събота, 2 февруари 2013 г.

АНСАМБЪЛ "РОДОПА" Е ОЩЕ ОБЩИНСКИ



СПОР ЗА ПРОЗРАЧНОСТТА

* Радиоточките подлежат на партизанско въздействие, но не сме ги спрели, отсече кметът Николай Мелемов, а общинският съветник Милко Гавазов го посъветва да впрегне полицията и да разнищят тая криминална история

Димитър Кръстанов
 Фолклорен ансабъл "Родопа" е още общинска дейност, въпреки заричанията на министър-председателя, че нещата с издръжката му са решени и държавата го поема. И той няма вече да тежи на община Смолян. Това лъсна в четвъртък в залата при гледането на точката, свързана с второстепенните бюджетни разпоредители. А общинският съветник от левицата Димитър Кръстанов постави въпроса защо ансамбълът е на местно финансиране. Днешното заседание не се предава по кабелното радио. Не излиза и общинският вестник, който е орган на ОбС, няма как да се случи прозрачност на управлението в този случай, контрира от раз той като бивш областен управител на Смолян от квотата на БСП. И постави питане защо Планетариумът е със смесено финансиране.  
 Радиоточките подлежат на партизанско въздействие, някой ги беше отрязъл, но им е скъпа и поддръжката. Имаше договор, според който, излизаше 1400 лв. Не сме ги закрили обаче, отвърна кметът Николай Мелемов. Планетарумът пък не е търговско дружество и Общината го дофинансира в издръжката. Колкото до ансамбъла, няма как държавата да финансира едно общинско дружество, обясни градоначалникът. А след напомнянето на Кръстанов за премиерските обещания, се наложи Мелемов да вметне, че държавата все пак субсидира "Родопа", но не в пълен размер. А главният финансист Венера Аръчкова поясни, че парите не идват директно в ансамбъла, но Министерството на културата дава 75 хил.лв. за читалищна дейност.
Аз съм в Смолян повече от 30 години, радиоточките винаги са работили, един колега ме пита как когато дойдоха бившите милиционери на власт не могат да ги опазят, заяви пък общинският съветник Милко Гавазов. Създайте организация, това ви е работата, вижте какво става. Ако има някаква криминална история, дайте да я хванем. Впрягайте тука полицейския си арсенал, заяви той. И напомни, че имало грубо нарушение на ЗМСМА, който вменява на ОбС публичност на заседанията. Хиляда лева - ще ги намерим, но това не бива да го отлагаме във времето, напомни Гавазов. И иносказателно обвини управата, че така се замитало под килима. Малко преди това пък вметна, че разпоредител на бюджета не е кметът, а ОбС иначе нямало защо да внася докладни с финансови точки пред общинските съветници.
Като наближат избори и нещо ви става г-н Гавазов или сте пътувал дълго вчера, подсмихна му се на всеослушание бившият кмет от СДС и настоящ общински съветник от ГЕРБ Данчо Киряков. И подчерта, че макар да е с инженерно образование знае, че кметът е разпоредител на бюджета.       
10 мандата да изкараш като кмет, няма да го научиш, върна му реплика Гавазов.
Така на ангро се говори и добре, че точката не работи, защото има грамотни хора и ако ни чуят ще кажат - какво става там, обади се пак Киряков, визирайки кабелното радио, което предава дебатите.
Ние харчим толкова, колкото пари имаме, като нямаме - не харчим, напомни пък Николай Мелемов. И посочи, че за миналата година Общината е разплатила стари борчове 6 млн.лв. и за тази ще плаща още. Така можеше да имаме и точка и за каквото се сетиш... Защо ги похарчихте предварително, защо 11 млн. лв. фактури сте похарчили неразплатени, намекна той за оставените от предходния мандат борчове.
И във вашите договори има отложено плащане, погледнах ги тези дни професионално, върна му топката пък като адвокат Милко Гавазов.
Разяснение за Планетариума внесе и финансистът Венера Аръчкова, която също отбеляза, че той не е регистриран по търговския закон и се издържа от бюджета на общината, нищо че има и собствени приходи.
Анета Тодорова   


Няма коментари:

Публикуване на коментар