вторник, 14 май 2013 г.

ЗАСИПАХА ПРОКУРАТУРАТА И РИК СЪС СИГНАЛИ, САМО 4 СЕ ПРОВЕРЯВАТ

* По 4 вече има отказ за образуване на досъдебно производство, няма достатъчно доказателства за купуване на гласове в региона

 Засипаха прокуратура и РИК този уикенд със сигнали по повод нарушение на парламентарния вот. Още от петък валят жалбите, обясняват от държавното обвинение и сочат, че бройката на постъпилите при тях жалби за престъпления против политическите права на гражданите. възлиза на 17. По всички тях прокуратурата е разпоредила извършването на проверки в кратки срокове, максимум до 48 часа, посочи вчера говорителят на Окръжна прокуратура Иван Спиров. По 4 случая е постановен отказ да се образува досъдебно производство, като не са установени достатъчно данни за извършено престъпление. Става дума за жалби от Мадан, Чепеларе, Смолян и Златоград. В най-общи линии, те засягат възможностите за уговаряне на възнаграждение за гласуване в полза на определена политическа сила. Според възникнали казус в района на Неделино са се давали такива средства, наша проверка обаче установи, че представилия се като лице от региона, човек въобще не съответства на името, което е съобщил.
В Девин пък става ясно, че назначен по програмите мъж се е оплакал от натиск, че ако не гласува по определен начин няма да може да остане на работа по програмата, по която му е даден хляб. Тук все още върви проверка.
40 човека пък в Чепеларе се оказало, че са изключени от  избирателните списъци и са вкарани в село Богутево същата община. Хората го разбрали когато отишли да гласуват, а не намерили имената си в списъка. Сезирана като кандидат-депутат от тях Дора Янкова от Коалиция за България пише жалба до РИК и сочи, че чепеларци се опитали да гласуват, но незнайно защо от администрацията на кмета Тодор Бозуков са ги вписали не по постоянен адрес, а в Богутево, с което ограничават правото им на глас. Така засегнатите люде или трябва да си платят и да пътуват до селото или да се откажат въобще да упражнят полагащото им се право по конституция. Грешката е административна и още същия ден РИК прати писмо до Общината, за да се коригира. И хората да могат да гласуват, обобщиха от БСП.
Има ли умисъл по този казус нищи прокуратурата, т.е. има ли данни за престъпление от общ характер. И попълнени ли са документи с невярно съдържание и от кого, за да не могат чепеларци да дадат гласа си.
Държавното обвинение е сезирано и затова, че жена от Смолян, която е на гурбет в Гърция, но си е дошла за вота също не е успяла да иде до урната. Оказва се, че е отписана - без да е подавала някакво искане затова. От Коалицията за България напомниха, че са засекли орязване на избирателните списъци в областта с около 220 човека за последните месеци.
Прокуратурата се е самосезирала и от публикация за кибритени кутийки с пари в тях. Става дума за района на Чепеларе, още се проверява сигналът, вметна вчера прокурор Иван Спиров. Същото става и в Неделинско за сигнал за нерегламентирана агитация, два преписки има образувани и в Девин, но още няма образувани досъдебни производства никъде, уточняват от Окръжна прокуратура. И сочат, че по всички тях държавното обвинение е разпоредило извършването на проверки в кратки срокове, максимум до 48 часа, а всички прокуратури в района са работили независимо от почивния ден. Следени са публикации в интернет, съдържащи данни за престъпления.
Жалба има подадена от БСП и срещу областния управител инж. Стефан Стайков и срещу секретаря на областта Петя Пампорова, че той в качеството на старейшина ГЕРБ не е излязъл в служебен отпуск, същото важи и за нея, а тя е председател на ГЕРБ-жени. Нещо повече, Пампорова е оторизирана като лице за контакти от името на областната управа да ръководи изборния процес в региона - да отговаря за бюлетини, списъци, ксерокси и т.н. Според запознати, тя е получила и раздала всички удостоверения на застъпниците на ГЕРБ, сиреч ангажирала се е с партийна работа, без да е освободила държавната. РИК трябваше да се произнесе и по този казус в неделя, но го препрати в ЦИК за решение, което го обезсмисля, тъй като вотът приключи. А от централната комисия до вчера нямаше известие за решение по казуса.
ГЕРБ пък са внесли в неделя жалба срещу действията на областния председател на ДПС Салих Аршински. Като представител на партия мъжът обходил част от смолянските секции и карал комисиите да броят наличните оставащи като неползвани бюлетини и да ги засичат със списъците на гласувалите, за да се види излиза ли бройката. Това обаче не е позволено той да го иска от комисиите пряко, а те са му се подчинили, наплашени от безапелационния тон.
В същото време самото ДПС подава сигнал, че е открило наличие на повече бюлетини в Доспатско, което е необяснимо. За секцията в Црънча те са 25, 14 са в Бръщен, 50- в Чавдар и 25 в Касъка. От изявления на самото РИК става ясно, че определени лица не са броили бюлетините, а са ги давали на пакети, което обяснява, защо някъде има в повече, а някъде - по-малко. За да нямат главоболия обаче, малцина от комисиите в секциите са го констатирали в протоколите си, издават запознати.    

Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар