неделя, 26 февруари 2012 г.

ЧРЕЗ БЮРАТА ПО ТРУДА - "МАКДОНАЛДС" ТЪРСИ РАБОТНА РЪКА ЗА ГЕРМАНИЯ



Световно известната верига за хранене “Макдоналдс” набира работна ръка за Германия. Посредник е Бюрото по труда,  което разяснава условията на работа и ви предоставя данните на фирмата, за да кандидатствате с документи по електронен път, сочат от борсовата институция в Смолян. Търсят се предимно млади хора - студенти и ученици, навършили 18 години, но с много добър немски език, тъй като става дума за работни места, при които се комуникира с клиенти, напомни Елза Пашалийска от Бюрото по труда. Длъжността е “сътрудник в ресторант”, а срокът на трудовия договор на всеки се сключва индивидуално след договаряне с управлението на хранителната верига, уточняват от борсата.
Общо 165 са работните места, отворени за България, а хората ще бъдат настанени в Мюнхен, Щутгард, Хайделберг и Майнхейм, сочат от Агенцията по заетостта. Наетите ще получават 1265 евро на месец или по 7.70 евро на час, но изискванията са за бързина на реакцията, много добър немски, визия и обноски на кандидата и т.н. Предлаганата заетост пък е до 6 месеца затова се предпочитат студенти или ученици за лятната ваканция. Но има и 3-месечен изпитателен срок, който позволява на работодателя, ако не се справя работника да бъде върнат обратно, твърдят от Агенцията по заетостта.
Лили БЛАЖЕВ

ЧАСТЕН СЛУЧАЙ:СОБСТВЕНИЦИ ВДИГАТ РЪЦЕ ОТ НЕКОРЕКТНА НАЕМАТЕЛКА

*Оставила неплатени наеми, изваждат я с дело от апартамента, но заради неплатени за 2 месеца сметки, жилището вече е без ток

Собственици са вдигнали ръце от некоректна наемателка в Смолян и се чудят до коя инстанция да се отнесат, тъй като жената им дължала не само наеми, но и сметки за неплатен ток. Заради 2-месечните навъртени и неплатени от Варвара Вягова задължения ни е отрязано ел.-захранването в апартамента, и за да го възстановим, трябва не само да й платим тока за август и септември, но и да внесем пари и за такса включване. Сиреч общо към 107 лв. Това обясни в редакцията на “Родопи ВЕСТ” Елена Кременарова, която се занимавала с отдаването под наем на апартамента на снаха й Росица.
В последните 3 години възрастната жена се видяла в чудо заради наемателката пенсионерка-инвалид. И колкото да й влизала в положението, няма как да й опрости наемите, които не са плащани с месеци. Поради това собствениците поискали Вягова да напусне жилището, но и това не се случило.
Още на 29.12.2007 г. синът на Вягова - Георги Вягов, декларирал че се задължава до 4 януари 2008 г. да плати наем в размер на 1080 лв. - т.е. за близо половин година назад. По-късно нещата пак се затлачили и на 29 март 2008 г. Елена Кременарова отправила писмено предупреждение към Вягова, че очаква до 5 април да й внесе наемите за март и април - 240 лв., да се засекат ток и вода, и да се изнесе. Това пак не станало. Година по-късно бавенето на плащанията продължило, така ходенето на собствениците по инстанции, за да извадят наемателката, също не спряло. 
Според протокол от 17.07.2009 г. целият блок се е подписал, че не желае г-жа Вягова да е наемател на апартамента, тъй като влизала в конфликти и се нарушавал вътрешния ред в сградата. Освен подписите на живеещите в блока, стои подписът и на домоуправителя и на самата собственичка на жилището Росица Кременарова. И това обаче не дало резултат и жената си останала в гарсониерата.      
С жалба от 20.07.2009 г. е сезирана и полицията с искане Вягова да напусне като незаконно пребиваваща в апартамента. Следва дело в районния съд, в последствие и в Окръжен съд заради неплатените наеми. В крайна сметка чрез съда възрастната жена се изнесла, според думите на Елена Кременарова. Но им оставила неплатените сметки за ток за два месеца.
По 20 лв. да беше плащала на месец от есента, досега щеше да ги изплати, за да ни възстановят тока, обяснява Елена. И тя е пенсионерка като мен, но това е електричество, което е харчила. А има и синове, инженери - изучила ги е, те не биха ли могли да помогнат на майка си за сметките, пита още наемодателката. Която се чуди дали да влага нови пари, за дело, за да си търси средствата за ток. Но междувременно, за да светне в жилището й, ще не ще, ще трябва да плати чуждите борчове.
Ани ЛЮБЕНОВА

СЛЕД СНЕГА:В СМОЛЯМ ВЕЧЕ ИМА ПТП-ТА ЗАРАДИ ДУПКИТЕ

Кирил Хаджихристев

* Пълнят спешно кратери, те се отварят отново * 4320 лв. броило кметството за 10 тона студен асфалт, за да успокои топката

Вече има катастрофи заради зейналите след снега дупки в Смолян. Това съобщи във вторник ОДП-шефът комисар Кирил Хаджихристев, чиито служители ежедневно пишат протоколи заради ПТП-та. Засега са леки, само с материални щети, но и вие, като паднете в такава дупка с колата, ще ви заболява сърцето, защото след няколко дни отивате на ремонт, напомни униформеният.
Дупките в града наистина са опасни, особено от сградата на ЕVN до Планетариума, където хората, за да ги избегнат, променят посоката си на движение и се получават веднага автопроизшествия, сочат от полицията. И напомнят, че задачата на органите на реда е да осигуряват живота и здравето на гражданите. Затова и подсигуряват екипи при почналите вече пълнежи на асфалта.
Писали сме писма, с които искаме да бъдат подсигурени тези дупки. Община Смолян е взела съответните решения и ние оказваме съдействие, за да няма катастрофи, поясни шефът на полицията.
Аварийното изкърпване е започнало от миналата седмица, веднага след снегопочистването на главната улица. 10 тона студена асфалтова смес ще се изсипе в града при пълненето, прогнозират от кметството. Технологията й позволява да се полага при минусови температури, но засега ефектът е малък, тъй като кратерът, който беше на бул. “България” срещу сградата на Гранично, седмица след запълването му почти се отвори. Общината вече е броила 4 320 лв. за асфалтово покритие, което трябва да запълни 104 кв. м. А цената на един квадрат излиза между 40 и 45 лева.
От кметството в Смолян признават, че досега никога толкова рано не е изкърпвано, обикновено процедурите почват след затоплянето на времето, но след обход из града се уверили, че има нужда от текущ ремонт, за да се осигури безопасност на движението, както обяснява ресорният зам.-кмет арх. Георги Даскалов.
Водачите на пострадалите от дупки коли пък, ако са викали екипи на КАТ и имат протоколи с вписани условията, при които са станали произшествията, могат да искат от застрахователите плащане на ремонта. Това обаче важи само за автомобили, които имат пълно автокаско.   
Ани ЛЮБЕНОВА

ЗА ТРИ МЕСЕЦА: ОДК СЕ РАЗПАДНАЛО, ДА СТАНЕ УШС!


*Заради неплатени и платени отпуски, от 7-те групи останали три, алармират читатели вестник “Родопи ВЕСТ”, нека се възроди спортът - препоръчват те  

* Парадокси в кризата и безработицата - за събиране на такси и намаляване на щатовете настоявала шефката на ОДК, но от Общината не й разрешили


ОДК да стане Ученическа спортна школа - предлагат смолянчани и алармират в редакцията на “Родопи ВЕСТ”, че детският комплекс е останал без групи и преподаватели.
От спорта е останала само художествената гимнастика, ръководена от Веселина Аргирова. Останалите две специалности, развивани от ОДК, са хореография и театралната школа на Емилия Ованесян. Последно си отидоха гайдарите и певиците, тъй като ръкъводителят на гайдите се отказа, както и Мариана Каранлъкова- два пъти удостоявана с наградата на Община Смолян за 24 май. Напусна и водещата екологично и здравно възпитание Таня Милкотева. Или от 13 щата от преди идването на шефката Гинка Михайлова в момента в ОДК има едва 4 с директорския, изчисляват запознати. И пипат дали не се е разпаднал комплексът и кому е нужен директор. А като главна причина изтъкват принудителните излизания в неплатен отпуск, препоръчван от директора Гинка Михайлова. Става дума за по 5-10 дни неплатена, което от 22 работни дни означава от една трета до половин месец неплатен. В този случай хората няма какво да получат като възнаграждения, обяснявали потърпевши, поискали консултации със синдиката.  
Сигналът бе потвърден и от КНСБ-Смолян. Наистина има учители, които през януари са поискали консултация със завеждащия “Правния отдел”. А за проблемите известила и синдикалната лидерка в ОДК Веселина Аргирова. Целта на директорката била икономия на Фонд работна заплата, станало ясно от разговорите. Но това не може да стане на гърба на хората, заяви синдикалистът Румяна Михайлова. И в последствие учителите са пуснали от платения си годишен отпуск.
Само че в учебно време, каквото е през януари, пак не може да се ползва, тъй акто групите де факто именно тогава работят, а и преподавателите имат норматив, нищо че са в ОДК, обясняват специлисти.
Явно затова всеки от учителите сам е решил проблема си и някои са се отказали от работата. В комплекса обаче нещата не вървят, сочат и родители. А смолянчани с носталгия обясняват, че в детския комплекс се е наблягало най-вече на спорта - на плуване, волейбол, аеробика, каланетика, кинезотерапия и ски. От всичко това не е останало почти нищо, но кметът Николай Мелемов в предизборните си обещания подчерта, че ще възражда спорта, припомнят читатели на “Родопи ВЕСТ”. И алармират чрез редакцията градоначалника да надникне как се развива в момента ОДК, което е на издръжката на Общината. И харчи по 44 хил.лв. на година. Това са по 14 лв., давани целеви от министерството за извънучилищни дейности. И вместо да ги получават школата в общината, ги взема ОДК, за да плаща заплата на директор и на още двама-трима учители ли?- питат още смолянчани.
Според утвърденото в Община Смолян през ноември месец седмично разписание за учебната 2011-2012 г.,  има групи като: гайдарски състав, народен хор-битова група, театрална школа, художествена гимнастика, креазнание и туризъм, екологично и здравно възпитание и хореография. Това ще рече 8 щатни специалисти, от които по думите на смолянчани са останали само 3-ма.          
От вас научавам за освободените преподаватели в ОДК, посочи вчера секретарят на Община Смолян Замфир Копчев. Такъв отлив на специалисти се случва за втори път от назначаването на Гинка Михайлова за директор, което е достатъчно сериозен сигнал и ние като ръководство ще го анализираме подробно, подречра той. Последната ни среща с нея бе през януари т.г. когато тя поиска да й се разреши да събира такси от родителите на децата. Това обаче е неприемливо, защото има фиксирани средства за извънкласни дейности, които се получават именно за това, коментира секретарят парадоксалното за обедняващия Смолянски край искане на шефката. Още по фрапантното е, че във времената на безработица, когато всеки директор настоява да запази щатовете си, г-жа Михайлова поискала и намаляване на утвърдените щатове.
Но ние имаме сформирани групи с желаещи да се обучават деца. Затова приехме, че и тук няма основания за съкращения на персонала, обобщи Копчев. А и държим смолянските деца да има къде да се занимават през свободното си време, коментира още той. И посочи, че в петък ще има конкретен разговор с управляващата ОДК.
Анета ТОДОРОВА

КОМИСАР КИРИЛ ХАДЖИХРИСТЕВ: УСЛОВИЯТА ЗА КАРТИТЕ СА ОПИСАНИ ОТ "ПАМПОРОВО" АД

Кирил Хаджихристев

Досега нямаме сигнали от граждани срещу ски полицията, заяви шефът на ОДП-Смолян комисар Кирил Хаджихристев. Патрулите действат в екип със служителите на “Пампорово” АД, още повече, че техните служители контролират съоръженията. Закупената карта не може да се предоставя на трето лице. Тя е личен документ, записват се имената, има и снимката на лицето, което я е купило. Това е записано в указанията на касите за лифт съоръженията. И нашите полицаи съдействат, за да предотвратят скандали, каквито  възникват при подобни ситуации. Но ски полицията не се занимава с картите, само оказва съдействие, за което сме подписали споразумение за съвместна дейност по опазване на обществения ред с фирмата-монополист на съоръженията. Вече втора година ски полицията се отзовава на всеки сигнал на пострадал скиор в курорта, на загубени по пистите деца, губят се и туристи. Ефектът е добър от нашите екипи, коментира шефът на ОДП.

 
От Фейсбук страницата на “Родопи ВЕСТ”
ПОЛИЦАЙ КАЗА, ЧЕ ЩЕ МИ БЛОКИРАТ СКИ КАРТАТА?!

Казвам се Фани Антонова.На 19.02.2012 г. в 11.34 ч. закупих карта за ползване на лифт към кула Снежанка и обратно. Преди да се кача на лифта, поради лични причини се наложи да променя плановете и се опитах да върна картата на касата, тъй като нямаше да мога да я ползвам. Служителката ми отговори, че картата вече е минала през компютър и връщането е невъзможно. Тогава реших да я подаря на някой, който може да я ползва, но тогава се намеси полицай, служебно лице, което ми заяви, че картата е собственост на к.к. Пампорово и аз не мога да я подарявам. Взе ми картата, записа номера и каза, че ще я блокират. Бях третирана като престъпник от служебното лице - лейтенант не знам си кой от Окръжно Управление - Смолян.
Не разбирам защо картата ми беше взета и блокирана и не ми беше позволено да я подаря ( не продам, а подаря) и защо нещо, което съм закупила със собствени средства, се счита за собственост на продавача, а не моя. Кога и при какви обстоятелства тази карта ще бъде моя собственост?
Разбира се, със всички тези въпроси ще се обърна към Комисията за защита на потребителите, но ми кажете към кого да се обърна за начина, по който бях третирана от служебното лице? Откога в България е престъпление да искаш да подариш нещо, което си платил и би трябвало да е твоя собственост?

ВОЕННИТЕ СКИОРИ КУПОНЯСВАХА С ЦЕКО МИНЕВ В БАНСКО

СЛЕД МЕСЕЦ БИТКА СЪС СНЕГА

Военослужещите от 101 алпийски батальон купонясваха вчера на коктейл, организиран от председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев в курортен комплекс Банско. Новината издаде техният шеф - командирът на батальона подполк. Димитър Кацаров, който с гордост показва многобройните писмени благодарности, които са заслужили неговите хора заради огромния труд, положен от тях през последния месец. Без да са ходили на война, скиорите военни, се бориха със снеговете повече от месец и чак на 27 февруари- понеденик ще се завърнат в Смолян и ще получат заслужена няколкодневна почивка.
В Министерството на отбраната вече е получено благодарствено писмо от “Пампорово” АД за указаната помощ от 101 алпийски батальон при организиране на състезанията за европейската купа на 12 и 13.02.2012 г. в курортния комплекс под Снежанка.
От там тридесет и петте военнослужещи от 101 алпийски батальон продължиха денонощната работа в курорта Банско заради кръга състезания от Световната купа. Така им се събра повече от месец без почивен ден подготвяне на трасета, слагане на предпазни мрежи и рекламни пана, издигане на трибуни, старт-финални къщички. Въобще всичко, за което може да се сети човек по поддръжката на ски трасетата, за да не допусне България гаф и да се подсигури охраната и обезопасяването на цялото състезание. Заради труда си алпийците не получиха пари, но имат в актива си скиорските комплекти, които ползваха по време на ски надпреварите с европейски и световен ранг. Те остават за батальона, каквато бе и договореността с организаторите - Българската федерация по ски.  
Жулиета МЕТОДИЕВА

ОКАУШИХА ГРАБИТЕЛЯ ОТ ЧОКМАНОВО



*Полицията спипа Милко Карагюлев, хлопкал с летва старец заради пари, на гърба му лежат 6 присъди и бягство от затвора
Вчера Районна прокуратура - Смолян, задържа за 72 часа Милко Карагюлев, който е привлечен като обвиняем за грабежа, извършен на 01.02.2012 г. в смолянското село Чокманово. Мъжът е заловен в 6.30 ч. във вторник при полицейска операция и е уличен в кражбата на 52 лева и 2 мобилни апарата от жилището на сем. Каишеви от с. Чокманово. В убежището му са намерени различни вещи, обект на кражба.
На 06.02.2012 г. 70-годишна жителка на Чокманово, се оплакала в РУП - Смолян, че преди 5 дни - на 01.02.2012 г. около 09.30 ч. в дома й непознат нападнал съпруга й. Погнал го с дървена летва и отправял  заплахи за живота на дъщерите и внуците им.  Така извършил грабеж на 76-годишния мъж, като му задигнал парите, 2 джиесема, 2 зарядни към тях и зарядно за стационарен мобилен апарат.
Мъжът е криминално проявен за кражби и унищожаване и повреждане на имущество, осъждан е 6 пъти, има три присъди “лишаване от свобода”. На 15.02.2012г. е обявен за общодържавно издирване по искане на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, след като не се е завърнал в затвора след полагаем отпуск - изтърпявал е присъда “лишаване от свобода” за срок от 3 години, уточняват от полицията.
Налице е реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление, посочиха вчера от прокуратурата. И с това мотивират мярката си и исканото от Районен съд - Смолян, прилагане на мярка за неотклонение “Задържане под стража”, докато трае процесът. Разследването продължава, при доказване на вина за това престъпление НК предвижда наказание “лишаване от свобода” от три до десет години, сочат от прокуратурата.
Теодора ХРИСТОВА

СМОЛЯН НЯМА НУЖДА ОТ 3-ТИ ЗАМ. КМЕТ



* Мястото, пазено за банкера Каранлъков - изстина, с новата организация в Общината е по-ясно кой чиновник не си върши работата, твърдят от екипа на Николай Мелемов

Смолян няма нужда от 3-ти зам.-кмет, стана ясно на пресконференция миналата седмица в Община Смолян. Ако не бях убеден, че може без 3-ти заместник, нямаше да казвам, че ще караме само с двама. Но времето показа, че не са необходими повече заместници, отсече след 100 дни власт градоначалникът на областния град Николай Мелемов. Което ще рече, че мястото, пазено досега за банкера Каранлъков, бивш общински съветник от ГЕРБ, номиниран за кмет миналата есен, вече няма да се пази. Тъй като доскоро се обявяваше, че той още се колебае да заеме длъжността. А по негов адрес се казваше буквално, че щял да си изкара заплатата, като разсрочи натрупаните дългове на общината. При изнесения отчет на бюджета стана ясно, че това вече е станало. И за голяма част от сумите, които общината дължи на различни контрагенти.       
Новата формула пък за затворената връзка между регионалните служби и кметството, Мелемов коментира като разумен ход. И отрече да има връщане на Данчовизма в Смолян, както вече се коментира в общината.
Който идва с автобус, не го бърка от кой вход ще влезе - от северния или от южния, но който идва с автомобил и паркира зад Общината, ще му се наложи да заобиколи. Всеки трябва да прави малки жертви, всеки иска ред, но кожгато това го засяга, му едва малко в повече, заяви още Мелемов. А преди това секретарят на Общината подчерта, че така не се криели чиновниците от гражданите дали работят или не работят, ами всичко се ситуирало за улеснение на клиента до гишетата в стъклените офиси на първия етаж. Ако все пак преписката на някого закъса някъде, по-лесно щяло да се открие къде е станало това. И кой е виновен за закъснението. Докато досега всеки влизал, където си поиска, обяснявал си проблема надълго и нашироко, но понеже не всеки от чиновниците бил компетентен по даден въпрос, хората оставали с впечатлението, че чиновниците са некадърни. А и въпросът им не се решавал и те го обяснявали по два-три пъти на различни служители и им губели времето, без да има краен резултат.
АНИ ЛЮБЕНОВА

В СНЕГА НАД СМОЛЯН: ГАРВАНИ И ВРАНИ ОКУПИРАХА СМЕТИЩЕТО В ТЕКЛЕН ДОЛ



*Бият се целогодишно, но авджиите не щат, патронът е 2.50-3 лв., а по пернато вървят по 4-5 патрона и не си струва

Ято от над 300 гарвани и врани се засели в Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Смолян в местността Теклен дол, сочат от “Титан клинър”. Тежката зима и дълбокия сняг накара птиците да търсят храна в сметището, тъй като всеки ден там се карат отпадъци и снегът не може да ги затрупа. Служителите на депото са изумени от гледката на черни и сиви птици, които ровят и вдигат във въздуха храна и блестящи отпадъци, които ги привличат. Работниците обясниха, че винаги около депото има гарвани, но обикновено са до 100. След падането на дебелия сняг броят на птиците се е увеличил три пъти. Те не се страхуват от машините и кацат дори на тях, докато работят.
Скорецът, сивата врана, чавката се бият целогодишно и принадлежат към т.нар. вреден дивеч, поясняват ловци. Никой обаче не иска да гърми по тях, макар че и на нашата територия ги има и издаваме бележки, обяснява председателят на Търънската ловна дружинка Явор Говедаров. Причината е в скъпите патрони - между 2.50 лв. - 3 лв. В същото време пернатите не стоят на едно място, по-младите ловци трудно преценят на каква височина летят и нахалос отиват 4-5 патрона, които нямат възвращаемост, напомня Говедаров.
До 2000 г. държавата е давала по лев награда за гръмната сврака или сива врана, тогава авджиите носели като доказателство за отстрела краката на пернатите. Сега обаче никой нищо не дава за тях и пада интереса.
Не вземаме нищо и за лисиците, които мишкуват понякога из дворовете на хората. И те са вреден дивеч, но вече и за тях нищо не се плаща, затова в пъти е паднал и техният лов, напомня още Говедаров.      
Вероятно заради никаквия ловджийски интерес на сметището на Смолян, птиците не подбират-мърша ли кълват или други остатъци от храни, още повече, че тук трупат отпадъците си и общините Баните и Чепеларе, че и курортът Пампорово. Тук е станало свърталището освен на птици и на 15 бездомни и подивели кучета, които в дълбокия сняг ровят с надеждата да намерят прехрана.
Лили БЛАЖЕВА

ЛЕДЕН ПЪТ МЪЧИ БОГУТЕВЦИ

Стефан Терзийски
*Старци едва пъплят, дошлите с коли пък се чудят дали да ги оставят и да се хързулкат пеш, или да продължат с риск да паднат в река Богутевска

Леден път мъчи богутевци, увери се на място “Родопи ВЕСТ”, а стотиците жители са принудени да пъплят ежедневно по него с риск да се потрошат. 4-километровата отсечка до главният път за Пловдив се поддържа от фирмата на Банко Вуров, има опесъчаване, но падналият преди седмица дъжд поледи всичко, обяснява кметът Стефан Терзийски, който управлява селото вече 4-ти мандат. Два пъти е бил на избори, но от миналата есен е наместник, тъй като жителите на чепеларското село Богутево са към 250 човека.
Не можем да дойдем, за да ни парафираш документа за помощ, виж какъв лед е, оплака се и пенсионерът Александър Узунов, който с мъка
се е добрал от горната махала до кметството. Ние пък сме дошли от към града и сме на същото мнение. Коловозите не са дълбоки, но са само за една кола, две няма как да се разминат, липсата пък на парапет от към реката, те кара да трепериш да не се лъзнеш към нея. Тъй като полетът ще е фатален, а височината е достатъчна за смъртоносен удар.
Поръсеният сутринта пясък по обяд вече е размазан, ролята му се е изчерпала, преди да е свършил работния ден, макар че коли пътуват 24 часа в денонощието. Автобусът с 18-те деца от 1-ви до 8-ми клас, които всяка сутрин тръгват за училище и след обяд се връщат от Чепеларе, също минава по него, тъй като няма друг път.
В неделя ще търсим начин да разбиваме леда, а днес имам разговор с Банко Вуров, обяснява в четвъртък кметът, който се пече на огъня от съгражданите си.
Фирма “Титан” пък не е събирала боклука вече втора седмица и кошовете са препълнени, обяснява той. А и ние го виждаме по пътя. Въобще нелицеприятни картинки, които подсказват, че наетите фирми явно не се справят с работата си, но за сметка на това гражданите ще им дават своята лепта във вид на данъци, независимо дали са доволни от услугата, която получават или не.
Ани ЛЮБЕНОВА

ПО СХЕМАТА С КАТАСТРОФАТА ВЗЕЛИ ОТ ПЕНСИОНЕР 2800


* Измамникът поискал буркани с месо и кисели краставички в родопско одеяло, пратил такси да прибере парите 
* Прокуратурата прекрати преписката, извършителят неоткриваем

По схемата с катастрофата и убитото дете изгоря пенсионер от Боринското село Ягодина. Старецът бил измамен, като получил искане от “прокурор” по стационарния си телефон, че синът му убил дете и трябват 10 000 лв. за доктора, за да го отърват. Възрастният мъж се вързал, тъй като наскоро внучката му си купила кола. И тъй като бил продупреден, че го следи полицията, трябвало да внимава - парите да увие в яке, а буркани с кисели краставички и месо - в родопско одеяло, всичкото да изнесе и да даде на човек, който ще го потърси. Той да му плати на ръка и 250 лв. за курса.
Родопчанинът имал само 2600 лв. на ръка, направил пакета и го дал на пристигналото такси. После разбрал, че няма никаква катастрофа и подал жалба в полицията. Случката е от 15 май м. г., а полицията стигнала и до таксиджията, който взел парите. Мъжът работел в Девин, но получил поръчката по телефона, като мъж попитал колко ще струва курса до Ягодина и после до Троян, да му докара багаж от баща му. Споразумели се за 220 лв. и така шофьорът поел, но си взел и дружинка-съгражданин, който познавал Троян. Първо намерили стареца в Ягодина, който ги чакал с багажа - тежък около 10 кг. на око. А после отпрашили за Балкана. По пътя клиентът, който направил поръчката, през половин-един час ги проверявал до къде са стигнали. Накрая в Троян им казал да продължат към Ловеч, а там край близко до пътя село ще им се обади. Вече бил сменил тона и настоятелно обяснявал, че за да си нямат проблеми, да оставят пакета до един билборд на фирма за изкупуване скрап. Но да гледат да не ги види никой. Родопчани изпълнили всичко, с явното съзнание, че вече са се замесили в нещо твърде опасно.
Едва след ден разбрали, че старецът е измамен. А клиентът, с акцент на ром, и обръщение на “Бате” дал на таксиджията пак по телефона нова поръчка за Благоевградско. Този път девинчанинът дал сигнала в полицията и никъде не отишъл, а държал в заблуждение поръчителя, че пътува. Засечени са обажданията, намерени са и симкартите, но няма доказателства, които да уличават извършителя, мотивира се прокуратурата и прекратява наказателното производство срещу неизвестен извършител. Ужиленият пенсионер Ю.Ю.М. не е съгласен и обжарвал казуса пред Девинския районен съд. Магистратите сочат, че не е основателно твърдението таксиджията да има вина, тъй като тук има телефонна измама и пътвърждават прекратяването на наказателното постановление.
Ани ЛЮБЕНОВА    

събота, 18 февруари 2012 г.

ИВАН КЪНЕВ:ВМЕСТО БУМ НА СТРОИТЕЛСТВО МОЖЕШЕ ДА СЕ ВЛАГА В ПРЕДПРИЯТИЯ

ИВАН КЪНЕВ


* Това щеше да отвори не по 3-4 работни места из комплексите на курортите, а да даде работа на младите хора, съпоставя членът на Управителния съвет на партия ВОТ                        * Няма реална опозиция, никой не е готов да управлява, коментира смолянчанинът     * В момента синьото е останало и без вожд, и без индианци, сочи бившият седесар и обяснява, че партията на Пламен Юруков до май ще изведе на преден план редица инициативи за укрепване на средния и дребен бизнес, който е на ръба на оцеляване

- В сегашната зимна обстановка държавата показа ли, че може да се грижи за населението? Държавата като цяло и отделно нейните кметове като представители на властта по места.
- Снегът пак ни изненада. Чувахме едни приказки преди време, че едни хора ще хващат снежинките във въздуха. Но това май не се случи. Общо взето малко беше времето, в което имаше силно бедстващи райони, на 70% се справиха, според мен. Имаше и села без ток, но и не знам каква е координацията с монополистите - тези, които пренасят ел.-енергията и държавава, която трябва да им влияе.
- Има си ДКЕВР, какво прави този регулатор?
- Вдига цените. Най вероятно монополистите имат силно лоби там. Тези височайши посещения от САЩ в рамките на няколко дни са свързани доста с енергетиката.
- Става дума за Хилари Клинтън и за кой още?
- За висш, представител на САЩ, които отговаря за сигурността. Дойде и един потомък на видния Райко Алексиев, Алекс Алексиев, който също работи по сигурността на САЩ. И това е заради енергийната ни зависимост от една голяма държава.
- Имаме ли основания да се притесняваме от тези посещения?
- По-скоро имаме основания да се радваме.
- Не ставаме ли заложници, разменна монета? Малките държави нямат никакво влияние.
- Ако има сделка, по-добре е малката държава да спечели повече, отколкото да не печели почти нищо или да е съвсем на колене. Пример с газа, има посредник между “Газпром” и “Булгаргаз”, сложат ни една цена, а ние нямаме алтернатива.
- Това важи не само за тока, но и за всички монополи.
- Всички ТЕЦ-ове са зависими, нашите въглища са много малко и си доставяме от Украйна и Русия. Дано да отиваме към по-добро.
- А в последните две годин накъде вървим? Виждаш стандарта на твоите приятели, които имат обикновена работа или въобще не работят?
- Народът на 90% е зле. Но въпреки хулите към Дянков, той съумява все още да привлича евтин ресурс от книжата, които емитира между 4-5%, докато другите държави се движат към 9-11%.
- Коментарите, че сме по-добре от Гърция - ти си човек, който пътува, приемаш ли ги?
- На макроикономическо ниво държавата е по-добре, но като граждани сме на диаметрално противоположно ниво. Няма беден грък, имат добри приходи и добри спестявания за разлика от българите.
- Е, как, премиерът каза, че имаме спестявания, държим си парите на влог за лихва, не искаме да ги развъртаме и да работят за икономиката. Вярно ли е това?
- Не е вярно. Икономиката се крепи на 3 кита: първият- вътрешното инвестиране, вторият е външните инвестиции и третият- масовото потребление.
- Кой държи в момента икономиката от тези трите?
- Местните инвестиции ги няма почти никакви, изключвам монополистите, които по-скоро изнасят, отколкото да внасят свежи пари. Масовото потребление е свито.
Вътрешните инвестиции ги няма, фирмите се страхуват от несигурната среда, поредният доклад от Европа показва, че не се справяме със сектора “Сигурност” - правосъдна и правоохранителна система. При това положение не биха дошли външни инвестиции, колкото да се саморекламираме, че сме оазис на сигурността.
- Фирмите масово пускат кепенци. Много малко от тях умеят да оцеляват. Второ-изградиха се едни групи от населението, които не могат да си намерят работа - кой иска да вземе една млада жена, която макар да има висше образование, е потенциална майка, която ще излезе в майчинство един-два пъти. Първо ще я обучиш да работи, а после на найно място ще вземеш друг работник, докато тя си гледа децата, но ще й плащаш здравните осигуровки, две пълни отпуски - близо два месеца за 2-години майчинство, все разходи на фирмата. Неконвертируеми са и хората след 50 г., които работят по-мудно, излизат повече в болнични заради амортизирането си и т.н. Какво става на пазара на труда?
- Фирмите оцеляват на ръба и са принудени да избират или да стъпят с единия крак в сивия сектор или да затворят.
- Но те са единствените, които правят икономика и то в България. Мисли ли държавата за тях?
- Най-голямото перо от приходите в държавата е от ДДС. А ако всичко съвсем замре, няма да има никакви постъпления.
- Но това ДДС източва фирмите, тъй като те пускат фактури и още след края на месеца трябва да го внесат на държавата. А те самите го нямат, защото не са си получили парите от фирмите-контрагенти. Това трае с години и е омагьосан кръг.
- Ами в прословутите магистрали, които непрекъснато ги рекламират, работят към 10 хил. души, те могат ли да движат цялата икономика на държавата? Само там има някакви пари. В големите открити рудници - също.
- В Мадан и Рудозем едните постоянно стоят без заплати, другите - в Златоград пък непрекъснато имат смъртни случаи, което говори, че в мините не се влагат пари, а се разчита на евтиния труд на работниците за печалба.
- Нямам представа дали е доходоносен добивът на руда в региона, има ли достатъчно залежи. От 9 рудника в Мадан, колко работят?!
- Два. Рентабилността ще дойде, ако се знаят прогнозните количества на добив от дадена жила. Преди години държавата е подсигурявала цели такива звена с геолози, които са прогнозирали къде да се копае и колко години експлоатация ще има едно находище. Сега собствениците държат концесии на рудника за определени години и не искат да влагат в проучвания.
- За Родопите при тази масова безработица, държата би могла да помисли населението да произвежда нещо, което да се котира навън. Експортно ориентирана икономика - бихме могли да се включим със селско-стопанска продукция - плодове и зеленчуци.
- Тази продукция дори на собствения ни пазар не може да се конкурира, та какво остава на чуждия. При нас себестойността й е много по-висока, отколкото в Гърция и съседна Македония и Албания. У нас всичко е внос.
- Затова трябва да има субсидиране. В момента вкарваме вина от Италия. Ако държавата даде малко рамо на нашите винопроизводители, би могло да се случи нещо добро. Това важи и за зеленчукопроизводителите и животновъдите.
- Само че субсидиите се оказаха толкова бюрократично опаковани, че не си заслужава човек да се трепе за тях. Колко дела срещу баби и дядовци цъфнаха заради неправомерно декларирана земя? А високите осигуровки отказаха и малкото регистрирали се като земеделски производители.
- Това държавата би могла да го отрегулира само за два месеца. Има модерна техника, администрация по областни управи и кметства и може бързо да въведе контрол.
- Но берем плодовете от душенето на бизнеса и това акумулира безработица. Управляващата партия има мнозинство, това ли е политиката й, която прокарва на всички нива?
- Нека управляващата партия си изкара мандата и си понесе пълната отговорност.
- Тези протести, които непрекъснато изникват от декември насам - на земеделски стопани, на железничари, за шистовия газ, сега пък за интернет-следенето, за какво говорят?
- Те са в резултат на решенията, вземани от управляващите. Студентите завършват, но няма къде да работят. А не ги наемат, защото няма инвестиции. Това огромно строителство, което се изля преди 3-4 години в Пампорово и в други курортите, вместо да прави празни мастодонти, можеше да създаде малки предприятия, които да произвеждат нещо. Пример - вкарваме памперси от Гърция насипно и ги пакетираме тук за продажба.
- Защо не ги произвеждаме?
- Защото строихме комплекси за по 5 работни места, а не влагахме във фабрики.
- Само че пазарът определя къде да се влага и той у нас е стихиен. Държавното планиране и инвестиции ги няма. Едно време държавата решила тук да има рибарници, уранови рудници и т.н. Част от рибарниците, като в Девинско и сега носят хляб. Това е въпрос на държавна политика - дали сполучливо или не, но я е имало.
- Държавата на този етап не може да поддържа неща, които носят загуби.
- Няма и регулаторна функция, виждаме че ДКЕВР няма заслуги токът ни да е по-евтин от европейския.
- В горите пък се случват много странни неща - лесофондът на България е между 12-13 млн. куб. м годишно, а страната ни добива годишно 5 млн. куб м, което ще рече, че няма и 50%.
- Може другото да се добива нелегално, възможна ли е такава ниша?
- Възможно е да има един милион, но пак остават 5 млн. куб. м. Бедата беше, че фирмите, приближени до властта, добиват там, където е лесно - до съществуващ път, бягат от допълнителни инвестиции и влизане в труднодостъпни места, а това е огромен ресурс.
- Защо да го правят, като няма да имат достатъчно печалба. Приказките, че има дървена мафия и се правят търгове за определени фирми, които вземат големите поръчки, верни ли са?
- Верни са. Търговете се обявяват от Агенцията по горите, но има много законови механизми, по които едни имат преимущество. Например подават се пакети от 5 хиляди куб. м и дребният производител не може да кандидатства - или няма пари, за да плати гаранцията. И е обречен да бъде подизпълнител. Той върши черната работа, но на крайно изпилени цени. Цяла Европа говори за биоенергия, а ние не се развиваме в това направление.
- Е, ние бяхме в последните години много голям износител на дървен материал за Гърция и Турция, но след като не ни дават добри цени, фирмите се отказват и от това.
- И за Италия, за там масово изнасяваме букови дърва, които се ползват от тамошните пицарии за техните пещи.
- Има ли в момента реална опозиция на управляващите?
- Няма, защото няма никой, готов да управлява. Трябва да предложи алтернативи и механизми за реализация. Коя партия би ги предложила - БСП с техните 30-40 депутати или дясното, раздирано от вътрешни противоречия.
- Това, че не си припознат и нямаш мнозинство в парламента, не означава, че не можеш да управляваш. България познава партии - фантоми, царят се появи от нищото и за два месеца кампания като месия направи правителство. После това повтори и Бойко Борисов. Народът все иска някакъв магьосник да дойде с пръчката и “хоп” - да оправи всичко. Това е заложено у българина, все се надява.
-Би трябвало да е помъдрял.
-Българинът вече чака новия месия, нямаш ли такова усещане?
-Не, по-скоро е натиснат от апатия. И не вярва на никого. Колкото и да сме недоволни от царското управление, тогава имаше бизнес, хората се чувстваха по-спокойни, не им се пречеше. Докато сега кризата в света притисна фирмите до стената. И това правителство трудно ще намери баланс.
-Не ражда ли олигарси по този начин?
- Ражда олигархичен модел тип “Русия”, силна ръка, което е зле за държавата. Целият бизнес се върти около 50 човека.
- Българите свикнали ли са на такова нещо?
- Показват, че свикват. В съседната Гърция 2 цента да мръдне бензинът, почва вой до небето. А ние имаме най-скъпото гориво в Европа и мълчим.
- И се радваме, че не вадим колите и не харчим. Вашата партия Вот има ли амбиция, за да покаже, че може да бъде алтернатива?
- Подготвяме пакет от инициативи, но най-трагичното е, че няма свободни пари в държавата. Спазваме препоръките на Европа за дефицита, но трябва да се намери механизъм хората да могат да търгуват и да изнасят. Най-вероятно до май ще изнесем тази програма, която да насърчи правенето на малък и среден бизнес. Българинът не е толкова предприемчив, затова трябва да му се помогне.
- Омръзнало му е да бъде все на топа на устата и сам да понася кризата, не е от непредприемчивост. Като дясно ориентирана партия, готови ли сте на компромиси и коалиция или ще бъдете самостоятелен субект на идващите избори?
- Следим какво се случва вдясно, но там не се случват хубави неща. В СДС върви процес на самодоволство и самозапазване, който ще е полезен след 25 г., но не и сега. Да си бъдем само ние - 10-15 депутата, и това е.
-Но не е ясно, че ще ги запазят, последните проучвания ги праща под 4%.
- Това е пагубно, ако СДС се бори за 4%, по-добре да не се бори.
- Успява ли синьото да се оттласне от формулата - много вожд, малко индианци?
- То вече няма нито много вожд, нито малко индианци. Пример Смолян - къде са вождовете и къде - индианците.
- Още им висят плакатите по прозорците. Те си се харесват.
- Ама за тях не са гласували и семействата им. И след този мандат няма да има нито един плакат.
- Те си се харесват. За един кандидат казваха, че само за поп и за ходжа не се е кандидатирал.
- И за космонавт. Това са си вечните кандидати и не ги касае какво става в държавата.
Но ако са успели да манипулират една минимална част от хората, че могат нещо да направят, вече е ясно, че това не е вярно. В Смолян има доста конюнктурни лобисти, успешни за собствения си интерес. Защо да не помислят и да използват контактите си със сега управляващите, за да намерят механизъм за построяване на параклис в района на Доспат, Например.
- Това граничи с филантропия, която те едва ли притежават. Защо да е предизвикателство за тях?
- Нека пробват тази кауза.
Разговора води: Анета Тодорова

понеделник, 13 февруари 2012 г.

НОВА КНИГА: СЪБРАХА СПОМЕНИТЕ ЗА ПАРТИЗАНИНА ФИСИНСКИ

* На представянето й днес в Държавен архив-Смолян, ще присъства единствената му дъщеря Росица

Събудиха спомените за партизанина Симеон Фисински. Членът на дружба “Родина”, загинал на Милеви скали край Велинград на 4 септември 1944 г., е оживял за поколенията в разказите на своята единствена дъщеря Росица Кадиева, на свои приятели и близки. Книгата “Симеон Фисински, един от дружба “Родина” е сборник от документи, биографични бележки, спомени и очерци. Но най-важното е емоционална среща с миналото, носеща паметта за чист човешки живот, изпълнен с доброта и морални устои. Творбата е издание на ТАНГРА Тан НакРа ИК, а нейни съставители са архивистите Александър Маринов и Зоя Начева, консултант е Руска Главчева.
Едно 6-годишно момиченце пази спомена за татко си, с мириса му на кафе, с лакомствата, които е раздавал на нея и децата от махалата. Но пази и спомена за напразното чакане на 9 септември, когато всички партизани си идват, но не и нейният баща Симеон Фисински. Тук е и разказът на майка й на родопско наречие, с гордостта на една млада жена, дошла от село Смилян, че е свалило фереджето и е открило лицето си, както е поискал нейният съпруг. С копринените чорапи и рокли, с обувките с висок ток, които й е купил. С предаденото от дъщеря й впечатление за първия ресторант, в който е влязла - забранена територия до тогава за жени като нея.
Тук са и накъсаните разкази за партизанския живот на Фисински, за лъчезарната му усмивка, подкупила командира на отряда Методи Шатаров, за да се влее в неговите редици, без някой да го познава. Тук е и подвигът на Милеви скали, когато остава в отделението, прикриващо изтеглящите се партизани. Старата пушка, която искала чистене след всеки изстрел, коства дълбоката рана на Фисински. Той е още жив, когато го застига жандармерията и острието на ножа се забива неколкократно в тялото му, за да издаде другарите си. Заради мълчанието му, побеснял офицер го коли назидателно. Оставен по риза и без обувки, с дълбоки рани, полузаровен го намират другарите му точно на 9 септември, завърнали се да го дирят на мястото на сражението.
Книгата е трогателна изповед на живите, за живота-учител на един обикновен родопчанин с необикновената дарба да гради бъдещето. Нейното представяне е в понеделник от 16 часа в залата на Държавен архив-Смолян. А задачата й е да съхрани за поколенията и облече в дреха оня кратък разказ, изписан с имената на Фисински върху плочата на родната му къща, в кратката уличка, наречена на негово име в областния град.
Анета ТОДОРОВА

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

ЗА ТУРЦИЗАЦИЯТА НА "НАШИТЕ В ГЪРЦИЯ..." РАЗКАЗА ЖУРНАЛИСТКА


За турцизацията на “Нашите в Гърция”, коментира вчера при представянето на книгата си в Смолян журналистката Таня Мангалакова. Цветните фотографии с лицата, изпъстрили с разказите си творбата й, пък грееха в празничните си и делнични одежди в своеобразна изложба, експонирана в залата на Държавен архив в Смолян.
Много хора ни звънят цял ден да им запазим книгата, няма да могат заради преспите днес да присъстват на представянето, заяви пък шефката на ДА-Смолян Зоя Начева. Изданието е само 1000 бр., не съм имала никакъв проблем с издаването, тъй като евродепутатът Станимир Илчев пое тази част, обясни още Мангалакова. А родопчани я засипаха с въпроси, най-важният от който бе, като какви се определят българско говорящите в Гърция. Сиреч коренното население на северните части на южната ни съседка.
Това е най-тежкият за тях въпрос, едни се приемат за турци, други - за помаци, приели исляма, но не и за българи, отговори авторката. И разказа прелюбопитната история на своя гид Ахмед Имам от Ксанти, който я развеждал из околностите при 4-те й срещи с него. Но едва на последната, при която дошла и дъщеря му Фазилет, става ясно, че и неговото семейство е турцизирано. Това разкрила 30-годишната щерка, с която Мангалакова общувала на английски, а жената въобще не знаела майчиния си език. Тя именно обяснила, че когато била 5-6 годишна, баща й забранявал да говори помацки (български) и ако направела това, й запушвал устата с вестници. Така малката учила турски в училище, после следвала в Истанбул и в момента въобще не говори български. А сега иначе българско говорящата среда на възрастните в семейството й, при всяка нейна поява минавали на турски език.
Те са малцинството в Гърция, за което не се говори. Но им става приятно като дойдат на пазар у нас, например в Кърджали, да пазаруват и да говорят на български и на турски, разказва още Мангалакова. Не познават кирилицата, не могат да четат на нея, но от родители на деца, езикът се е предавал устно и се е запазил.
Книгата “Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия” е в пътеписен стил, няма претенциите да е научна. Обхванати са всички социални слоеве. Това е един по-различен свят, разкри още авторката й, която призна, че е отишла със съвсем други очаквания.
Това са нашенци, останали да живеят в най-изоставените райони на Гърция. Препитават се с гурбет, най-вече на корабите. Но в същото време имат добър стандарт, щом могат в момента да си позволят да наемат българите като аргати да им работят, направи тя неволна икономическа съпоставка. Наистина северните краища на южната ни съседка са т.нар. сирници на Гърция - с многобройните овчарници и козарници, с тютюневите крайпътни ниви, които не оставят да пустее нито едно парче земя. И по които все по-често се чува българска реч, само че от гастърбайтерите, избягали от безработицата и мизерията у нас.
Анета ТОДОРОВА

ИСТИНСКО ИГЛУ В ПАМПОРОВО


Истинско иглу сътвори в дълбокия сняг на Пампорово отговорника на ски влека "Академика" (Помагалски) Георги Узунов, познат като Узун Гого (на сн.). Иглуто е с масичка, пейки и други екстри за пълноценно ползване.

ОТ НОВА ГОДИНА НАСАМ ХОЛАНДЦИ НАПИРАТ ЗА ЛОВ В "ИЗВОРА"

ДИВ КОЗЕЛ
 
* Козел с бронзов медал уцели нидерландец, сега пък чакат природолюбители... 
* Златен и сребърен глигани повали немец, негов сънародник идва за вълк

Холандци са харесали Родопите и напират от Нова година насам да видят отблизо животинския свят в планината на Орфей. Нидерландец вече успя да отстреля козел с трофей за бронзов медал, каза вчера директорът на ДДС “Извора” инж. Стоян Сарийски. Мъжът е идвал миналата пролет, сега отново бе в Девинските гори, впечатлен от прекрасните условия за лов и природата под връх Гребенец. Група към 8 души негови сънародници пък се чакат този месец. Те обаче не са ловци, а природолюбители, които са дали заявка да ги разведат из планинските красоти водачите на инж. Сарийски.
4-ма англичани пък са ловували на малки прасета и муфлони. Нямат трофейни животни, но пък са щастливи от слуката си. Нов клиент от Северна Германия пък има вече в актива си глиган със златен медал и още едно прасе със сребърен медал. 24.5 см се оказаха глигите на елитния екземпляр, а Айкилер остава доволен от постижението, с което може да се похвали в родината си, коментират от Дивечовъдната станция.
До края на месеца в Девин чакат и още един немски ловец, той пък е решил да търси в тукашните гори вълк. Братовчедът на кучето не се дава лесно и е един от най-трудният лов заради хитростта на хищника, който надушва човека от километри, разказват специалисти.
Поданикът на Ангела Меркел обаче е решил да ловува именно на този вредител, за да дойде в “Извора” заслуга има друг клиент на станцията, пристигнал миналата година тук за лов на глигани. Вместо прасе обаче на пътя му се изпречил вълк и късметлията успял да го отстреля. Явно хвалбите по постижението му са впечатлили неговия приятел, който вече е дал заявка за такъв вид лов още в първите месеци на годината.
Анета ТОДОРОВА

ВОЕННИ ВЗЕМАТ ПЪТЯ ЗА МУГЛА ЗАРАДИ ВОДАТА, ОБЩИНАТА ПУЩА БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА


* Ансамбъл “Родопа” ще представя Смолян
* Чепеларе и Стойките поемат курортистите


Тежка машина ще даде министерството на отбраната, за да се поддържа пътят за Мугла отворен и да не се допуска спиране на помпите за вода. На теория може да се създаде проблем за европейската купа, за съжаление кметът ,трябва да отговаря за ВиК и за ЕVN, заяви градоначалникът на Смолян Николай Мелемов, в отговор на питане на “Родопи ВЕСТ” дали може да се повтори безводният режим в курорта точно по време на европейското. Подобна ситуация вече се разигра в началото на януари. Тогава заради прекъснатите жици и трудностите на екипите на EVN да овладеят ситуацията по възстановяването на ел.-захранването на селото в огромния сняг, накара туроператорите да заплашат “Пампорово” АД, че ще откарат туристите в Банско. Няма как скиорите да си карат почивката в хотели без вода и то няколко дни под ред. Това не се реализира, но пък имиджа на комплекса под Снежанка пострада сериозно.
В близките два-три месеца ще направят кабелизация на помпите за вода, но сега нищо друго не може да се направи, заяви Николай Мелемов. И обеща Общината да държи пътя за Мугла отворен, след като вземе тежката машина от поделението в кв. Устово. Той изрази надежда тя да е работеща, защото техниката там отдавна не се ползва от министерството на Аню Ангелов. Това е може би най-тежкият проход в България, пуснали сме 3-4 машини, но не успяват да го поддържат, призна градоначалникът.
Според него Общината ще се възползва от Европейската купа, която стартира на 12 февруари, за да си направи реклама. Ансамбъл “Родопа” ще направи това най-добре с представянето си. Кметството пуща и безплатен транспорт за гражданите до курорта, за да могат да наблюдават ски състезанията. Още повече, че от към Смолян ще има ограничителен режим на движение, а вземайки автобусите, смолянчани няма да търсят места, където да паркират возилата си в и без това трудния за паркиране курорт.
Наистина има и проблем със свлачището на Райковски ливади, процесите си вървят, както казват геодезистите, които ги наблюдават. Но в момента не са фатални.
Фирма “Титан” е поела вече в Пампорово и в Чепеларе нов график за сметосъбирането, като колите ще работят 24 часа в денонощието на две смени, за да може да се поеме увеличеното количество отпадъци от хотелите и заведенията заради наплива, който се очаква от гости. В дните около самото състезание боклуците ще се събират основно през нощта, за да не се създават трудни ситуации около гостите от цяла Европа.
За улеснение на хотелиерите в курорта временно са доставени и съдове за смет, чието почистване е по-бързо и лесно. Директорът на “Титан Клинър” Христо Христов увери, че са взети всички мерки за чистотата и поддръжката на улиците в Чепеларе - където се вече тръгна напливът от курортисти - любители на белите спортове, дошли специално за купата. Според него има готовност и за допълнителна техника и хора от Смолян, които да обезпечат Пампорово в дните на голямо натоварване, когато се очаква туристическата база да е натоварена на 100%. Дали това ще се реализира, ще видим само след два дни.
Смолянското село Стойките, което е само на 7 км. от Снежанка, също може да поеме гости, които искат да отдъхнат на спокойствие и на доста по-сносни цени от пампоровските. Още повече, че то единствено има лифт връзка с курорта. Това е последната, изградена от “Пампорово” АД. Многобройните вили и къщи за гости тази зима след коледните и новогодишни празници имат тук-там гости. Но пък родопчани са винаги готови да извъртят някой патетник или качамак и да отворят буркан с мръвки. Прясното овче сирене си го бива, мнозина си гледат овце и го предлагат на туристите. Заведенията и магазините на горската кооперация “Борика” са винаги снабдени с храна от “А” до “Я” и могат, по думите на кооперативния шеф Стойчо Глухов, да се справят с всичко.
Вече имаме къщи за гости с по 10-12 легла, които работят с пълен капацитет, заяви кметският наместник на Стойките Георги Георгиев. До края на седмицата ще дойдат и още туристи. Двете ни 4 км писти са много добре поддържани, скиорите ще карат ски, но и ще видят слаломите от Европейската купа, заяви той. И напомни, че миналата година по 3 март, а и по други празници 6-седалковият лифт в селото е белязъл пикови дни с по 1500 до 6 хиляди качвания само от тяхната станция.
От полицията напомнят за забраната си на 12 (неделя) и 13-и (понеделник) да се ползва отсечката Проглед-Пампорово-Смолян. И както вече “Родопи ВЕСТ” писа, измести целия трафик през прохода Рожен. В събота от 16 до 19 часа се затваря движението от “Белите къщи” до паркинга на хотел “Орловец”. Движението се пренасочва от хотел “Пампорово” до хотел “Снежанка”. В паркинги се превръщат пък участъка от хижа “Студенец” до Райсовски ливади, бившата хеликоптерна площадка, паркинга на “Малина” и на “Ски център-1”. Паркингът на “Студенец” е служебен само за автомобили с акредитация, напомнят униформени.
Ани ЛЮБЕНОВА

сряда, 8 февруари 2012 г.

А БЕДСТВАЩИ - КМЕТ ИСКА ЦЕНТЪР ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ

Рудозем има нужда от Център за временно настаняване, много хора вече бедстват. Нямат близки, останали са без покрив, живеят в общежития, но нямат пари нито за ток, нито за топло. Засипват ме с молби, но кметството не може да окаже помощ на всички, затова имаме нужда от подобен център. Всеки да остане в него - седмици или месец, докато си стъпи на краката. Това разказа вчера кметът на Рудозем Румен Пехливанов, който е внесъл предложение до ОбС.
Общината има сграда зад болницата, тя е подходяща за отваряне на подобен център, а кметството ще кандидатства пред “Красива България”, за да направим ремонт по програмата. Има и 20% съфинансиране, което трябва да бъде от страна на Общината, но бих искал общинските съветници да се съгласят, тъй като проблемът ще става все по-голям в кризата. Това отбеляза управникът, който очаква на заседанието на ОбС на 9 февруари да получи мнозинство от гласове за докладната си.
Анета ТОДОРОВА

МУЗЕЙ И МЕХАНА ОТ ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС В ЗЛАТОГРАД ОТИВАТ НА КОНКУРС

Пламен Чингаров

* ОбС не даде превес на досегашния наемател “Бултекс” и други фирми искали да участват в наддаването 
* В условията са: да няма промяна на предназначението и над 100 хил.лв. инвестиции

Два общински обекта - музей и битово заведение, които са част от Етнографски ареален комплекс в Златоград, ще бъдат отдадени под наем за 10 години. Това реши ОбС на последното си заседание на 30 януари. И не даде никакво условие, което да бъде предимство за предишния наемател - Александър Митушев, развил етнографския комплекс до ниво поминък на целия град.
Изтече досегашния 10-годишен договор с “Бултекс” и ОбС реши да даде шанс и на други фирми да се включат в наддаването, тъй като има и други желаещи да стопанисват обектите, обясниха общински съветници.
Решихме формата да е конкурс, а не чрез общинско сътрудничество, за да е ясно какво ще даде наемателят. Две страници с условия са залегнали като изисквания за бъдещия наемател, това обсъдихме на заседанието, конкретизира зам.-председателят на ОбС Пламен Чингаров. Задължителното условие е да се запази концепцията за туристическата страна на тези два имота. Музеят трябва да продължи да функционира като историко-етнографски, а новото условие е там да се провеждат и изложби на открито. В същото време от наемателя ще се очаква и да направи инвестиции в размер на 100 хил.лв. за периода от 10 години, за които ще му се дадат обектите.
Решението е взето без противници. Ще се отдават под наем и общински помещения, които са до градския басейн. Прието е и откриване на процедури за други общински имоти - около десетина, чиито срокове за наем са изтекли. За тези пък, които ще вървят за продажба, допълнително ще се гласува този месец - февруари, формулата за продажбата им, решиха още общинарите в Златоград.
Лили БЛАЖЕВА

50% ПАДНАЛО СЛУШАНЕТО В СМОЛЯНСКО



50% е паднало подслушването в Смолянско за изтеклата 2011 г., съпоставено с предходната 2010 г. 49 са дадените от Окръжен съд разрешителни за слушане на телефоните на лица от областта, съобщиха от пресслужбата на председателя на Окръжния съд Любен Хаджииванов. Докато за предходната година исканията са били 88.
Явно е, че магистратите разчитат все по-малко на данните, събрани от СРС-та и предпочитат да залагат на друг вид доказателства. Подслушване се е искало при казуси, свързани с кражби и с наркотици, сочат още от съда. СРС пък имат право да искат както от полицията, така и от прокуратурата и ДАНС, потърпевши от престъпления също могат да поискат подслушване на телефона им, но само чрез тези институции, не е и направо от съда, напомнят от Темида. Най-вероятно тук влизат и СРС-тата, прилагани като мярка срещу т.нар. лихвари, чиито дела също вървят в областта. Разговорите най-лесно издават връзките между т.нар. контрагенти и уточняват детайли от тяхната дейност.
Ани ЛЮБЕНОВА

ПОТОП В ОБЛАСТТА

река Върбица в Златоград


* Червен код в Смолян, Неделино и Златоград - децата без училище 
* В областния град пак се канят да санкционират фирми за лошо снегочистене

Мокър сняг и дъжд удавиха Смолянско, две общини - Златоград и Неделино - обявиха червен код в неделя. Вчера бедственото положение остана само в Неделино, а в Смолян също обявиха червен код. В Мадан пък бистриха дали да не затворят училищата и детските градини, тъй като голяма част от децата не са отишли сутринта в понеделник на занятия. Не са ги пуснали родителите им, притеснени от бедстващата ситуация, а и част от учениците пътуват, обясни зам.-кметът Бисер Минчев. Докато ръководството на общината нищеше дали да затвори 6-те училища и още толкова детски градини, докато се поуспокои обстановката.
И в Маданско има наводнени сгради - кроялен цех на ул. “Обединение” и къща, са отводнявани от огнеборците в неделя.
Заради придошлата вода на река Върбица, златоградчани тръпнаха 24 часа до вчера, че може да ги застигнат събитията от 1996 г., когато реката излезе от коритото си и взе човешки жертви. На 7 отводнявания на сгради
(от стр.1) са се отзовавали в неделя огнеборците от Златоград, става дума за няколко къщи по ул. “Стефан Стамболов” и “Беловидово”, чиито долни етажи са залети, както и за граничния полицейски участък.
Яз. “Златоград” е прелял 18 см. над преливника, а хвостохранилището на Ерма река е малко повече - към 20 см. над преливника, но това не са опасни състояния, успокои вчера говорителят на полицията Добринка Ангелиева, чието ведомство заедно с пожарната е обследвало отблизо всички водни съоръжения в областта.
Само вчера в Златоград са проведени 5 аварийни операции по отводняване. Заради липса на вода в града и селата Долен и Старцево, поради прекъснати водопроводи, денят бе неучебен. Отрязан е пътят за Аламовци, Пресока и ГКПП - Златоград, напомнят от общината. Но бедствието бе отменено.
Сложна се оказа и ситуацията в Неделино, където учениците също не отидоха на училище, а липсата на вода си каза думата. Там код червено остана. Прекъснати са пътните връзки за Тънка бара, Кочани-Раевица, Еленка - Неделино, причината е в тръгнали от обилните валежи свлачища. Опитваме се всичко да оправяме сами, наши екипи от кризисния щаб разчистват пътищата, обясни вчера кметът на Неделино Стоян Беширов.
И тук в неделя, бедствието вилня с пълна сила- отводнявани са къщи в Неделино и в село Бурево. Вчера заради отрязаните пътища, до някои от селата в Неделинско, от кметството обявиха, че са готови да доставят храна и брашно с катъри, за да не бедстват хората.
В неделя са отстранявани паднали дървета до мост на река на ул. “Васил Гаджуров” в Чепеларе. Водата не е пожалила и Девинско, на ул. “Васил Левски” в града е отводняван апартамент, подобни операции са проведени същия ден и в Смолян - в стаи на Професионалната гимназия по икономика “Карл Маркс”, в Регионалния исторически музей и в къщи от Новия център на града и кв. Влахово. В местността Караджа дере край Доспат пък е изтеглян закъсал автомобил.
Валежите се отразиха и на електроподаването - ток за пореден път нямаше в села от община Баните - Загражден, Стърница, Кръстатица,Вълчан дол, Рибен дол и Планинско. От пожарната е поискано съдествие и за прекъснатия ток в Мугла. В смолянското село, както и в Соколовци вчера останаха без вода. Животворната течност не бликна и 2/3 от чешмите на Бостина.
Не е разчистен и пътят от обсерваторията до разклона за Момчиловци, напомниха вчера от полицията.
Червен код е обявен вчера в Смолян, със заповед на градоначалника Николай Мелемов учениците са разпуснати в дървена ваканция до петък, когато трябва да са отново на училище. След 24 часова схватка с преспите, вчера пътят до Мугла бе пробит. Две метра и половина сняг има по отсечката, а на места преспите достигат и 3 метра, обясняват от снегопочистващата фирма “Титан”. Отсечките за Турян и Пещера също са пробити, а в Широка лъка се е получил ледоход от свличания на лед. Според зам.-кмета арх. Георги Даскалов наистина в Смолян има непочистени улици, за което ще има и санкции. За една такава - “Кап. Петко войвода”, чиито ледени коловози стържат возилата на колите от преди Коледа, “Родопи ВЕСТ” нееднократно писа. В момента още не са разчистени, вероятно защото чакаме да мине по тях теснолинейка.
От 2008 г. не било разплащано на чистещите в Смолян фирми, но сега им е платено 120 хил.лв., за да могат да работят. Предвидените пари от миналогодишния бюджет за зимно поддържане са стигнали до януари, затова Община Смолян ще търси пари от държавата, заяви още арх. Даскалов.
Според Закона за защита при бедствия, междуведомствена комисия ще разглежда внесените при нея докладни от обявилите бедствие общини. Там ще се гласуват средствата за възстановяване на щетите, застигнали кметствата при последните снеговалежи и порои.
Има проблеми, те поетапно се решават. Няма да обяваваме бедствено положение със собствени сили ще се справяме, обяви вчера областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков след заседание на Кризисния щаб вчера по обяд. Подобно становище той застъпи и в началото на януари, когато един уикенд областния град изпадна в безтегловност, с незарчистени връзки към Пловдив през Пампорово и Девин през Стойките.
Лили БЛАЖЕВА

ОТ 2010 ГОДИНА ДО ДНЕС: ЛИХВАРСКИТЕ ДЕЛА СЕ РАЗПЛИТАТ БАВНО

* Една присъда налице и едно от делата вече е в спецсъда в София

Делата срещу т.нар. лихвари се разплитат бавно, сочи справка на Окръжната Темида в Смолянско. За периода 2010-2011 г. в Окръжна прокуратура са образувани 9 преписки по чл. 252 от НК за лихварство. Става дума за престъпление - даване на средства под лихва, без разрешение за такъв вид банкова дейност, за която законът предвижда наказание от 3 до 5 години “лишаване от свобода” и конфискация до 1/2 на имуществото.
4 от преписките са приключили и внесени в съда, а по останалите още се работи и са на различни фази, уточни говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Иван Спиров. Има вече и една осъдителна присъда, издадена от Окръжния съд по отношение на 50-годишния Съби Х., собственик на транспортна фирма. Мъжът бе задържан при полицейска операция, а при претърсване на дома му бяха иззети 41 записни заповеди за общо около 650 000 лв. Открити са и 4 регистрационни талона на возила, спрямо които, мъжът имал вече придобити разпоредителни действия. Три от автомобилите са били паркирани пред къщата му, което и съобщили по-наблюдателни съседи в полицията. И така се разплитала историята около Съби. В касата му пак са намерени списъци на длъжници. Заради неопровержимите доказателства мъжът получи присъда от 3 години условно с 3-годишен изпитателен срок, още на първа инстанция - Окръжния съд в Смолян. Той има и конфискация на 1/4 от имуществото му.
Вторият фрапиращ пример е с 29-годишния Николай Х., който с показна акция на полицията в Смолян бе заловен насред улицата. Неговият казус пък вече е препратен на спецсъда в София. Причината е, че освен, лихварството, за което е обвинен има и още едно обвинение - в изнудване и тъй като става дума за щети в особено големи размери, делото е пратено в новооткрития от януари специален съд, напомнят от Окръжната прокуратура в Смолян. Преди да стигне до столицата обаче според изготвеното тук обвинение, младият човек е отпускал близо 42 000 лв. заеми на 6 човека. Като това е станало между 2004 и 2010 г. от длъжниците си прибрал 6 000 лв., апартаменти и кола, като ги принудил да подпишат запис на заповеди за общо 57 000 лв. лихвите са били различни - от 5 до 1000%, сочат справки по делото. То е вече в София, но не можа да тръгне преди дни заради отсъствието на адвокат, но пък на 28 февруари ще стартира с разпит на пострадалите и вещи лица.
Само две от делата за лихварство са на производство, уточниха още от Окръжна прокуратурата. Тече съдебно следствие срещу Димитър Б. от Смолян и Костадин К. от Мадан. Собственик на заведения е уличен, че давал кредити срещу огромни лихви. 45-годишният Димитър е обвинен, че от 2000 до 2010 г. е раздал в Мадан 39 заема на десетина души в размер от 2000 до 200 000 лв. Получените от него доходи възлизат на 345 156 лв. И у него е намерена тетрадка със списък на длъжници. Съдът вече е наложил възбрана върху недвижимите му имоти и запор върху вещите му, за да няма междувременно сделки с тях, докато мине делото.
Казусът с 40-годишния Костадин К., бивш общински съветник в ОбС-Мадан, също не е приключил. Мъжът е собственик на хотел, бензиностанция, заложна къща и луксозна вила в района на миньорския град. Има и заложна къща в Мадан. При извършени претърсвания в посочените обекти полицейските служители са намерили и иззели: 9000 лв, 700 евро и 100 долара; 10 златни лири, една златна гривна, 9 златни накити, 4 чифта обеци, 7 златни ланеца, 20 златни пръстена-всичко с общо тегло 185 грама; 2 броя записни заповеди. Натъкнали са се и на две книги със записани в тях длъжници, като в едната - водена в периода 1997 г.-2009 г. фигурират имената на стотици хора, класьор с натурални актове и договори за покупки на недвижимо имущество, 5 бележки за платени вноски от длъжници и 67 бутилки скъп марков алкохол със стар акцизен бандерол.
След извършена справка в Агенцията по вписванията е установено, че Костадин К. притежава множество недвижими имоти, с които е извършвал разпоредителни сделки. През 1998г. в ОД на МВР - Смолян срещу него са водени преписки за рекет и изнудване, но в крайна сметка те са прекратени.
Сега обаче по случая се правят експертизи и се нищи произходът на парите, вложени в имуществото на обвинения в лихварство.
Ани ЛЮБЕНОВА