събота, 2 март 2013 г.

БСП В СМОЛЯН: СЕКРЕТАРЯТ КОПЧЕВ Е СРЕЩУ КУЛТУРАТА, КМЕТЪТ ДА ГО УВОЛНИ

* На гърба му социалистите стовариха предложението да орязване на парите на читалища, подмененото ръководство на ФА "Родопа", гафовете с Планетариума и Художествената галерия 

Общинските съветници Рабие Кьосева, Димитър Кръстанов, Виолета Бояджиева, областният лидер Дора Янкова и Милко Гавазов  
Секретарят на Община Смолян Замфир Копчев има целева политика срещу културата, затова поискахме кметът Мелемов да го уволни, заяви в петък председателят на групата съветници от БСП в ОбС Милко Гавазов. Той обвини общинаря в погром на институциите и обезличаването им. Но скандалът избухна предния ден на заседание на ОбС при гласуване на средствата за читалищата.
Какво означава за вас 254 читатели на библиотеката за едно село от 300 души и кое представлява за вас дейност, обърна се той към управляващите общината от микрофона на ОбС. Или за вас дейност е да поканят Виевската група да им свири за един празник и да й дадат 5 хиляди лева, възмути се той. И напомни, че от родното му село Петково е почнало Възраждането в Средните Родопи, училището, което вие закрихте преди 2 г. навърши 180 години. А сега селото е с орязана субсидия и докато миналата година е имало 5080 лв., сега са му записали 440 лв. с мотив, че предложението за дейности било закъсняло. То е в моята чанта, има и входящ номер, не знам къде го е скрил Копчев, който 3 пъти ми повтори "сменяте човека там и аз ще ви дам парите". Кои пари ще даде той, които държавата ни отпуща за читалища, които останаха единствения будилник, който трака на село, заяви още общинският съветник. И ни най-малко не се притесни, че го казва в присъствието на самия Копчев когото нарече "голям човек, малък служител".
В читалищната библиотека е и личната библиотека на Христо Попконстантинов, има и голяма музейна сбирка, а селото на два пъти строи читалище със самооблагане, напомни още той. И вметна, че макар за тази година държавата да е увеличила годишната субсидия с 26 235 лв. и тя да възлиза вече на 332 хил.лв., ощетени са и чаталище "Светлина" в Момчиловци, "Просвета-1946" - с. Бостина и "Просвета-1930" - с. Соколовци. Той специално поиска да се запише, че в годишната програма на читалищата се включват два празника - през март Пустовете и през юли - отбелязване на Петровден, за да се завиши субсидията на Петковското читалище. Кметът Мелемов пък напомни, че има 29 читалища в Общината и дават средства според дейността, за да ги стимулират да работят. Има и правила и тяхното читалище е закъсняло със срока. Докато секретарят Копчев заяви: "Вашата чанта не е деловодството на Общината. Дайте входящия номер на предложението и ще потърсим къде сме го скрили." Но си призна, че проблемът при тях е субективен, тъй като читалищният председател не ги бил уведомил какво смята да прави през годината. 
 400 лв. за читалището в Петково и още толкова за това в Соколовци,  това е смешно. Тръгнахме от закриване на ансамбъл "Родопа" и стигнахме до читалищета. Какво може да се направи с тези пари, констатира и общинската съветничка от БСП Рабие Кьосева. А съпартиецът й Радой Краев отсече: Оставам с впечатлението, че ГЕРБ иска да накаже хората в Петково, Момчиловци... Какво са виновни тези хора, щом не харесвате председателя - сменете го, но не наказвайте тях, добави той. На което кметът отвърна: Не са виновни, но си избират председателя, който не може да внесе навреме програмата си. Общинският съветник Бойко Младенов от ДПС пък поиска завишение на субсидията на читалището в село Могилица. При което изникна аналогията, че общинските съветници в ОбС са 29, колкото и читалищата, сиреч всеки от тях ако припознае по едно ще настане битка, всеки да дърпа за своето. До такова нещо обаче не се стигна и но с 18 гласа "за", два "против" от страна на ГЕРБ и останалите 5 пак на ГЕРБ като "въздържали се", мина предложението на Гавазов за празниците в Петково. Както и финансовото му искане субсидията на читалищата да не е по-малка от миналогодишната. Вчера обаче той обясни, че му станало ясно от разговор с кмета на Петково, че мястото в читалището са го искали за назначаване на активистка на ГЕРБ, затова финансово са решили да притиснат настоящия председател сам да напусне. Гавазов напомни, че Община Смолян вече обсъжда РДТ не като театър, а като сграда. Докато по време на заседанието на ОбС съпартийката му Рабие Кьосева в прав текст попита кмета Мелемов, дали е вярно, както има информация от министерството на културата, че е отказал 18 щатни бройки от Пловдивския театър. И така се е стигнало до закриването им.От 1.5 години за вас културата не е дейност, а сгради, които трябва да се кърпят от тук, от там, заяви още Кьосева. Дора Янкова пък напомни, че РДТ има един домакин, визирайки мениджъра Адриян Петров. Но няма директор, от какъвто има нужда.
Милко Гавазов надникна и в ФА "Родопа" вменявайки на секретаря Копчев намеса за тоталната подмяна на ръководството на ансамбъла. Подменен е главният диригент Георги Кичуков, нищо че има здравословен проблем, като е сменено щатното разписание и вместо диригент длъжността е обявена за гл. хормайстор, разказа вчера той. Сменен е и главният хореограф на ансамбъла - Тома Карапаунов и на негово място е назначен специалист по танцово изкуство. Изважда се човек с 30 г. стаж, за да се сложи аматьор без необходимото образование. Освободена е и Славка Метаксова. Тези хора са извадени принудително на улицата, кой ще ги обезщети, попита риторично Гавазов. И изрази увереност, че съдът ще ги върне на работа, тъй като те са обжалвали заповедите си. Според него и неразбориите в смолянския Планетариум са дело на секретаря на общината и припомни за назначението на учителката, която е преписала програмата на селскостопанско училище. За което 2-3 месеца Копчев не слезе от страниците на вестниците. Но под обществения натиск новоназначената учителка сама напуснала, а вредите нанесени на институцията са сериозни, вметна Гавазов. Пръст в уволнението на директора на Художествената галерия Здравко Палазов имал пак секретарят. Заради одита на министерството на културата, изкараха като криминален престъпник един голям творец, получавал само похвали и награди за труда си, отбеляза той. И напомни, че и той ще бъде върнат от съда, но разклатеното му физическо и психическо здраве няма кой да възмезди. Самородно злато е да имаш култура - хореографи, художници, но е недопустимо да ги мачкаш с ботуш, направи аналогия пък вчера ексдепутатът от БСП и екскмет на Смолян Дора Янкова. Като чувам това - Виево, Кутела и Момчиловци, все едно са прокажени, защото аз съм се родила в оня район. Вчера кметът на Виево е забутан по този параграф, подчерта тя. В действителност управникът Венко Палчев поиска 80 хил.лв. за строителството на местния път и поясни, че той се прави всяка година от 2001 насам по малко. Има 6-метрови стени, които са подпорни и са част от главната улица на селото и ако не се направят, всичко рухва, а и 20-на къщи остават без път. Вопълът му мина като през пустиня, а общинският съветник от ГЕРБ Данчо Киряков го отряза с искане да каже от кое перо да вземат пари, за да му дадат. Което явно не е по силите на един кмет на село, който няма представа от целия бюджет на общината. Така предложението му пропадна, но поне Палчев доби кураж и направи опит да защити интересите на съселяните си. От селата иззеха емлячните регистри, актовете за раждане, строителните услуги, всичко вече е в Община Смолян и на това безпаричие хората трябва да се бъркат и да пътуват до града, за да си извадят един акт за раждане или друг документ, с което пак са наказани. Така обобщи ситуацията в момента Дора Янкова.

Анета ТОДОРОВА



            



Няма коментари:

Публикуване на коментар