четвъртък, 7 февруари 2013 г.

И РИБИ "ВЛЯЗОХА" В СЪДА, МЕРЯТ ГИ С РОЛЕТКА


* 300 лв. глоба падна в Девин, в Мадан обаче “заковаха” хилядарка на въдичар с “парашутка”

И рибите “влязоха” в съдебна зала. Глобен с 300 лв. риболовец обжалва санкцията пред Районния съд в Девин. На 17 юни м.г. в 18.20 ч. Е.Р.К. мятал въдицата на реката, когато край него минал на проверка служител от сектор “Рибарство и аквакултури”. Главният специалист Н.Ф.Б. извадил ролетка и замерил уловените в река Бяла парчета балканска пъстърва. Едното се оказало 20 см, а другото - 16 см. След замерването са върнати във водата, а на пишман-риболовеца е съставен акт за улов на маломерна пъстърва.
В съда обаче лъсна, че актът и наказателното постановление по случая са съставени от длъжностни лица, за чиято компетентност административнонаказващият орган не представи доказателства - заповед от министъра на земеделието и храните за оправомощаване. В преписката липсват и доказателства за установяване на компетентността на актосъставителя, сочи още в решението си от вчера Темида. Не е индивидуализиран обектът, за който е въведена забраната за улов на риба с размери, по-малки от минимално допустимите, открил като нарушение още съдът. И дори се усъмнил дали правилно е направено замерването - от началото на главата до началото на опашната перка, тъй като никъде в акта, нито в наказателното постановление, е уточнен начинът на мерене на двете риби. Затова и в крайна сметка отсъжда, че наказателното постановление, с което е санкциониран мъжът от село Ягодина, е незаконосъобразно.
Не такъв късмет е извадил обаче друг риболовец - С.Й.П. от маданско село. Той пък бил нацелен да мята въдицата на 5 октомври м.г. от същия специалист от “Рибарство и аквакултури” и от колегата му Н.К.Д. Само че на пръчката му имал закачена “парашутка”. 10 минути го погледали инспекторите и накрая му казала, че лови неправомерно с мрежичката. Не помогнало обяснението на С.Й. П., че не знае това да е незаконно, но е дошъл да хване рибка за детето си. Санкцията в случая е 1000 лв. Маданската Темида с решение от 24 януари въобще не зачете довода на защитата на въдичаря, че ловил, но не уловил риба. Законодателят е посочил като нарушение “който лови риба”, вмята магистратът. И оставя в сила глобата, както и конфискуваният в случая уред. Решението обаче може да се обжалва в 14-дневен срок, ако засегнатият е сигурен, че има шанс да го обори пред Окръжния съд.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар