понеделник, 4 март 2013 г.

СЪВЕТНИК АПЕЛИРА ВРЕМЕННАТА ЗАЕТОСТ ДА ВЪРВИ ЗА БИЗНЕСА

Стефан Сабрутев

* 4 обекта дава за публично-частно партньорство Смолян, за да не ги "изяде" с продажба, но трябва да гласува програма, за да не профука "градообразуващите сгради" 

Общинският съветник Стефан Сабрутев апелира бройките от временната заетост да вървят за бизнеса, а не в община Смолян. Колко са назначените по програмите за заетост и какво вършат, попита по време на последното заседание на ОбС бизнесменът. Боли ме когато виждам как се разхождат по улиците и се подпират на лопатите, защото ако бяхте дали на бизнеса тези хора, нямаше да е така. 84 млн.лв. дава държавата на частния бизнес, а те отидоха в канцелариите на общината, където нямат дори столче къде да седнат или подпират лопатите. Ако събирате хора за изборите, аз няма да ви подкрепя, отсече той. И поиска да знае по време на гласуване на бюджета на Община Смолян и какви пари отиват по граждански договори и за какво.
Програмите не решават въпроса с безработицата, но имат голям социален ефект, отчете кметът Николай Мелемов. Не можем да се заблуждаваме, че стоим добре като икономика, а че няма къде да се седне в общината, някой ви е излъгал. Никой не сме оставили прав, влезе градоначалникът в тона на Сабрутев. Питайте ги тези хора, които нямат квалификация, кой ще ги вземе на работа, това са 700-800 човека, все пак имат някаква заетост, обясни кметът. И отсече: Явно така сте ги вземали вие, обяснявали сте им за кого да гласуват, ако намерите един човек на когото да съм казал за кого да гласува..., възмути се Мелемов.
Но вие ги обричате на временна заетост, докато ако ги вземе частният сектор и той има задължение след края на програмата да ги задържи за още една година, те ще получат и обучение и ще натрупат опит. Но бизнесът си плаща, за да наема хора, дава и за осигуровки, опита се да коментира ситуацията, с която се сблъскват колегите му от бизнеса собственикът на "Чечосан".
Проблемът обаче остана висящ, както и той поясни, тъй като от бюрата по труда в областта дават бройките не на бизнеса, а на администрациите, независимо дали става дума за общините, областта или други регионални служби.
Ожесточен спор се развихри и покрай обектите за приватизация, които ОбС се опита да гласува. Но за по-важните от които в крайна сметка се намери консенсусно решение, за да не бъдат "изядени" и парите от продажбите им да не отидат за погасяване на текущи сметки. Пръв даде тон арх. Тони Тодоров от ГЕРБ, който напомни, че за Младежкия дом, стария Общински съвет, където се помещаваше в-к "Родопски вести" става дума за стари сградообразуващи сгради. И предложението на комисията по ТСУ е те да не се дават за покупко-продажба, а да се опита да се прави нещо с тях на базата на публично-частно партньорство. Иначе ще вземем 300-400 хил. лв. и после няма да имаме една сграда за обслужване. Какво става в кризата, всеки си продава апартамента и бяга в Пловдив, а ние като продадем, трябва да вървим към Баните цялата община, направи паралел той.
И напомни, че под сградата на Гранично в центъра на Смолян има общински имот, който стои, но никой не знае, че стои, защото Общината не го рекламира.
Ако има интерес към обектите казвайте, при теб идват фирми, съгласи се кметът Николай Мелемов. И напомни, че знакова сграда е бил и пионерският дом, който бе продаден на Варненския университет и превърнат в негов филиал. И ако не е бил изтъргуван 2000 г., сега е щял да се руши.   
Предложението за публично-частно партньорство подкрепи и общинският съветник от БСП Димитър Кръстанов. Той пък поиска към тези обекти да се прибави и хижа "Момина вода", защото за нея вече има подписка от 20 човека от момчиловци, който напомнят, че техните родители с доброволен труд на времето са я строили. Кмете, идете поговорете с хората и разберете ситуацията, извадете обекта от списъка за приватизация, препоръча той.                         
Рим не е бил построен за един ден, ако някой чака за 3-5 дни да има реализация на обектите, ще има да взема, отсече и царистът Димитър Палагачев. 2013 г. ще е по-лоша, но не означава, че за кора хляб трябва да продаваме знакови терени. Град ще има и след кризата, да се рекламира и да се търсят приходи, иначе ще продаваме и ще приключим, напомни и той.   
Двама човека вземат заплати в хижата, тя се руши, а приходи няма, обясни пък състоянието на обекта край Момчиловци градоначалникът. Ако я дадем за 10 години срещу ремонт, това публично-частно партньорство ли е, така е направено с банката, настанила се в Младежкия дом, от която не получаваме наем и един лев, направи съпоставка Мелемов. И обясни, че не е имал кандидати за обектите, макар че вече бил чул из града и подобни слухове. Но ще приеме каквото ОбС реши. 
Независимият общински съветник Димитър Кисьов пък напомни, че формулата публично-частно партньорство тръгва от 1 януари тази година и тепърва ще се развива.
Лесно й беше на Дора Янкова каквото изнесе за продажба и се продаваше, тогава икономиката беше друга, а сега кметът какво да прави - изнася, но няма кандидати, ожали го за първи път Милко Гавазов от БСП. И обясни ситуацията с читалището в Петково, което е строено непосредствено след Втората световна война, сиреч пак в най-бедните години. Хората са се самообложили и са събрали 1 млн. 500 хил.лв., но докато по време на кметуването на Янкова все пак са заделяни някакви пари за ремонти и поддръжка, сега само ремонт на покрива не може да се направи. Затова той предложи да се даде за публично частно партньорство само търговската част, но да се остави салона на читалището, за да има къде петковци да се събират. Това обаче не изключва, ако има кандидати за продажба, тя да се реализира, а с парите от нея да се ремонтира. Иначе всичко ще се разруши.
В крайна сметка, ОбС даде подкрепа за 4-те сгради - Младежки дом, стария ОбС с т.н. клуб "Журналист", хижа "Момина вода" и Петковското читалище. Само, едно да не забравят общинските съветници, че без реклама и без програма няма как да стане това партньорство и до идната зима, покривите на тези обекти съвсем ще се разкапят. И е прав кметът като казва, че сам партньорство не може да прави, т.е., ако няма предложения. Остава ОбС да помисли, каква програма и с какви приоритети да запише и да я афишира, за да си покани партньори, за да не се повтори и историята с банката като обектите да идат само срещу ремонти...
Анета ТОДОРОВА             
                            


Няма коментари:

Публикуване на коментар