петък, 1 март 2013 г.

И ДОКТОРИТЕ СТЯГАТ СТАЧКА


* Искат промяна на регулаторните стандарти, които са хрумвания на надзорния съвет на НЗОК, в който от 9 члена само двама са доктори, но пък има синдикалисти, адвокати и т.н. 

* 1.5 месеца преди края на 3-месечието направленията свършиха, под натиск НЗОК обяви добавка, но медиците са категорични, че работата не е в цифрите, а в смяната на правилата  


Месец и половина преди края на тримесечието, направленията свършиха, това констатираха медици от Смолянско, че и от цяла България. И обявиха преди дни на пресконференции на Регионалните лекарски колегии по места несъгласието си с новите регулаторни стандарти, които са в сила от тази година. НРД` 2013 не е подписан от Българския лекарски съюз. Орязани са и лимитите за изследвания, което означава трудна диагностика, работа на сляпо. И скок на лекарските грешки и то не по субективни причини, а поради административни, напомни вчера шефката на РЛК в Смолян д-р Емилия Апостолова в присъствие на нейни колеги и шефа на РЗОК д-р Кузман Гелов. Затова и за премахването на правилото за прогнозните бюджети за клиничните пътеки за дадено болнично заведение, които поставят в риск пациента, дошъл след изчерпване на лимита на пътеките за определено заболяване, ще сезират омбудсмана от името на доболничната помощ и от изпълнителите на медицинска дейност.Вижте, хората които са в Надзорния съвет на НЗОК: изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй, представител на КНСБ, представител на Подкрепа, адвокат Пламен Таушанов, заизброява ги поименно и по длъжности д-р Мони Турналиев - шеф на "Медицински център-1". Те са приели регулаторните стандарти, но колко от тях разбират за какво става дума, попита риторично медикът. А от списъка, който изчете става ясно, че от 9-членния състав на надзора, само 3-ма са лекари.
  Изчерпал съм си лимита затова, че в Девин вече няма болница и тамошните пациенти идват тук за рентген и ред изследвания, защото там няма как да ги направят. Не мога да ги върна и се налага да пращам в стационара хора, на които не съм пуснал изследвания, а това изчерпва пък бюджета на смолянската болница, разказа част от натоварването по веригата, която вече дава накъсо, д-р Турналиев. И обяви решението за идиотско, тъй като по-рано, ако е имало в повече насрочени изследвания спрямо стандарта, при проверка, ако няма злоупотреба случаят се приключва. Но сега се налага лекарите да връщат живи пари и да ги водят от джоба си затова, че не са се вместили в определените лимити. На всичкото отгоре, ако лекар поиска завишаване на лимитите, пише заявление до РЗОК, от там то се препраща до НЗОК и отново се връща обратно със становище да или не. Което означава 11 хиляди изпълнители на медицински дейности у нас да пишат всеки месец заявления, напомни шефът на "Медицински център-1"  в Смолян. И да чакат разрешителни от столицата, докато досега разрешението се е получавало от местната здравна каса. Още повече, че нейният директор е бил вече наясно къде в региона има неизпълнени лимити, които могат да се усвоят.Сега работим без дори да не знаем, дали ще получим разрешение, напомни пък д-р Снежана Бакърова-председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в региона. И заяви, че докато лекарите са притискани да правят икономии от направления и изследвания, 40 млн.лв. са върнати от Надзорния съвет на НЗОК в бюджета. Това са пари от здравни осигуровки. Но ние не сме магьосници да лекуваме по тези стандарти, подчерта д-р Бакърова. Проблеми имаме и с онкоболните, техните изследвания се пускат само от онкоцентровете, само че пациентите идват при нас с лисчета какви изследвания им трябват, за да идат с тях до онкоцентъра и ни молят да им ги направим. Така изчерпват нашите лимити, но нямаме сърце да им откажем. А така рискуваме касата после да ни глоби. Специални наредби пък заковават изследванията на диспансерно болните, хората с ТЕЛК и т.н. и от тези стандарти няма мърдане. Което силно ограничава възможностите на лекара за преценка при лекуване и диагностициране.
 След натиска, който оказваме вече по места с хвърлянето на светлина върху проблема, се оказва че НЗОК е отпуснало допълнително 103 хил. направления за изпълнители на медицински дейности и е дало 927 хил.лв.за изследвания, прочете бележка, появила се в мрежата д-р Емилия Апостолова. Но категорично заяви, че това не решава проблема, тъй като той не е в цифрите, а в нормативната уредба, която трябва да се промени от Надзорния съвет на НЗОК. А не всеки месец лекарите да треперят и да настояват за покачване на лимитите им. Според нея лекарите са готови да потърсят мирни средства, но ако проблемът не се реши през март-април, ще се стигне до протест, в който може да се включат и болниците, които сега разписват договори за финансиране.
 От енйното изявление и на колегите й стана ясно, че до февруари, те дори не са знаели дали са превишили лимитите си и са работили натъмно, без никакви указания. Единствено са били наясно, че са с орязани орязани средства, но не и с колко, а вече сме пресполовили средата от втория месец на годината.
 За повече диалог с пациентите, които също са поставени като джипитата между чука и наковалнята заради прословутите направления, апелира и кожната лекарка д-р Иванова. А колегите й от медицински центрове от други градове на областта подчертаха, че отпуснатите 5% бонус на направленията от НЗОК също не решават проблема, а дали има още завишения, не знаят.
Анета ТОДОРОВА
                                                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар