понеделник, 25 февруари 2013 г.

ОБЩИНИ НЕ ПАЗЯТ АРХИВИ И НЕ МОГАТ ДА ЗАЩИТЯТ ЗАПОВЕДИ



Равносметка

* Масово не пращат юристи да им защитават собствените устройствени планове, диви се председателят на Административният съд в Смолян Росица Сбиркова

Магистрати, начело със зам.-председателя на ВАС Румяна Монова и представители на различните институции в Смолян, които работят със съда, изслушаха доклада на  Росица Сбиркова. 


Общини от региона не съхраняват добре архивите си и не могат да обосноват кметски заповеди дори от най-близко минало, това констатира от водените през изтеклата 2012 г. дела, Административният съд в Смолян. Става дума за населени места като: Борино, Баните, Неделино и Доспат. В същото време общините не пращат свои представители да им защитят собствените устройствени планове, ако граждани се жалват срещу тях. Това се получава и ако има противоречия с кадастралните карти - кмествата не проявяват интерес да отстояват позициите си, разказа председателят на Административния съд в Смолян Росица Сбиркова, която вчера отчете дейността на своето ведомство за изтеклата 2012 г. в присъствието на зам.-председателя на Върховния административен съд Румяна Монова. 
В същото време областната Темида регистрира скок на жалби срещу строителен контрол. Изходът тук от делата, обаче е противоречив, защото и практиката на ВАС е противоречива. Заповедите на кметовете за премахване на незаконно строителство до голяма степен ги уважаваме, докато при случаите на незаконно строителство в Пампорово, ние потвърдихме заповедите, но ВАС отмени едната, коментират магистратите в Смолян. И отчитат, че за миналата година са образували 591 дела, 332 от които административни и 259 касационни. В същото време са разгледали 387 административни и 285 касационни дела. Те отчитат и скок на административно-наказателните дела, заслугата обаче за тях е в проверяващите органи, които са наложили повече санкции спрямо предходни години, а това лавинообразно поражда и повече работа на съда, пред които имат право да се жалват засегнатите. Административните съдии отчитат, че за 6-те години съществуване на този вид съд, нямат нито едно просрочено дело, всички са в срока за решаване, за което и получиха похвалата на зам.-председателя на ВАС Румяна Монова. Върнати от ВАС са 181 дела, от тях 135 са потвърдени, което е 75%, отменени са 5 и частично - 7.
Оказва се, че и през тази година 40% от казусите засягат кадастъра и имотните регистри. Малко са делата по кодекса за социално осигуряване - 28, от тях 5 са за социално подпомагане - част от които засягат, отрязани от помощи граждани. 10 от делата са по Закона за МВР и 1 по Закона за отбраната. 12 пък са по закона за подпомагане на земеделските производители, 6 от жалбите тук са уважени, а една е неоснователна. Бумът на подобни дела беше преди година, напомнят магистрати, на които им се налага да гледат цяла палитра от дела - по закона за достъп до информация, по закона за чужденците, по закона за обществените поръчки и т.н.
Имат си вече и "любимци", фамилии които редовно пущат дела една срещу друга. Като незаконна къща в Неделино, строена в близост до гробището, за която са се извъртели под различна форма няколко вида казуси. И във ВАС си имаме такива - засега са само 3-ма, отбеляза успокоително Румяна Монова. В столицата обаче по обективни причини - при 16 хиляди дела, не могат да се похвалят със 100% резултати на разглеждане на казусите в едномесечния срок.
Анета ТОДОРОВА         
        




Няма коментари:

Публикуване на коментар