четвъртък, 16 май 2013 г.

С ГЛАСОВЕ НА ЕДНО СЕЛО "АТАКА" ПРАВИ ДЕПУТАТ В СМОЛЯН



ПО СМЕТКИТЕ НА ХЕЪР - НИМАЙЕР


Димитър Аврамов

* Къде отива вотът на родопчани при условие, че един мандат в областта се прави с 11 150 гласа, а хората на Волен Сидеров имат 1403 гласа

 *Как 7-мият по резултат също влиза в челната 4-ка на областта

 Системата Хеър - Нимайер отново прави смут в Смолян и пререди мандатите за парламента. Вчера стана ясно, че партия "Атака" ще има депутат от областта, нищо че е събрала в региона едва 1403 гласа, сиреч колкото от едно село, защото в региона има и такива с 2-3000 жители. А един депутат в Смолянско се прави с 11 150 гласа. Водач на листата е Димитър Аврамов - спуснат от партията на Волен Сидеров, за да играе тук, както коментираха още при реденето й смолянчани. 
Два дни по-рано - още в понеделник, според данните от РИК-Смолян, БСП в областта е спечелила подкрепа от 17 638 гласа. По тази логика трябваше да влязат двама представители на Коалиция за България - Дора Янкова и Емил Хумчев от Смолян. ГЕРБ постигна пък 15 652 гласа, което вкарва само д-р Даниела Дариткова. ДПС пък взе 10 078, което също прави един народен представител, нищо че не му достигат близо хиляда гласа.
Скандалното е, че човекът на „Атака" Аврамов получава седми резултат в Смолян след представителите на: БСП,ГЕРБ,ДПС, Национален Фронт за Спасение на България на Валери Симеонов, Център - Свобода и Достойнство на Касим Дал и дори Движение България на Гражданите - на Кунева. При тези условия къде отива вотът на родопчани, питаха цял след обяд вчера хора от региона, които зачервиха телефоните на редакцията.
Според данните от страницата на ЦИК, хората от партията на Симеонов са взели 3.42% подкрепа в региона, Касим Дал има - 3.23%, а Кунева - 2.93%, но пък нямат късмета на Аврамов. 
22-ри многомандатен избирателен район за втори пореден път на парламентарен вот прави скандално преразпределение, припомнят паметливи. На предпоследните избори през 2009 г. при определяне броя на мандатите в между партии и коалиции по Хеър-Ниймайер (най-големия остатък) на национално ниво парадоксално партията с най-малко гласове в Смолянско - тогава ДПС, направи два депутата. И вместо Недялко Славов от Златоград като представител на ГЕРБ влезе Елин Андреев от Девин, който е човек на ДПС и не жукна от банката през целия мандат.
Заради повторението на историята, би трябвало настоящият нов парламент да се събуди от летаргията и да гласува промяна в системата, за да не стават последните първи. И разочарованието на гласувалите, да избуява в следизборни протести и последващо недоверие.
Според последните данни на ЦИК, ГЕРБ получава 30.503% подкрепа в България, Коалиция за България - 26.614%, ДПС -11.293% и Атака - 7.302%. От разпределението на гласовете, извън страната ДПС получава най-много - 49.146%, най-вече от секциите в Турция, ГЕРБ има 20.799%, БСП - 4.434% и "Атака" - 2.787%. Което ще рече, че с тези гласове от вън се налива на партиите и става ново математическо пренареждане и то автоматично, заложено от системата на Хеър-Ниймайер, което ЦИК само съобщава. С него БСП губи 5 мандата - три в София, един в Стара Загора и Смолян, а Атака и ГЕРБ получават допълнително по още 3-4.
Жулиета МЕТОДИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар