понеделник, 10 октомври 2011 г.

ВИНЯТ ЕНЕРГЕТИЦИ ЗА СМЪРТ НА КОЛЕГА

 СЛЕД СВЪРЗВАНЕ НА КЪЩА С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТЪЛБ

* 40-годишният Б. Р. Д. и 43-годишният С. Ж. М. от Баните не са извадили предпазителите на ел.табло и не са поставили заземители, не са проверили изключеното напрежение в Дебеляново и смъртта покосила 44-годишния Белчо Д. от Вишнево


 Двама енергетици, служители на ЕVN, застават пред съда във вторник заради смъртта на колегата си-съгражданин Белчо Д. от село Вишнево, община Баните. Смолянската окръжна прокуратура обвини 40-годишния Б.Р.Д. и 43-годишния С.Ж.М. в немарливо изпълнение на задълженията им, с което се стигнало до трагедията.
На 14 януари м.г. човекът издъхна на електрически стълб, докато прикачал новопостроена в село Дебеляново къща към електрическата мрежа. Първоначалните данни бяха за инфаркт, а от ЕVN още същия ден заявиха, че били спазени всички изисквания за безопасност, електромонтьорът е работил при изключено напрежение и специално облекло за безопасност.
Следствието обаче намери друго. При изпълнение на работа по монтаж на ел.табло на стълб “Ниско напрежение” и подмяна на отклонение от рекордоман двамата служители със средно образование са пренебрегнали правилата за безопасност на труда, не са извадили предпазителите на табло “Ниско напрежение” в ТП-Кирково, не са поставили необходимите табели, не са извършили проверка за отсъствие на напрежение и не са поставили преносими заземители, така се стигнало до нелепата смърт.
Какво ще реши съдът, ще стане ясно след разпит на свидетели и вещи лица по случая. Животът на убития обаче няма да се върне.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар