличията, които тя е получила за последните осем години. Нека да напомня само, че НАШАТА Дора Янкова е Председател на Националното сдружение на общините в България  и в това си качество директно партнира с Правителството и органите на ЕС. Тя е водещ член на Комитета на регионите - важна институция на ЕС, чийто решения имат изключително влияние за регионалното и местно развитие. Председател е и на Асоциацията на родопските общини. Само за последните две години  Дора Янкова получи Национален приз "Мениджър човешки ресурси - 2010 г.", Грамота за постигнати високи резултати в съвместната дейност със Синдиката на българските учители и принос за развитие и усъвършенстване  на социалното партньорство, Национален приз "Човек на ХХI век", а Община Смолян беше отличена със "Сертификат за присъждане на европейски етикет за иновации и добро управление", Грамота "Работодател на годината 2010 г.- първо място", Сертификат "Зелен град на България - 2010 г.". Пак повтарям, това са част от наградите и отличията, получени само за последните две години, в които БСП на национално ниво е в опозиция. Те са признание за нейния упорит труд и постигнати високи резултати в управлението на общинските дела. Съвсем сигурно е, че няма в страната друг деец от местното самоуправление за последните 20 години да е получил всеобщо признание, независимо от политическата му ориентация.
- На другия полюс ли е Вашият опонент, депутатът от ГЕРБ и кандидат за кмет Николай Мелемов ?
- Дора Янкова ни препоръча да провеждаме позитивна изборна кампания, затова ще се огранича да кажа само няколко неща. Съгласен съм с онзи вестникарски материал, подготвен вероятно като негова предизборна визитка,  в който е описан като "добро момче" /"благ характер"/, което съвсем случайно е попаднало в голямата политика. Да, но след това?  Две години общински съветник и две години депутат от управляващата партия са достатъчно време, за да покаже  пред обществото някакъв ресурс, ако притежава такъв, разбира се. Това, че през тези години не правеше нищо, е по-малката беда, по-голямата е, че активно съдействаше на сега управляващите в безумния поход срещу хората от нашия край. Нужно ли е да припомням закриването на Театъра, Диспансера за туберкулозно болни, Оздравителната гимназия в Петково и още, и още...?
Разговора води: 
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар