сряда, 20 март 2013 г.

БИТКА В ЧИТАЛИЩЕ ИЗПРАВИ НА НОКТИ БОРИНО

* Днес решават кой да оглави НЧ „Обнова-1939", 4 от 6 настоятели разпращат декларация до медии и институции срещу действията на настоящия председател Енгюл Бачкова 

* В подкрепа на останалата без работа хореографка Севдалина Онбашиева се разписват стотици    

Истинска битка се вихри вече 15 дни в НЧ „Обнова-1939" с. Борино, в което днес ще има избор - за председател и настоятелство. Ще се отчита свършеното в предходните 3 години. Но проблемът не е в това дали децата пеят и играят танци и хора, а наслоени във времето междуособици. Според освободената от читалището хореографка Севдалина Онбашиева, а и според подписалите специална декларация 4 от общо 6-те читалищни настоятели, председателят Енгюл Бачкова уронва престижа на просветното огнище, тъй като е изготвила протокол за откраднати от НЧ „Обнова-1939", железа без да уведоми затова настоятелите. В изчезването на металите има набъркан местен човек срещу когото е водено и дознание, както обяснява Онбашиева. В същото време след освобождаването на счетоводителя и одобрен от настоятелството нов - от дата 11.02.2013 г., той не получава от председателя документацията, за да работи. Не е подновен и договорът на хореографката, която има 8 групи от различни възрасти или общо 131 самодейци.
12 години съм работила тук с танцьори и в момента имам групи с деца като се почне от детската градина и се стигне до възрастни, които работят в Общината или детската градина. Но след изтичане на договора ми съм освободена от 4 март и той не е подновен. А трябваше през април да пътуваме за Турция, за да представим фолклора на Борино. Поканата ни е от много отдавна, готвехме се за представянето, но сега не е ясно дали това ще се осъществи, обяснява самата Севдалина, която от преди повече от 20 години живее в общинския център, боринска снаха е, а е родом село Чала, същата община. Създали сме великолепен продукт и с малките от Детски танцов ансамбъл "Боринче", и с танцьорите от ТФ "Ритъм". И въпреки, че не съм на работа продължавам да танцувам с тях, за да не пропадне постигнатото, обяснява хореографката. Според нея обаче, неподновяването на договора й е заради вътрешна нетърпимост от страна на председателката Бачкова, чиито групи не били толкова многолюдни. А и оркестърът й се разпаднал.
Читалището обаче е самостоятелно юридическо лице, което се финансира от министерство на културата чрез фонда за читалищна дейност. А председателят е лицето, което го ръководи, затова е толкова важен постът. Така, че външно вмешателство не може да има нито от страна на администрацията в лицето на кмета, нито на областния управител инж. Стефан Стайков, нито от политическото ръководство на ДПС, в лицето на областния им лидер Салих Аршински, тъй като Бачкова е афиширала, че структурите на Доган стоят зад нея. При всички тези институции са внесени декларацията и подписката с 300 подписа, но няма отговор от нито една.
Опасенията на Онбашиева са, че на днешното събрание, обявено за 17 часа ще присъстват хора, които не са членове, но са повикани специално за случая. Което не е чак толкова трудно, ако наистина се внесе символичният членски внос и се направят членове преди да се стигне до гласуването на новия избор.       
Наистина има вътрешен проблем, не скри и кметът на Борино инж. Октай Алиев. Но съм дал уверение на Севдалина Онбашиева, че НЧ „Обнова-1939" ще поднови договора й. И то още този месец, защото не бива да се губи, това което сме набрали като талант, а и децата определено имат постижения, отбеляза управникът, който от години поддържа искрицата на фолклора в Борино, дори създаде фестивал на национално равнище, който има амбицията да стане международен. 99 са членовете на читалището, сред които съм и аз, но се надявам тази вечер да постигнем консенсус, обяви още инж. Алиев.          
    

Анета ТОДОРОВА
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар