вторник, 4 октомври 2011 г.

БОЛНИЦАТА ОТВАРЯ ВРАТИ

ПРЕОБОРУДВАНЕ ОТ "ТОКУДА" В ДЕВИН 

Елена Батинкова

 МБАЛ-Девин, до дни, отваря врати, оповести вчера досегашният градоначалник и кандидат за кмет на общината инж. Здравко Василев. Затворилата на 4 юли болница заради финансови затруднения ще поднови работата си и ще поеме хората от 3 общини - Доспатска, Боринска и Девинска. Още вчера в нея пристигна първият тир с медицинско оборудване на най-високо ниво от столичната болница "Токуда". А днес изпълнителният директор на корпорацията за България Румен Сербезов има среща с лекарите, за да уточнят детайлно възможностите за съвместна работа.
Като начало даваме старт на "Вътрешно отделение", в което влизат "Неврологично", "Кардиологично" и "Ендокринология". Ще възобновим и "Детско отделение", за да обезпечим на място децата и да не се налага майките да пътуват до Смолян, подчерта инж. Василев. Пристигналото още вчера оборудване е за хирургичния блок. В него обаче първо започва ремонт и до 25 дни, като изсъхнат мазилките, ще може да тръгне и функционирането му, подчерта още инж. Василев. Първата доставка на болница "Токуда" - София, за Девин е: легла, специализирани операционни лампи, гинекологичен стол, негативоскопи, болнично бельо, превързочни материали и медикаменти. Тирът пристигна, придружен от Елена Батинкова, която предстои да оглави здравното заведение.
Според столичанката, това е първия ден, в който започва активно да организира дейността на място, а до 10 дни болницата ще започне ефективно да функционира. "Токуда" - София, ще съдейства за повишаване нивото на медицинска помощ, а и на местните специалисти ще помагаме с обучение, с допълнителна специализирана помощ и всичко, което е нужно за едно отлично здравно обслужване, заяви Батинкова.
"Щастлив съм, че дългогодишните усилия на Общински съвет-Девин, и на кмета на общината инж. Здравко Василев се увенчаха с успех и болницата в Девин действително ще отвори врати за пациентите от общините Девин, Борино и Доспат, заяви вчера ОбС-председателят инж. Карамфил Каров.
С отварянето на МБАЛ, инж. Василев изпълнява един поет пред съгражданите си ангажимент да отстоява техните интереси в сферата на здравеопазването. ОбС преди около месец гласува договор с "Токуда", която да поеме огромните задължения на здравното заведение, както и да го дооборудва, за да може то да работи нормално. Заради натрупаните борчове и неплатените консумативи, болницата изпадна в невъзможност да поема пациенти, тъй като няма пари нито за медикаменти, нито за ток и заплати. А с договореността към столичната клиника, Девин получи шанс да лекува болните си своевременно и на много по-високо ниво
Анета ТОДОРОВА   

Няма коментари:

Публикуване на коментар