четвъртък, 16 май 2013 г.

СОЛЕНИ ТАКСИ ПРЕЧАТ НА ЖЕНИЛКИ, В ТЪРЪН СА БЕЗ ПАРИ

* Наплив за "бракуване" обаче няма, разписването в повечето случаи е покрай появата на дете

Явор Говедаров
 Солени такси отказват младите от подпис в гражданското, затова в смолянското село Търън не притискат младоженците да плащат. Има промяна в наредбата от тази година, през февруари е разписана от кметството в Смолян, но хората при нас и без това не са от богатите, че да им търсим и затова пари, обяснява дългогодишният кмет Явор Говедаров. С 50 лв. трябва да се бръкнат младите, ако се разписват в ритуалната зала, ако пък е извън кметството, ще плащат по 180 лв., а вън от обичайните рамки на урбанизираната територия - като местността Бурето, например където управникът в изключителни случаи венчава, таксата трябва да бъде 250 лв.
Къде у младите такива пари за един подпис, женим ги, бутилката с шампанското е от нас, поздравителният адрес към новобрачните, който е цветен и ламиниран, за да остане също за поколенията им е също безплатен, сочат от Търън, където има дълготрайни традиции в това направление. Правим им без пари и първия документ за съвместно съжителство - акта за брак, обясняват от управата.  
Въпреки бонусите и тук като във всички села има изкутени моми и ергени, както казват в Родопите. Демек по на 35 лазарника, че и по 50. Липсата на работа не е демобилизиращ стимул, по-скоро на младите не им се жени. Разчитат на свободното съжителство и едва когато наближи да се появи дете идват да се разпишат, за да са спокойни, че са го осигурили, обясняват местните хора.
Ново попълнение в Търън обаче има, новородените в селото са 4, последното от които е Денислав Карамфилов. До края на годината очакваме още 4-5 да поемат първата си глътка въздух при нас, обясняват служители в кметството. И сочат, че въпреки несекващата раждаемост, прирастът в една от най-големите села на Смолянска община, е отрицателен. Сиреч, тези които напускат този свят сам много повече от проплакалите пеленачета.

Анета ТОДОРОВА    
             

Няма коментари:

Публикуване на коментар