неделя, 2 октомври 2011 г.

СМОЛЯН СТАНА СТОЛИЦА НА ПОЕЗИЯТА

 *Да си спомним за Вазов и Ботев, защото стиховете им изчезват от учебниците на България, призова Николай Петев

Поетите начело с Николай Петев

За пети път Смолян е столица на поезията, а родопчани имаха привилегията да чуят и видят едни от най-големите поети на България, сред които са и смолянските. Вчера пред скулптурната композиция на Орфей и Родопа след звуците на Духовия оркестър блесна символичният огън на поезията, запален от твореца Ганчо Киречев.
За открития урок “Час по България”, който творците бяха изнесли преди обяд в школата на града, напомни шефът на Дирекция “Хуманитарни и социални дейности” в общината Христо Георгиев. А множеството ученици, доведени от своите учителки, сведетелстваха, че уроците са минали успешно и поезията е спечелила нови приятели сред тях.
На този ден българските поети трябва да си спомнят за Иван Вазов и Ботев, за Яворов и Димчо Дебелянов, за Христо Смирненски и Вапцаров, да си спомним за тях всички ние, защото те все по-често изчезват от учебниците на България. А децата ни трябва да ги знаят, заяви председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев.    
Факлоносецът Ганчо Киречев
А след изявата на поетесата Мария Батуте от Хондурас - директорка на културен дом край река България, Петев пожела Националният празник на поезията да стане международен.
Край образа на Орфей най-нежните си стихове изчете Йордан Милев, а смолянчанинът Коста Чакъров рецитира социална поезия. Срещата със словото - лирическо и остро като бръснач, се пренесе в зала “Петър Стайков” на КДК. Там, наред с поети като Владимир Асенов, Георги Трамбозов, Боян Ангелов, се разнесоха строфите и на смолянските творци: Георги Гривнев, Тинко Илиев, Хари Куцева, Никола Гигов, Димитър Златев и др. Затова и с основание гл. редактор на сп. “Читалище” Боян Ангелов нарече Смолян оазис на красивите думи в пустинята България. И ни припомни нещо позабравено, че градът ни с 4-те си читалища, основани по време на турското робство, е най-възрожденският. Владимир Асенов пък благодари на досегашния кмет Дора Янкова, която стартира тази традиция, че е направила този поетичен подарък за душите на хората.
Анета ТОДОРОВА        

Няма коментари:

Публикуване на коментар