петък, 1 март 2013 г.

СПАСИТЕЛНО-ОХРАНИТЕЛНО ЗВЕНО ПОЕ "ГОРУБСО-ЗЛАТОГРАД"


 7 спасители-охранители почнаха работа в "Горубсо-Златоград". Това е невъоръжена охрана с двама лекари, които поемат дежурства и обезпечават сигурността на рудник "Ерма река", заяви единият от изпълнителните директори на рудодобивното дружество Ружа Бодурова. Идеята за разкриването на спасително звено на място е нейна и датира още от времето на Валентин Захариев, който като собственик на "Горубсо-Мадан" поиска месечна такса от 12 хил.лв., за да могат мините в Златоград при авария да разчитат на спасителите от маданската минно-спасителна станция.
За Южна България освен тях, друга специално обучена в  спасителни дейности група има в Бобов дол. Заради прекалено високата такса, която на база годишен договор, върху чиято сума се слага и ДДС, и става непосилна за нас, разговарях с бобовдолските колеги и стигнахме до извода да си създадем собствено звено в "Горубсо-Мадан". Това разказа Ружа Бодурова, по възможността Златоград да се сдобие със свои спасители, които в рамките на 8 минути могат да реагират при срутване в рудника. Докато се докача помощ от Мадан, ще минат поне 30 минути, колкото е растоянието между двата града. Не сме се отказали и от помощта на маданските спасители, при по-крупна авария ще разчитаме и на тях, обясни още изпълнителният директор на дружеството от пограничния град. И коментира механизма на работа. Спасителите-охранители по двама на смяна получават първи информацията по телефона, ако има проблем в рудника. Обучени са как да реагират, а и вече им е доставено и оборудване като кислородни и обдишващи апарати, носилки и др. пособия, набавени по списък и необходими за спасяване на човешки живот.  
 От 9.10.2012 г. фирмата се е сдобила и с лиценз за частна охранителна дейност, без който не би могло да работи звеното, ръководено от инж. Максим Бойков - началник "Техническа безопасност" на Ерма река. Разрешителното позволява на "Горубсо" да извършва официална охранителна дейност на имуществото на фирмата, но в действителност за охрана на останалите обекти се пълзвма външна фирма - Агенция "Щит". Тя е поела обекти като: взривния склад, хвостохранилището и др. обекти. Лекарите пък от звеното съвместяват Спешния кабинет, обслужвайки населението на Ерма река и рудника. Така сме полезни и на хората, вмята Ружа Бодурова. Колкото до охраната, която стои на портала в Ерма, там отиват трудоустроени миньори, на които дружеството трябва да предложи по-лека работа, така че сме помислили и за онези, които трудно биха си намерили работни места заради настъпило заболяване, вмята още тя.           

Няма коментари:

Публикуване на коментар