петък, 21 октомври 2011 г.

ИЗБОРИТЕ НЕ СА САМОЦЕЛ, ЩЕ РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЗЛАТОГРАД

* Само напред, действие, действие и пак действие, е девизът на кандидата за кмет на Златоград, който в два предходни мандата отвори пътя за Гърция и удари първа копка на геотермалната вода 

* Сега ще я впрегна в балнеолечение, обеща Чаушев, който има пълната подкрепа на 7 партии зад гърба си

Визитка
Младен Чаушев е роден на 19 януари 1957 г., зодия Козирог. Семеен, с две деца. Завършил  е в Пловдивския университет висшето си образование със специалност “Математика”. Има специализация “Финансов мениджмънт” и е съсздател на Националния Музикално-фолклорен съюз на България през 1994 г. Два мандата управлява Златоград - от 1999 г. до 2007 г.  Като кмет е избран от Евролевицата и Българска социалдемокрация. Сега е кандидат за трети мандат, като за издигането на кандидатурата му се обединяват: Българска социалдемокрация, БСП, НДСВ, ДПС, ОБТ, СДС и БСДП - обединени.

Г-н Чаушев, на предизборните срещи в населените места на Златоградско хората какво Ви казват? Променило ли се е нещо за тези 4 г., откакто сте напуснали общината?
-Нищо не се е променило. Мнението на хората по квартали и села е, че няма никаква промяна откакто аз не съм вече кмет. Директорката на детската градина в Старцево е назначена без конкурс. Директорът на Основното училище “Васил Левски”, директорът на Дневния център, как са назначени? Да е имало конкурси?!
-Kакви проблеми изтъкват пред Вас хората по места?
-Основният проблем, който не е само в нашата община, е, че търсят работа. На второ място - нямат достъп до къщите си, нямат улици. Кал навсякъде в крайните квартали.
-Като общински съветник в последния мандат, гласувахте ли програма за инфраструктурата, по която да се работи?
 -Имаше инвестиционна програма. Постоянно се говореше за асфалтиране на улици, но на парче. Никъде няма цялостно решаване на една улица.
-Какво Ви мотивира отново да излезете на преден план и да се кандидатирате за градоначалник? Удобен кметски стол, много облаги...?
-Не това. Мотивира ме участта на нашия край, който си отива. Това, което преди 4-5 г. го работехме и беше идея, ако беше се осъществило, в голяма степен щяхме да запазим хората в нашия регион. Нямаше да има толкова голяма миграция. Затова ще се борим за работни места чрез докарване на минералната вода и отваряне на балнеосанаториум.
-От твоя мандат остави проекта, имаше първа копка.
-Да, дори се направи обменната станция. Но се спря.
-Е, казаха, че за това правителство проектът е скъп. Има ли бъдеще Златоград и къде го виждате?
-Има бъдеще като град, през който минава международен път. Второ - като културно-историческо селище и трето - с балнеолечението. Ще се обвърже с туризма и ще има още поминък.
-Работните места кметът ли ще ги отваря?
-Не, но негова работа е да създаде условия за бизнеса, който да разкрива работни места. А заедно с новия ОбС и новия стар-кмет, могат да го направят.
-Досегашният кмет не го ли правеше, нали сте в настоящия ОбС?
-От 420 заети по мое време в строителството, сега са 10. Няма никакво строителство. Имаше местни строителни фирми, но няма работа. И обратно - фирми, които нямат такава дейност, станаха и строителни. Валират с гумите на бус, вместо с валяк да правят кърпежите по асфалта на ул. “Христо Ботев”. На места няма чакъл - без подложка, направо се валира.
-Все нови начини на работа. 6 пртии се обединиха и застанаха зад Вашата кандидатура, на практика всички извън ГЕРБ стоят зад Младен Чаушев, защо?
-Може би трябва да питате тях. Но на практика - всички представители на тези партии ме познават и са наясно как 8 г. съм управлявал общината. И виждат, че за това време се случват много неща, Златоград вървеше напред, няма застой. Прокарването на пътя за Гърция ми струваше много нерви, усилия и много труд. През първия мандат подписах за 10 г. концесия за стария град, което даде тласък на туризма. След това на 23 септември 2006 г. започнаха срещу мен делата за минералната вода. А целта ми беше да се открият работни места, неведнъж съм го казвал, затова подписахме договора с “Горубсо” за създаването на общо предприятие “Родопи еко прожектс”. От там тръгнаха делата срещу мен. Всички застават зад мен, защото виждат в мен надежда да се промени ситуацията за по-добро.
-И за пътя за Гърция рискувахте, спомням си, че на последния събор министърът на МРРБ тогава Гагаузов каза, че може и затвор да Ви чака, защото пари за този път няма.
-Наистина имаше такива изисквания на властта, но не можех да не откликна на златноградчани, които чакаха на мен, за да отворим пътя.      
- Как се случи така, че половината общински съветници, дори приближените на Мирослав Янков, са в твоята листа?
- Наистина, от неговите 6 съветници, които го подкрепяха, останаха с него само двама, другите дойдоха в нашата листа. Хората сами избират партньорите си и преценят техните качества.
-Като бивш педагог как се разбирате с младите?
-Отлично. Това, което сегашният кмет и ОбС сме гласували и проектите са придвижени и касаят спорт и съоръжения, ще бъде довършено. Проекти с важно значение за града, аз няма да спра никога. Напротив, ще работя за тяхното реализиране. Те са свързани с реконструкция на стадиона, градската част, казармения терен, изграждане на спортни площадки по селата.
-Възможно ли е кметът да помогне за повишаване стандарта на живот?
-Не е лесен въпрос, той е от голямо значение. Повишаването на стандарта е по-скоро държавна политика, но на местно ниво има начини и в това направление да се работи. Чрез създаване на работни места с по-високо заплащане. С приоритет е разкриването на нов вид производства, различни от съществуващите - текстил и дърводобив. Например можем да развиваме информационни технологии. Мислехме да изградим завод за слънчеви батерии, цех за спортни обувки в Старцево. Всички тези идеи чакат зелена светлина.
-Има ли шанс туризмът в Златоград да стане индустрия?
-С докарването на минералната вода в града  ще станем балнеоложко - туристически град. Т.е. всички къщи и хотели ще имат възможност да ползват услугите на санаториумите. Ще има басейни, джакузита. Почиващите ще се настаняват по квартири, така ще печелят и хотелиерите.
-Ще бъде ли достатъчен един мандат да стане това?
-Длъжни сме да подхванем това начинание, обещах го на 8 октомври пред цялото множество на Златоград, дошли на откриването на кампанията ни на градския площад. Има две направления за докарване на водата - от Аламовци - там е на 50 градуса, и от Ерма река, където е на 90 градуса и може да се ползва и за отопление. В Термес от години се ползва за балнеолечение. Ние имаме право да ползваме 30 л в секунда и гърците имат право на толкова. Езерото ни с тях е общо, водата е една и съща, зависи от къде се хваща. Изследвали сме я, пращал съм проби в центъра на Банкя, с едни и същи показатели е.
- Има ли девиз Младен Чаушев?
- Само напред! Действие, действие и пак действие.
- 4 години извън кметския стол, какво видхте?
- Как нищо не правят. Виждам как нещата могат да станат по най-бързия начин, но управата в Златоград не го прави. Не съм човек, който се конфронтира с когото и да е. И като общински съветник винаги съм подкрепял кметската институция, за да има развитие. Но наистина сегашният беше мандат на застой. И оправдания, че ОбС е пречка. Не е така - Общинският съвет взема решението, зад което застава. Но работа на кмета е да го изпълнява. Той решава кога и как да го направи.
-Но Вашия наследник на поста иска пак да управлява.
-Нормално е.
-Но има кметове, като неделинския, които не искат да работят в сегашната среда и се оттеглят сами.
-Прави му чест. Изборите за мен и моята коалиция не са самоцел. Чака ни много работа - над 250 човека работят по програми, а има нужда от трайна заетост на това население. Има необходимост и от водоснабдяване на Долен и Аламовци. В Златоград има квартали без канализация, въобще проблеми, свързани с огромни средства и разработка на планове, за да се реализират тези неща, които ще помогнат нa хората в нашия край да се почувстват наистина граждани на ХХI век.
Разговора води:
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар