вторник, 26 февруари 2013 г.

КОЙ ИЗКАРА НАРОДА НА УЛИЦАТА?


АНАЛИЗИ

 Къде са обещаните:
-500 евро средна заплата на месец;
-сваленото с 2% ДДС;
-диференцирано увеличение на добавката за старост;
-стимулиране на бизнеса за запазване на 120 000 работни места и отваряне на 30 000 нови;
-частни здравни каси;
-нови влакове по нови линии;
 * Гласовете ни не чуват 4 години, все едно живеем на различни планети 

* Управниците правиха "боц" с народа режейки ленти, докато той обося и огладня... 

 Кой изкара народа на улицата, продължават да се питат мнозина. И търсят всякакви видове режисьори - като се почне от партиите в опозиция и се стигне до онези, чиито лидери останаха извън властта, но снижиха критикарския тон заради участия в най-различни комисии.
Отговорът е простичък и елементарен, една топка можеш да я натискаш във водата, докато се умориш, но в крайна сметка въздухът в нея, пак ще я извади над течността. За малко повече от 3 години ДОХОДИТЕ НИ СЕ СТОПИХА ТОТАЛНО, народът оголя и обося, а финансовият министър Симеон Дянков по американски маниер непрекъснато ни ободряваше, че излизаме от кризата. И НА ФОНА НА ОПРАЗНЕНИЯ ХЛАДИЛНИК, ТЕЛЕВИЗОРИТЕ ТРЪБЯХА, ЧЕ НАРОДЪТ ДЪРЖИ В БАНКИТЕ ОГРОМНИ СУМИ. И щом трупа, значи има от къде. Сиреч не е стигнал последната дупка на колана, която все ни караше да стягаме ковчежник №1 на държавата. Толкова свикнахме да се стягаме, че не забелязахме откога вече и въздух не си поемаме, без да каже Дянков. Същия, оня, чиято партия ГЕРБ едва НА 6 НОЕМВРИ 2009 ОПОВЕСТИ НЕЩО КАТО ПРОГРАМА. Т.е. 16 дни преди парламентарния вот на 22 ноември. Но и това му стигаше на народа, за да каже: "Тези ще са!". И да цамбурне с двата крака.
А казват, че никой не може да ти стори нищо, по-лошо от това, което сам си направиш. От 157-те точки на програмата, наречена "ПЪТЯТ КЪМ УСПЕХА ДО 2013 Г.", малко неща са изпълнени. Да не кажем, че основните й 7 политики - хич ги няма. Къде е първата  "ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ, РАСТЕЖ НА ИКОНОМИКАТА", може да каже всеки по джоба си. И въпреки, че програмата приличаше повече на тезиси, ефектът от неизпълнението й е ясен, макар никой още да не смее да го оповести публично.
 Царят ни обещаваше за 800 дни да ни оправи. Малко повече време му отне наистина той да се оправи - да си вземе горите, имотите и т.н., за които още се точат дела. ГЕРБ обеща средна заплата от близо 500 евро на месец и достигане на средноевропейското равнище през 2013 г., когато свършва мандатът на правителството. Знае се кои вземат толкова, знае се и че парламентът поднови колите си с луксозни, за да им е по-удобно на депутатите да си ходят до избирателните райони. Разбра се и че ДЯНКОВ СБЪРКАЛ В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА, ДАЛ ИМ ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ, имаше желание да качи и министерските, премиерската и президентската, но накрая се отказа - да не буни духовете.
На мнозинството у нас, обаче доходите не мръднаха за 3 години дори с лев. Без да броим, онези които загубиха работата си. И нямат никакви.
Няма я прословутата 14-та точка - " ЗАПАЗВАНЕ И ПОСТОЯННО ПОВИШАВАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ В СЪОТВЕСТВИЕ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ". Повишаваха ни се само храните, токът и водата. Токът със 7 допълнителни надбавки, а водата - с това, че получихме пречиствателна станция, сякаш в Европа, пият непречистена вода, заради която имаме добавка в сметките. А къде е точка 24 от Програмата - "Превръщането на земеделието и рибарството в привлекателен бизнес, осигуряващ висок жизнен стандарт на заетите"? Още в първата година от управлението на ГЕРБ, осигуровките на земеделските производители - независимо дали са тютюнджии или овцевъди и кравари, станаха такива, че мнозинството реши да се откаже от поддръжката на регистъра. Кравите станаха свещени, млечните продукти не са за наближаване - 9 лв. за кило сирене и 18 лв. - за кашкавал, едва ли са по джоба на обикновените хорица със заплати от 300-400 лв. Затова, каквито и призиви да отправя земеделският министър Мирослав Найденов за неполезното сирене от "ония" работи, единствено то се оказва възможно за народа.
Какво стана с точка V "Подобряване на социалната сигурност и създаване на благоприятна и здравословна среда на живот"? И основната й точка 67. "ЗАПАЗВАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА И НАСЪРЧАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА", ами т. 69. "Подобряване на социалната сигурност" - с кое, е подобрена? Къде са запазените 120 хиляди работни места и обещаните още 30 000 за откриване, прокламирани през ноември 2009? При условие, че от там насетне ежегодно армия от безработни отива на улицата и увисва на помощите на държавата. А само за Смолянско цифрите за обезщетения са били от порядъка на около милион лева годишно. Задъхващият се бизнес не можеше да обезпечи на тези хора работа, колкото и желание да имаше. ФИРМИТЕ СЕ СВИВАХА ДО БЕЗКРАЙНОСТ, отказвайки се от работна ръка и вмествайки по 3-4 задължения на един работещ, само и само да не пуснат кепенци. Но в края на краищата и до това се стига.
Може да се види в регистъра колко са вдигнали белите знамена. НЯМА ОБЩИНА В СМОЛЯНСКО, В КОЯТО БЕЗРАБОТИЦАТА ДА НЕ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО 20%, нищо че официалната е към 11%. Признават го кметовете и са наясно, че програмите за временна заетост, които тръгнаха от есента на миналата година, са капка в морето. И не правят икономика, нито социална стабилност. Най-малко пък учат на труд... 
НЯМА ГО И ПАДАНЕТО НА ПРОСЛОВУТОТО ДДС с 2% и свалянето му на 18%, че да може бизнесът да отдъхне, а не да плаща всеки месец на държавата от собствените си пари, за приходи които не е получил, а може и да не получи въобще - само затова, че е пуснал фактура за тях. 
КЪДЕ СА НАМАЛЕЛИТЕ С 2% ОСИГУРОВКИ, А ДО КРАЯ НА МАНДАТА - СИРЕЧ ТОВА ЛЯТО, ТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ПАДНАТ С ОБЩО 5%. Резултатът е - качени осигурителни прагове, които работодателите не могат вече да плащат и ново генериране на безработица.
Фалират фирми, фалират малки магазини. Защо една държава като Мексико, може да се похвали с магазинчета по на 150 г., а у нас малцина от малките оцеляха. На много места в малките общински центрове хората продължават да ветреят гащи и покривки в пазарните дни и панаирите, занимавайки се с куфарна търговия от зората на демокрацията досега.  
Къде е точка 72."СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА НА ХОРАТА С НИСКИ ДОХОДИ ПРИ ДИФЕРЕНЦИРАН ПОДХОД". Майките останаха под прага на бедността, да не говорим, че с 35 лв. детски надбавки, не се купуват нито памперсите за месец, нито обувките на едно дете, а то сменя 4 чифта за 4 сезона, защото кракът му расте . Същото важи и за програмната точка 73. "Създаване на условия за подобряване качеството на живот на децата и пълноценно развитие в съответствие с националната стратегия за детето 2008-2018 г.". Че в София са строели детски градини, от това на родопските деца не им стана нито по-сито, нито по-топло. Да изброяваме ли, жалбите на майките че по места се събират пари за чаршафи, тоалетна хартия и сапуни, а това е незаконно, та се търси формулата за родителски тройки, които да ги "даряват" на забавачките.
Как стана "Интегриране на хората с увреждания", от т. 75, при условие, че още след първата година от мандата бяха премахнати част от облекченията, да не кажа привилегиите за хората с увреждания. Защото на фона на тежкото съществуване на тези хора у нас, спрямо една Швеция например, е кощунствено да броим че хората със здравословни проблеми имат "привилегии" докато мизеруват. 
Какво означава т. 78. "Гарантиране на здравните дейности" при закрити две болници в областта - девинската и рудоземската. И страха, че всеки от тези райони може да умре в линейката по пътя до най-близката болница - смолянската, която е на 20-на км. от Рудозем и на 45 - от Девин. С какво се гарантират дейностите - С ОРЯЗАНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ, които джипитата няма от къде да дадат, защото всяко надхвърлило определената им от касата бройка им се лепка за плащане на техен гръб. Или пък с още по-ОРЯЗАНИТЕ ПРОГНОЗНИ БЮДЖЕТИ НА БОЛНИЦИТЕ, на които дават пак под бройка колко пневмонии могат да лекуват и болният, появил се след изчерпания от здравното заведение лимит, не може да бъде приет. И СЕ ЗАВЪРТА В ПОРОЧНИЯ КРЪГ - ДА СИ ТЪРСИ БОЛНИЦА. А БЛИЗКИТЕ МУ ДА ТРЕПЕРЯТ ДАЛИ ЩЕ ОЖИВЕЕ, ДОКАТО МУ Я НАМЕРЯТ. Ами онкоболните, които от Смолянско трябва да пътуват постоянно до Пловдив за вливки. А джипитата им се чудят как да им пускат изследвания, след като нямат право на това, а единствено онкоцентровете имат правомощия.
КЪДЕ СА ОБЕЩАНИТЕ ЧАСТНИ ЗДРАВНИ КАСИ, КОИТО ЩЯХА ДА РАЗБИЯТ МОНОПОЛА И ТРЯБВАШЕ ДА ЗАРАБОТЯТ, според разписаните от ГЕРБ правила. Никой вече не се сеща за тях. Ами плащанията за лещи на очите - по 800 лв. на всяко, ами сумите за стави, които варират от 2-3 хиляди до 5 хил.лв. И които хората ги нямат, а не могат 50-60-годишни да останат слепи или куци, затова че няма откъде да спастрят тези пари, ако не работят или са на минимални заплати и пенсии. Какво означава офисът на ГЕРБ в Смолян да поеме една става на нуждаещ се. Ами всички останали нуждаещи се, къде да се жалват?
Дали се е получило "Изграждане и развитие на система за продължително лечение и грижи за възрастните хора с хронични заболявания", както е посочено в т. 81. Или и тя е останала само добро пожелание. Скандалът за СКЪПИТЕ И НЕДОСТЪПНИ ЛЕКАРСТВА, избухва на няколко пъти за тези 4 г., но и сега, който има пари си купува илачи, а който е с по 150-180 лв. пенсия се чуди, кое хапче да вземе и кое да остави. Нищо, че може да става дума за сърдечни или диабетни болести, които директно могат да пратят всеки болен в отвъдното. Причината е, че на тези хора няма да им останат пари нито за тока, нито за водата. За храна да не говорим...
ПЕНСИОНЕРИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ПОЛУЧАТ ДИФЕРЕНЦИРАНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОБАВКАТА ЗА СТАРОСТ, каквото и да означава това. Записано, но останало някъде в далечната 2009 г. - преди изборите. И не достигнало въобще до хората от третата възраст. Единствено вдовишките пенсии, имаха шанса да дадат глътка въздух в мизерията, на онези които живеят сами без подкрепата на половинките си.
Ами прословутата точка 97. "Намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните различия в икономическото, социалното и териториалното развитие и доближаване на средните стандарти в ЕС"? Дайте пример за териториално развитие, извън факта, че си имахме министър на МРРБ, който стана президент. А и сега си имаме министър в оставка. Магистрали в Смолянско обаче няма, а той като че ли друга функция нямаше през тези 4 г. Да не говорим, че по-голямата част от регионалните ведомства излетяха от Смолян в Пловдив и ние станахме дълбока провинция.       
Т. 100 засяга точно нашия регион: "Гарантиране на устойчиво развитие на черноморските и малките общини, национални и регионални инфраструктурни обекти и развитие на националните курорти". Всичките ни 9 общини - без областната, са малки, имаме и национален курорт - Пампорово, но пари по тази линия не дойдоха. Каквито и състезания да се уреждаха под Снежанка, в близките градове под никаква форма не влязоха средства.
Грубата статистика показа, а и управляващите не го крият, че пари идваха само в Смолян, затова че кметът Николай Мелемов е от ГЕРБ, бивш депутат. Имаше и за Златоград, пак по гербаджийска линия, нещо позакачиха и в Доспат, затова и градоначалникът им от ДПС мина в партията на управляващите. Само, че от древността е известно, че не може да се вярва на оня, който е зад теб заради звъна на парите.
Селата обезлюдяват, стават с нула жители, справка Регионалната Статистика, която ежегодно изписва имената на онези, които пущат кепенци. И колкото и да се мъчат общинските съветници като маданските, които отказаха миналата година да закрият село край Върбина, затова че има по-малко от 7 жители, няма как да му вдъхнат живот.  
Половинчато върви изпълнението и на т. 102 "Икономическо сътрудничество със съседни страни, стимулиране на туризма и развитието на граничните райони". Сиреч първата част от заложеното в програмата - може и да да го има сътрудничеството, но втората - за "граничните райони", не им е донесла нито лев. Затова пък направо смехотворно звучи т. 121. "Инвестиране в младежта като значим социален капитал и мобилизиране потенциала на младите хора в развитието на България и Европейския съюз". Освен МЛАДЕЖКИТЕ ПРОГРАМИ ЗА БЕЗРАБОТИЦА, КОИТО ОБХВАЩАТ ХОРАТА ДО 29 г. и които се финансират по линия на Евросъюза, други стимули няма. Да се спираме ли на въпроса, че младите след завършване било на висшето си образование, било на средното, излизат на улицата. И нямат шанс никакъв да ги наемат работодателите по причина, че нямат опит, а нямат опит, защото никой не ги е наел и малцина биха рискували да обучават някой, който рано или късно ще им избяга, защото в България заплатите са ниски. Безкрайно ниски - справка, нашите лекари постоянно изтичат в чужбина. Същото важи и за медицинските сестри, които вземат навън в пъти повече, отколкото у нас, пък дори и да ги наемат там за болногледачки. Как тогава да се реализира т. 133 от Програмата - "Преодоляване на негативните демографски тенденции и ограничаване на дискриминацията". Няма да коментираме, че между двете няма нищо общо. Факт е обаче, че се ТОПИМ КАТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ, А СЪС СВЕТКАВИЧНИ. Не само поради висока смъртност, ниска раждаемост, а и заради търсенето на препитание в чужбина. По прогнозите на статистиката, ако тази тенденция се запази до 2050 г, а може би и много преди това няма да има държава България. По простичката причина, че няма да има българи в нея. Никой не оспори данните, че у 45% от настоящите ученици майчиният език не е български. Това нещо да ви говори?
Да коментираме ли т. 150, която явно е писана от лаици във военното дело, но и резултатът от нейното реализиране е нова реформа, сиреч изкарване на още военни навън от казармите и вливането им в редиците на безработните.  "Развитие на министерство на отбранатата като модерна отбранителна институция на демократична държава" - коя цивилна мишка е писала това, биха попитали и днес военните, ако не ги стагя дисциплината. Къде ни е бойната техника, гръб ли сме на Европа като външна граница, ами на НАТО?
Къде е обещанието най-екологичният транспорт - влаковете да са нови и да вървят по нови линии? Многобройните стачки в БДЖ, една от които трая 42 дни са показател дали и това е налице. Фактът, че ж.п. - въпросът е още на дневен ред, а и от януари тази година имаше закриване на линии, също означава несправяне с програмата.
Въобще във всички сфери имаше едно "Гласовете ни не чуват", ако перефразираме Димитър Талев. Народът казва едно, министрите - друго. Тефтерите с вересиите в кварталните магазини и в селата са пълни. А властта освен рязане на лентички и лисване на менчета, друго не показа. Или тя през цялото време прави "боц" с народа, смятайки го за малко дете. НО НЕ ЩЯ ДА МУ ВИДИ ХАЛА. Как един път бате Бойко както му казават хорицата, не кривна встрани от официалните речи и вместо да гледа каките с питките с мед или бабите с букетите, не се спря при някой дядо, да го пита С КАКВА ПЕНСИЯ ЖИВЕЕ, КАКВО СИ КУПУВА ОТ СЕЛСКИЯ МАГАЗИН, КОЛКО МУ СТРУВА ТОКЪТ, ВОДАТА, ЛЕКАРСТВАТА. КЪДЕ МУ СА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ. И да зацъка с него. Па да каже: "може и ти да си прав". Така нямаше да му се наложи да чува: "Оставка!" и "Мафия". Нямаше да гледа в неделя как от посолствата ни в Италия, Гърция, Великобритания, Испания и къде ли не по света, българите излизат с плакати и застават зад исканията на  сънародниците си. КАК ИНАЧЕ, ТА ТУК СА БАЩИТЕ И МАЙКИТЕ ИМ С МИЗЕРНИТЕ СИ ПЕНСИИ. ТУК СА ДЕЦАТА ИМ, ОСТАВЕНИ ДА УЧАТ ПОКРАЙ ВЪЗРАСТНИТЕ ИМ РОДИТЕЛИ И ДА РАСТАТ БЕЗ МАЙЧИНА ЛАСКА И БАЩИНА ПОДКРЕПА. СИРАЦИ ПРИ ЖИВИ РОДИТЕЛИ...Невръстни деца -ученици преждевременно пораснали да крепят болни и немощни старци - това е картинката от селата и малките градове.
Ей, това да се бяха сетили преди две седмици управляващите докато джиткат с лимузините, купувани и поддържани на народен гръб. И нямаше да слушат в неделя цял ден: "Недостоен", докато в храма "Александър Невски" се издигна глас: "Достоен" за избора на новия патриарх Неофит. А при слагането на бялото му було и подаването на жезъла, се чу че той поема поста когато: "Бедността шества, а безработицата се увеличава. Майките бедстват... А с този жезъл Бог Ви възлага да браните и защитавате от злото, за да победи правдата и любовта към ближните. Това изиска от Вас предстоящото ви патриаршеско служение - да спасите моите агънца...И ДА СТАНЕТЕ ДУХОВЕН ВОДАЧ НА ОНЕПРАВДАНИТЕ И УНИЖЕНИТЕ!"
С подобни думи да служат на народа си се е клел и кабинетът и парламентът, но нито първите, нито вторите 4 г. се сещаха какво означават на практика тези слова.
Сега остава народът да внимава, за да не би като изхвърля водата, да хвърли и бебето с нея. Иначе да живее демокрацията, а с нея и демосът!
Анета ТОДОРОВА                          

Няма коментари:

Публикуване на коментар