вторник, 26 март 2013 г.

ОТ БЕЗРАБОТИЦА И ЛОШИ ПЪТИЩА СЕ ЖАЛЯТ В БОРИНО

* В Доспат пък кмет и ОбС преразпределяли земи

Цветка Такова
Огромна безработица, липса на близка болница и тотално амортизирана пътна мрежа са сред основните проблеми на община Борино. Така ги дефинираха на конференцията на БСП в селото, проведена в неделя в присъствието на областния председател на социалистите Дора Янкова, депутатът от 41-то Народно събрание инж. Димчо Михалевски и председателя на областната организация на Младежкото обединение на БСП Георги Кисьов. В политически анализ, председателят на организацията Цветка Такова очерта основните проблеми на региона - намалена покупателна способност на хората, силната амортизация на пътищата, 33% безработица, фалити на малки търговски обекти, липсата на междуселищен транспорт. Анализира и намаленото финансиране и приходите на общината, която е в групата на небалансираните, отбеляза и дисбаланса в териториалното осигуряване на възлови услуги като здравеопазване и образование. Ексдепутатът инж. Димчо Михалевски отговори на конкретни въпроси за животновъдството, сметосъбирането, формирането на националния и общински бюджет, финансирането на общинските болници и изплащането на суми по европейски проекти. А Дора Янкова коментира проблемите на региона. Според нея има обществен катаклизъм и различни системи в държавата са разклатени.
За 4 години управление на ГЕРБ Доспат получи 4 основни несправедливости, стана ясно на тамошната общинска конференция на социалистите, проведена същия ден. Доспат се е превърнал в апетитна хапка на приближени на управляващите, които тайно са получили за многогодишни концесии ловни участъци като „Омана", срещу което местните протестират от три седмици. Друга несправедливост е затворената болница в Девин, с което достъпът до здравни услуги в района е ограничен. Членове на БСП се оплакаха и от дейността на кмета Антим Пържанов и общинския съвет, които само разпределя земи и гори. В Доспат алармираха и за натиск от държавната машина на ГЕРБ, като най-потърпевши са учителите и служителите в горските стопанства, притискани по време на Референдума за бъдещето на ядрената енергетика. Същото важало и за хората, назначени по програми за временна заетост. Тях пък ги агитирали как да гласуват на изборите.
„Ако опитите за мачкане на хората по програми продължат ще сезираме управляващия орган от страна на ЕС и България, тъй като тези пари се дават, за да се разкрива заетост за хора в тежко социално положение, а не за предизборна кампания на ГЕРБ", заяви Дора Янкова. Тя представи част от предизборната платформа на БСП и посочи, че ще се положат максимални усилия за разкриване на работни места, достъпно здравеопазване и образование. „50% от населението на селищата в общината е на гурбет в чужбина. Това е тревожна статистика и ще се направи всичко възможно тези хора да намерят реализация в района", подчерта областният лидер.
И докато в Борино с явно гласуване номинираха за народни представители Димчо Михалевски, Дора Янкова и Цветка Такова, тук номинации получиха освен първите двама и общинският председател Михаил Танев, председателят на БСП- Девин, Николай Мартинов и лесовъдът на частна практика инж. Илия Сбирков от Смолян.

Теодора ХРИСТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар