вторник, 19 февруари 2013 г.

НЕ СМЕ РОБИ!

Не сме роби в собствената ни държава! - това извика в неделя Смолян на митинг срещу монополите. Рехавите редици на излезлите по обяд пред сградата на РДТ да протестират около 200 души от областния град рязко контрастират на фона на вдигналите се потоци от хиляди граждани в 25 града на България. На принципа на “микрофонът е ваш”, организаторите от ДНЕС даваха думата на всеки, който реши да се изкаже по темата. След изричното въведение обаче и вмятанията на няколко пъти от представителя на движението за региона Ралица Данчева, че протестът е непартиен и е насрочен само срещу монополите. Не вярвам обаче партийците - от какъвто и да е друг цвят, да имат специални тарифи за ток или пък вода и да плащат по-ниски сметки от непартийните граждани, че да не се изявяват на протеста. И да не са срещу монополистите.
В  името на етническата толерантност тя възпря смолянчанин, който напомни,с че върху изрядните платци ЕVN разхвърля изразходения ток на ромите, които не искат да плащат. Нещо, което вероятно се крие в една от 7-те добавки над изразходения ток - наречена “невъзстановяеми разходи”.
Долу мафията! Стига са казвали, че Смолян е дълбока провинция, не искам да виждам сълзи в очите на възрастни хора, които умират от глад! - напомни певицата Златина Узунова, която е лице на движението ДНЕС. Ние сме тези, които ще ги свалят, когато ни лъжат! Вън от България мафиотите! България се събуди! Утре ще е още по-будна! Ние ще трябва да се борим и за нашите майки, и бащи, за бабите и дядовците, които получават 150 лв. пенсия, а трябва да плащат 200-300 лв. ток. Ще се борим за нашите деца, защото всички тези политици ни направиха РОБИ В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА! Не искаме политика, искаме специалисти, които да работят за народа. Днес цяла България казва НЕ НА ЛЪЖАТА! НЕ НА ИЗМАМАТА! НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ПОВЕЧЕ ДА НИ ТЪПЧАТ! -заяви в емоционалното си слово Златина Узунова.
ИЗТЪРВЕМ ЛИ БЪЛГАРИЯ, ИЗТЪРВАЛИ СМЕ ВСИЧКО! - припомни пък думите на Николай Хайтов пенсионер от Смолян. И вметна, че ние вече сме изтървали много - НАС НИ КОМАНДВАТ АВСТРИЙЦИ, ЧЕХИ, ТЕХНИТЕ ФОНДОВЕ СЕ ПЪЛНЯТ от парите на гражданите на Република България. Затова трябваше народът да излезе! - обясни възрастният човек. И се зачуди гласно къде е Смолян. НАРОДЪТ ИЗБЯГА, В ЧУЖБИНА е - отвърна му множеството. 
Да вземем ВиК - всички населени места в региона на самооблагане си прокараха водопровода. А сега фирмата взема такива огромни суми от хората, че има цели села, които отказаха да се включат във ВиК и повечето се водоснабдяват по гравитачен път, посочи още човекът. Малцина обаче са надниквали в собствените си бележки за вода, за да видят и там добавките. Вода - еди колко си стотинки на кубик, канал - пак същите кубици. И накрая - пречистване, трета цена пак за същите кубици. А не трябва ли да получаваме водата пречистена, сиреч цената й да е една. Нали за питейни нужди я получаваме - по водопровод, а не за промишлени или за напояване, та отделно да ни калкулират пречистването. Още никой не се е сетил да осъди ВиК по тая формула. А като европейски граждани би трябвало да получаваме и европейска услуга, не само европейска цена.
Без да развива такива теории обаче, взелият думата смолянчанин само намекна, че остава КЪМ СМЕТКИТЕ ДА НИ НАЧИСЛЯТ И АМБАЛАЖ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА.
Върнете енергийните дружества на държавата, концесиите на златните мини, химическите заводи! ДАЛ СЪМ ЕДНОМЕСЕЧЕН СРОК НА ПРАВИЛЕСТВОТО ДА ВЪРНЕ ВСИЧКО НА НАРОДА! - обяви пък Андрей от смолянския кв. Каптажа, изписал собственоръчно на плакат исканията си. Да изгоним енерго дружествата от страната. ЩЕ ПРАТИМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ В КОМАНДИРОВКА В АРЖЕНТИНА, където една жена го направи, да почерпи опит как става това, вметна още Андрей.
А след него виц разказа Димитър Костадинов. Пенсионираният преподавател обясни как лекар викал на дядо в болницата, колко е важно да се събуди на сутринта. Пък старецът вметнал, че най-важното е не да се събуди. А ДА СТАНЕ!- НЕЩО, КОЕТО И СМОЛЯНЧАНИ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ - подсказа Костадинов.          
Бил съм диспечер в Енергото, 6 човека командвахме региона, а сега колко са?- попита риторично дългогодишният осветител от театъра Кирил Кирилов. Проблемът не е в електромера, а във всичките тези пера, обясни още той. И разказа, че цялата преносна мрежа е правена преди 40-50 г., от там насетне никой не е правил нищо досега. АКО СТАНА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, ЩЕ ГИ ИЗЧИСТЯ ВСИЧКИТЕ, извиси глас за радикална промяна Кирилов. И предизвика усмивки по лицата на протестиращите. За 25 години няма нито един осъден, напомни той, с което обясни защо у нас монополите си правят, каквото си искат. Е и Цветелина - неговата приятелка, визира той Бойко Борисов, държи зелената енергия в България, подчерта Кирилов. И заяви готовност да плаща само изразходения ток и ДДС-то върху него, но не и добавките.
ДЯНКОВ ЩЕ МИ ВЗЕМЕ ДДС И ЗАТОВА, ЧЕ ЛЯГАМ С ЖЕНА СИ, ЩЕ ИСКА И ЗАТОВА ДА ЧУКАМ БЕЛЕЖКА на касовия апарат, отбеляза той. И предизвика ръкоплясканията на митингуващите.                   
    Държавата да си откупи дяловете от енергийните дружества - призова пък друг смолянчанин - Яне Илиев. Борисов и Костов да дойдат в Смолян, за да ги питам, защо СЪМ СЕ ЛИШАВАЛ, ЗА ДА СИ ИЗДЪРЖАМ ДЕЦАТА ДА УЧАТ, А ТЕ СЕГА ДА СЛУГУВАТ В ЧУЖБИНА. Да се национализира всичко, не можем да плащаме такива сметки, призова още той.
КЪДЕ СА ДЕПУТАТИТЕ, ТЯХ ДА ПИТАМЕ, НАЛИ ГИ ИЗБИРАХМЕ ДА НИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ, а с нас тук няма никой, обади се жена от митинга. Или само след 3 месеца пак ще ни викат да ги избираме, напомни родопчанката.
ДОЛУ ГЕРБ!-прокрадна се из народа.
А скандиранията: “Вън монополите! Мафия”, разтърсваха площада на новия център на няколко пъти.
След като сте работили 30 години за тази държава, редно ли е да получавате сега по 150 лв. пенсия и да не можете да си платите с нея само тока, натисна по болното място младеж, взел микрофона. Трябва ли нашите родители да работят в чужбина, мащеха ли е държавата за българите, попита той риторично. И напомни, че ТУК СА ОСТАНАЛИ САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ И МАЙКИТЕ С МАЛКИ ДЕЦА - това ли е държавата. За изявленията му почти го разцелува Люба Ангелова от ДНЕС, която извади стара сметка за ток и съпостави, че през 1999 г. е нямало добавки, но тогава токът й е бил 7 лв., а сега е 10 пъти повече. И разви черния хумор за пенсионерите, които на въпрос “какво работиш”, ще отговарят “към Енергото съм. Некролог - на стълба”. Това ги чака хората от третата възраст, чиито пенсийки не могат да си погасят сметките за ток, че и да им остане за живеене.
Да се махне ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗКУПУВАНЕ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ОТ НЕК - призова пък друг смолянчанин.
Аз съм майка, която е дала 4 сина на държавата, но нея я няма за нас, заяви пък Анета Шаркова, която на първия митинг преди дни обяви, че няма да си плати навъртяната сметка от 500 лв. за ток заради многобройните й добавки. Аз не съм ги изразходила, гръмко обяви жената, която остави двете си малки деца и пое микрофона. Тя разказа, че СЕМЕЙСТВОТО Й ИЗПЛАЩА АПАРТАМЕНТ И ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ВНОСКИ ПОЧТИ НИЩО НЕ Й ОСТАВА, ЗА ДА ИЗХРАНВА ДЕЦАТА СИ. Наложило се съпругът й да отиде да работи в чужбина, защото тук вече няма работа. За гурбет се стяга и големият й син, а тя не го пуска. Но в крайна сметка не може да го спре тук, за да гладува. Разказът й предизвика сълзи в очите на по-възрастните хора, дошли на митинга. 
Защо сметките за ток са по-високи при положение, че зимата е топла, попита в експозето си Ралица Данчева от ДНЕС. Какви са функциите на ДКЕВР и какво прави регулаторът. Кой ще ни изброи всички такси за какво са и къде отиват, ще внесем от ваше име тези питания, обяви тя пред множеството още при откриването на протеста. ДОКАТО НИЕ ДЕЛИМ СТРАСТИ, ПОЛИТИЦИТЕ, ДЕЛЯТ КОМИСИОННИ, отбеляза още тя. И заяви, че не позволява на никоя партия да присвоява гражданския протест. Стотина жалби е получило в офиса си за близо две години присъствие в Смолян ДНЕС. Има и заведени срещу ЕVN дела заради големи сметки. Но формулата за борба срещу енергийния монопол, която й подсказал нейн познат, била национализация на ЕРП-тата. Или държавата да притежава пакета от акции.
И докато протестът в Смолян трая около час и половина, във Варна той бе 6 часа, километър и половина вървя шествието с 30 хиляди протестиращи. В столицата 6-те хиляди излезли навън пък се опитаха да обърнат камионетката на жандармерията, вбесени, че полицията не застава на тяхна страна. Скандиранията “Пазите престъпници”, се чуваха отвсякъде...
До вечерта премиерът Борисов поискал оставката на новата шефка на ДКЕВР, която преди 5-6 дни обяви смехотворно, че не знаела, че законът й забранява подобна продажба на цигари. Как тогава да вярваш, че подобен чиновник няма да обяви след време, че не е знаел и друг закон, който касае пряката му работа в регулатора. А това засяга милиони потребители в България, които енергийните компании скубят като кокошки.
Пак същата вечер в неделя, енергийният министър Делян Добрев заяви, че ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТЪРСИ ФОРМУЛА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА НА ЧЕЗ заради нарушения на обществени поръчки, който са констатирали в одита на проверяващи. Нищо не каза за ЕVN-то, чиито прозорци потрошиха в неделя в Пловдив. 
Според Добрев парламентът трябва да направи промени в законодателството, които да прекратят възможността, която имат в момента действащите у нас ЕНЕРГИЙНИ МОНОПОЛИСТИ ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ПЕЧЕЛЕНИ ОТ ВЪНШНИ ФИРМИ ДА ИЗНАСЯТ НАВЪН КАПИТАЛИТЕ си. Браво! - би казал Алековият герой. И би ръкопляскал дълго и напоително, затова, че някоя лампичка е пробляснала в държавата. Само, че късно - чак когато народът излезе на улицата. Е, вчера поискаха и оставката на Дянков. Лош ход за държавата и добър за управляващите от ГЕРБ, които искат с козметични промени да покажат, че слушат НАРОДА.  Само, че с министър, завършил философия и без знание за механизмите на една държава, за три месеца може да настъпи такъв хаос, че и Господ да не може да ни помогне. Дано не съм лош пророк, но ковчежник №1 трябваше да си остане докрай на поста и да си изпие горчивата чаша от надробеното по време на управлението. А сега той има шанса да си накриви капелата - ни лук ял, ни лук мирисал, пък ние да му мислим. Оставащите тук, в България! 
Анета ТОДОРОВА           

Няма коментари:

Публикуване на коментар