понеделник, 4 март 2013 г.

ДЕВИН НА БУНТ: ИСКА ОСТАВКА НА КМЕТА


* Яйца хвърчаха от кметството по протестиращите, полиция не позволи да нахлуят в Общината 

* Съдия-изпълнител представи списък на лицата, наложили възбрани върху болницата

 Девин излезе вчера на бунт и обяви нескончаеми протести до 31 март. Към 500 човека излязоха на площада с изброени 22 искания, първото от които е оставката на кмета Цветалин Пенков. Те настояват и за разсекретяване на всички договори, анекси, свързани с обществени поръчки, както и за обявяване договорите за възнагражденията на служителите в администрацията и ангажираните по програмите. Инициативният комитет, начело с Юлиана Сархочева иска и разваляне на контрактите за сметосъбиране, както и пълна ревизия на Общината и на болницата, нищо че тя е затворена от преди близо години. Хората подчертаха, че настояват и за разсекретяване на договорите за минералната Девинска и Балдаранска вода. Те ще отстояват отварянето на болницата, както и се присъединяват към националните искания за намаляне цената на тока и водата, лихвите по кредити на банките, увеличаване на пенсиите от 30 до 50%, намаляване на народните представители от 240 на 120, отзоваване на неработещите в името на хората депутати, общински съветници и т.н. 
За да се уверят, че има проблем със собствеността на болницата, протестиращите вчера тръгнаха от площада към съдебната палата, където поискаха среща със съдия-изпълнител. Техни представители успяха да влязат при Ася Пашова, която им предостави списък с наложените възбрани върху болницата. Или към 15 фирми, към които здравното заведение има дългове вече са направили това. И ако борчовете им не бъдат погасени могат да поискат изваждане на сградата на продан, за да си върнат парите. След срещата в съда, народът се върна обратно при кмета и се опита да влезе при него, но не бе допускан от кордон полиция, повикана за съдействие.
Не ни вярваха, че има проблем със сградата на МБАЛ, но девинци вече са наясно след като мнозина лично се увериха, затова призовах кмета и настоящите общински съветници да си дадем оставките, посочи след протеста сваленият преди дни ОбС-председател Живко Чепишев. Отговорността за несигурната ситуация в Общината е на 9-те подписали се за неговото сваляне, заяви още той. Едва ли обаче колегите му ще се съгласят да дадат оставките си. И да предизвикат нови местни избори. Затова пък протестиращите няма да спрат и се заканиха, че и днес ще са навън, докато не получат задоволителен отговор на исканията си. И болницата им не отвори врати. Това обаче засега няма как да се случи, тъй като правителството падна, а ангажиментите пое финансовият министър Дянков в оставка. В момента пък със свален ОбС-председател и с искане за оставката на градоначалника, Община Девин се превръща в несигурен субект, с който смолянската болница няма да иска да прави договори, още повече че по всяко време сградата на МБАЛ-Девин, може да се окаже собственост на някоя от фирмите, които имат да прибират най-големи борчове като "Анри 64", както разказват от самия град на минералната вода. Така, че полезен ход в момента нямат нито представителите на общината, нито протестиращите. Едвали ще се намери някой мъдрец, който да разреже гордиевия възел при условие, че България няма и правителство, към което девинци да насочат гнева си заради близо две годишното мотаене, което коства човешки животи.

Анета ТОДОРОВА 

Няма коментари:

Публикуване на коментар