петък, 22 март 2013 г.

СЛЪНЦА И ЦВЕТЯ ГРЕЯТ НА ШЕВИЦИ В РУДОЗЕМ



РАБОТА СЪС СЪРЦЕ

Захаринка Велева
 Слънца и цветя греят, а птички пеят върху терлици, шалчета и шапки, измайсторени в Рудозем. Истинско социално предприятие е отворил в зала към читалището кметът Румен Пехливанов. Начинанието е по проект, а ангажираните в него жени работят с душа и сърце. Това личи от всичките 23 експоната, които от вчера вече са пратени от градоначалника на изложение в Пловдив. Освен плетивата от вълна има и пана от отпадъчни материали - шити или тъкани от рязан плат, както на времето са правили черги нашите баби. Има и възглавнички с ръчно тъкано лице, а торбите са майсторени на стан в унисон с родопската традиция. Везани терлици със сърма, са също част от експонатите.
В самата работилницата пък кипи усилен труд. Всичките жени са с телкови решения, сиреч имат здравословен проблем, а две от тях са многодетни майки. И всичките пътуват от съседни села, за да идват на работа. Проектът им осигуряма минимална заплата, но поема и пътните им. Куките на плетивата бягат по пъргавите им пръсти, а преждите греят във всички багри на дъгата. Дълъг чорап е заплела Захиде Лошева. А 56-годишната Фахрие Пелтекова е впрегнала стана с аглъци. Много работи е сменила, включително е била и в "Горубсо", но наученият от майка й занаят сега е станал нейн поминък.           
Бившата шивачка от ДИП-а Анифе Сменовска е застанала на врътката, за да присуче прежда. И се шегува, че двете с Фахрие са от Тошковите, сиреч имат по 3 деца. Едно време ни водеха майки-героини, затова че даваме и отглеждаме на държавата синове и дъщери, сега такива стимули за раждане, няма напомня с усмивка Анифе. Емине Гаджалова върти чекръка, нещо което сегашните млади даже не знаят за какво служи. И 40-годишната Вилдана Мустанова от Елховец бодва с куките умело, отдавна е сменила учителското поприще. Но всички единодушно признават, че най-добра в плетките е Мелха Макова от рудоземското село Сопота. За 29-годишното момиче, което е без ръчички, е било върховно усилие да се научи да държи иглиците. Но пък сега няма равна на себе си. Моделите й кои от кои са по-хубави, едни сваля от списания, други сама измисля. Красиви пелерини, елечета с двуредно закопчаване. Има дори мънички терлички, плетени като сувенирни цървулки. Всичките навързани като мартенички от далече привличат вниманието на всеки влязъл.
Истински пролетни градини с птички и мартенички, е сътворила от естествени материали 53-годишната Захаринка Велева, тя е технологът на групата. А произведенията на изкуството, които прави са нейно хрумване и не са част от проекта, но съживяват интериора на работилницата. И му вдъхват финес.   
Благодарни сме на кмета, че е защитил този проект, дано да има продължение, защото всички сме били дълго време безработни, обясняват жените, за които начинанието е глътка въздух в безпаричието. През юни обаче свършва, а на майсторките им се иска да се намери друг проект, по който да продължат работа в работилницата си, оборудвана дори с шевна машина за шевици.         
Мелиха Макова
Представихме на сайт, изработеното от жените и веднага ни пратиха поръчка за 10 хиляди чифта сувенири, разказва пък кметът Пехливанов, който вече се е убедил във възможностите на сръчните родопчанки. Нямаме право да продаваме произведеното от тях, но след приключването на проекта, трябва да подсигурим устойчивост, така че ще има възможност това, което те създават да се продава. Друг е въпросът дали рудоземската минизадруга ще си намери трайни купувачи, които да й подсигурят пазар и добри доходи, за да могат жените да работят. И да живеят с плодовете от своя труд.

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар