четвъртък, 7 февруари 2013 г.

СТЯГАТ 1 ТОН ВИНО ЗА ТРИФОНИАДА В ЗЛАТОГРАД

 ДВА ДНИ ВСЕНАРОДЕН ПРАЗНИК

* Отбрани мезета, танци и лакърдии ще посрещнат гостите на стария град

Един тон вино готвят за традиционното отбелязване на Св. Трифон Зарезан по стар стил идната седмица. Пада се в четвъртък, но ние ще го правим в петък и събота, отбеляза като черковен човек инж. Косьо Пирьов от Златоград, който е сред помагачите на празника. Още в петък ще посрещнем деня на любовта - Св. Валентин, с фолкдивата Валя, а в събота е истинския ритуал по зарязването на лозите, вметна и главният инициатор на проявата Александър Митушев. Още повече, че тя е на негова територия - в Ареалния комплекс. Подготвили сме лозницата, която ритуално ще се зареже на мегдана в стария град. Виното вече е прекипяло в буретата, доставено от местни производители и ще се лее на корем, обещава той. А местните хора са наясно, че реченото от Митушев винаги става. Няма да липсват и мезета. Сланинката е приготвена както подобава, за да оценят пивкостта на виното истинските пиячи, вмятат златоградчани, които като издънки на старата аристокрация по тези земи, имат вкус към хубавото.
В студеното ще върви и греяна ракийка с препечена захар. Хем да се сгряват младите и старите, хем да им идват и ноти, напомнят още организаторите.
Ритуалните танци ще изпълнят младежите от местната гимназия “Антим първи”. Ще се избира по традиция и цар на виното. Короната от лозови пръчки ще получи само оня, който знае тънкостите на червеното питие, с което са се черпели и боговете на Олимп. А златоградчани като най-близко разположени до гръцката планина, още от най-древни времена са изучили майсторлъка на пивкото вино.
Заедно с формация “Мераклийче” на калдъръмените плочници ще тропат и Мъжката, и Женската битови групи към златоградското читалище “Просвета”. С много хумор, песни и танци на народите се очаква да приключи вечерта. Артисти от Кърджалийския театър вече са пазарени за сценичните изяви, но в тях по традиция участва и целокупното население на Златоград, пременено за празника. И навикнало на веселие, песни и танци от душа и сърце.

Анета ТОДОРОВА



Няма коментари:

Публикуване на коментар