вторник, 14 май 2013 г.

ДОРА ИЗЛЕЗЕ ПОБЕДИТЕЛ

КРАЙ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ И КУПУВАНЕТО

* Коалиция за България заслужи доверието на хората с 254 срещи, стигна и до най-малките села - ще има двама депутати 

* 11 150 гласа правят депутат, ГЕРБ остана втора политическа сила с един, остават им в аванс гласове, а ДПС - трета, с един народен представител, на който ще се додадат още гласове, защото не му стигат, сочат настоящите разчети 

* Кметове станаха брокери, опитаха да търгуват с вота, народът обаче гласуваха въпреки тях

 Дора Янкова излезе победител на вота тази неделя, въпреки огромната стагнация в региона. Притискането от страна на настоящите управници от доскорошната управляваща партия ГЕРБ изигра ролята на катализатор, а намерените палета с неизпратени от печатницата бюлетини в събота, въпреки внушавания страх от предрешен вот, накараха родопчани да излязат до урните, коментираха в областта.
Направихме повече от 254 срещи по време на предизборната кампания, бяхме близо до хората, за да чуем болките им. Благодаря на тези, които ни подкрепиха и поемам отговорност да бъда депутатът на всички родопчани. Така се обърна вчера чрез медиите към хората от Смолянско, новоизбраният народен представител от Коалиция за България Дора Янкова в първата си след вота политическа пресконференция. Тя благодари и на екипа от кандидат-депутатската си листа, който работи неуморно заедно с нея, благодари и на предизборния щаб от млади хора, начело с общинския съветник Рабие Кьосева, които сториха същото, за да станат социалистите първа политическа сила в Смолянско и да имат двама депутати със спечелените 30. 66%, които са равни на 17 638 гласа. И очерта и първите мерки, които Коалиция за България от името на държавата се ангажира да поеме - изплащане на всичко дължимо към общините и към бизнеса. Знаем дефицитите, които са акумулирани в общините, поясни ексшефката на Националното сдружение на общините у нас, която кризисната ситуация при тях.  Поели сме и сериозен ангажимент към най-уязвимите - пенсионерите и майките с деца, чиито доходи изостанаха много.            Бяхме в трудна среда, доминирана от другите две основни политически сили ГЕРБ, които имат кметове в 4 от 10-те общини на региона: Смолян, Златоград, Доспат и Чепеларе и ДПС, чиито управници пък държат градоначалническите места в Борино, Мадан и Рудозем. Това напомни вчера Янкова, която веднъж вече е била в парламента. И обясни, че нейните хора са разчитали единствено на вота на народа, на партията си и силите на коалицията. Дори шефът на РИО на МОМН си е позволил да агитира директорите, същото е станало и с горските структури и още ред държавни институции, вметна тя.  И отбеляза поведението на шефа на службата по временна заетост в Чепеларе, който бе осъден по бързата процедура преди дни заради мятането на пиратки по време на митинг на БСП, но пък отказа в пресата да се е случило такова нещо.
Мудната администрация пък е препятствала изборите в Смолянско със закъсняването на удостоверенията на застъпниците на социалистите, които са разнасяни в нощта преди вота до хората в Доспат и Девин. Давате ли си сметка, че на същия този омаломощен екип му се наложи да работи на следващия ден и в секциите, напомни тя. Ентусиазмът на младите и опита на по-възрастните, са дали резултат БСП печели вота в Баните, където е първа политическа сила с превес от 600 гласа над ГЕРБ, в Девин, където пък води с близо хиляда гласа, в Чепеларе - също е водеща сила, а ГЕРБ е трета. Социалистите са първи и в Смолян по броя на гласовете. В Мадан сме втора политическа сила след ДПС, които там имат кмет, същото е и в Рудозем, отбеляза тя.
Освен трите основни политически сили ситото откроява и Атака, която е взела в областта 1403 гласа. Партията на Валери Симеонов - Национален фронт за спасение на България -  с 1 969 гласа, сиреч това са патриотичните организации получили общо 3372. Осезаемо присъствие има и Касим Дал - с Център Свобода и достойнство, дръпнал 1859 гласа. Бариерата от 1 % са прескочили и Лидер- с 1127 гласа и партията на Кунева с 1690. Под нея обаче остана РЗС с 991 гласа.
Янкова не скри, че за първи път партията й е наложила сериозен контрол над целия изборен процес, за да пресече манипулациите. Обърнато е внимание и на "Информационно обслужване", броенето на бюлетини, писане на протоколи и изпращане на чувалите в РИК. Въпреки това е имало кметски наместници от Смолян, които са превозвали гласоподаватели по селата, за да вдигат гласовете си по места. Става дума за 32-ма в Катраница, а в Бостина и Серафимово - по 30. Сега е излязло наяве засичането на разликата от предишните кметски избори в областния град, когато са "гласували" хора, които са били в чужбина по същото време.          
Ще спрем ченгеджийницата от всякакво естество, зарече се членът на Висшия партиен съвет на БСП, който успя да ангажира на този вот за каузата си "Да върнем България на хората" - от учения до най-обикновения работник или пенсионер. Орешарски няма да е премиера-слънце, а ръководител, които да създаде екип за оздравяване на държавата. Янкова обеща да поддържа сайта си в интернет-мрежата, въпреки че и той бе хакван по време на вота. На него ще обявява ден и час за срещи с избирателите от Смолянско, допитване за промяна в закони и т.н., за да може чрез нея родопчани да се чувстват спокойни за бъдещето си. А не както сега, да я питат в Мугла, защо могат само да си яхат магарето, но не и да си събират с него дърва в гората, нещо позволявано векове наред в този район. Но в последните години има забрана. 
Тя ще предложи и рамка за партийните субсидии, за да не могат както сега партии с 1% да черпят от държавните пари и се борят само за офиси. Според нея прагът трябва да е 2.5%.
Кметовете станаха брокери, опитаха се да търгуват с гласовете на хората си, издаде още Янкова нещо, което е факт от години. Но едва сега лъсва, че хора от временната заетост и програмите са били "агитирани" стабилно да пущат за една или друга партия. Тази сметка обаче се е провалила в Баните, например издават запознати. А обикновен прочит на вота в региона сочи, че това не се е получило нито в Чепеларе, нито в Смолян, а в Неделино гласовете са се поразпиляли из партиите, макар че компактна маса е пуснала бюлетината с № 15. 
Аз досега не разбрах каква е програмата на кмета на Смолян, запазила съм си едно антрефиле от вестник по този повод, върна лентата назад към местните избори Дора. Ние сме режисьорите на мандата му с оставените проекти, а неговите хора са само изпълнителите, но се оказва че сме били добри, докато за тях тепърва ще се види, напомни още новоизбраният депутат.
Вторият, които се очаква да положи клетва заедно в нея в парламента от квотата на БСП е Емил Хумчев от Златоград. Гласовете на ГЕРБ стигат за един депутат - д-р Даниела Дариткова и ще останат още малко гласове - 4 464. Четвъртият мандат взема ДПС в лицето на Мустафа Карадайъ от Борино, на който пък ще трябва да му се додаде,  тъй като не му достигат 1078 гласа.
11 150 гласа излиза един депутат в Смолянско. 

Анета ТОДОРОВА                



Няма коментари:

Публикуване на коментар