събота, 2 февруари 2013 г.

КМЕТОВЕ СЕ ЖАЛЯТ ОТ БЕЗПАРИЧИЕ И ПЪТИЩА



* Пишете проекти, там са парите, насърчи ги областният управител и обеща да ги подпира пред властта


 На първата си за годината среща при областния управител инж. Стефан Стайков в четвъртък кметовете се ожалиха от безпаричие и пропадащи от дъждовете пътища. Това се оказаха най-тежките в зимата проблеми за управниците на: Неделино, Доспат, Златоград, Баните, Девин, Смолян и Борино, а Мадан бе представен от зам.-кмета си.   
В сравнение с общините от Северозападна България нямаме нито речен, нито ж.п. -транспорт или развита пътна инфраструктура, затова е важно за нас, правителството да има специално виждане, отбеляза областният управител.  Администрацията е голям бич и вие ходите по мъките по различните министерства, но за вашите планински общини правителството води политика максимално да се уреди въпросът с проектите. Там е сега ресурсът и обезпечението на вашите общини, заяви той. И насърчи градоначалниците да пишат проекти и да му пращат с официални писма документите, с които кандидатстват, за да им съдейства и самият инж. Стайков по веригата.  Но отбеляза, че засега няма никакъв проблясък за пътя Пловдив-Смолян-Рудозем, затова чрез Агенция Пътна инфраструктура щял да търси възможности за ускоряване на проектирането. Такава точка щяла да влезе в дневния ред на двете правителства на предстоящото заседание през февруари.
Пускат обществена поръчка за отсечката Чепеларе-Соколовци по линия на Трансграничното сътрудничество, но има спънки за реализация на трасето Чепеларе-Асеновград, вметна още инж. Стайков.   
Имаме над 80 населени места, а сме извадени от програмата за селските райони, отбеляза кметът Николай Мелемов неравнопоставеността, в която е поставен Смолян. И изрази надежда през 2014 г. това да се поправи.
7 улици в Неделино са ни затворени, 14 черни пътища имаме, отбеляза пък бедствената обстановка в своята община градоначалникът Стоян Беширов.
А санкцията от 800 хил.лв. заради европейските проекти няма как да платим. Данъчно ни е наложило запор на всички общински имоти, а те са на собственици, които не са ги заявили навреме и ги имат като отстъпено право на строеж. Това поражда напрежение у населението, разкри друг проблем той. И поиска министърът на финансите да прояви разбиране и да не налага такива солени глоби, от които потърпевши са хората от общината. Беширов постави и въпроса за отсечката Крайна-Долен, която скъсявала с 37 км. пътя за Турция, за Гърция и за вътрешността на страната.
Имахте бележка по проекта, оправете го, разберете се за парцеларния план с Мирослав Янчев, на негова територия е Долен, много е важно скоро да стане пътят, отсече и инж. Стайков. И обясни, че Дянков е дал зелена улица за този проект.
За 57 хил.лв. благодари на областния управител кметът на Баните Райчо Данаилов, че ги получил да си разплати старите борчове за зимното чистене. 29 хил.лв. е завишението за тази година и от 64 хил.лв., то е вече 86 хил.лв. Той напомни за тенденцията за орязване на проектите, с което се натоварвали допълнително общините да вадят от своя бюджет и да доплащат свършената работа. При 5 проекта по селските райони за миналата година, това е много за нас, вметна още Данаилов. И поиска съдействие за 200 хил.лв. за проектиране, тъй като общината имала проект за спортния комплекс на стойност 3 млн.лв., но й липсват средства за проектиране.                  
При бюджет 7.5 млн. и толкова задължения за 2012 г. - голяма част от които са на етап изпълнителни листове и запори, свалихме със строга финансова дисциплина борчовете до 6 млн. и 900 хил.лв., заяви пък кметът на Девин Цветалин Пенков.   
 За 2013 г. новият бюджет е пак толкова, собствените ни приходи са на 77% изпълнени заради кризата, хората нямат средства. Запазихме същите данъци и такси, въпреки че част от общинските съветници настояха за 50% сваляне, но това е проблем за бюджета. С голяма част от контрагентите сме на разсрочено плащане при определени условия, но основният ни проблем си остава липсата на средства. Знаете, че по Оперативните програми условието за възстановяване е да ги имаш налични.
Сериозен проблем са и финансовите корекции, които понякога се налагат по проектите, а за малки общини орязване с 10-15% ни вкарва в сериозен финансов проблем, отбеляза още той.
Зад констатациите му и за наличие на собствен ресурс по програмите, за да се разплаща на наетите по тях хора, обаче стоят и градоначалниците на останалите общини от региона, тъй като и на тях не им достигат средства в това перо.
Анета Тодорова
          


Няма коментари:

Публикуване на коментар