вторник, 5 февруари 2013 г.

КОЯ ЧУШКА Е ПО-ЛЮТА, КОЕ ВИНО Е ПО-ПИВКО: БЪЛГАРСКО, ГРЪЦКО ИЛИ ТУРСКО

Зимни мистерии на Хухла
* Бузуки, акордеони и китари ще огласят селото за Трифон Зарезан 

Мултинационален Трифон Зарезан стягат по традиция в ивайловградското село Хухла. Поредното издание на Зимните мистерии ще събере на 9 февруари от 10.30 часа, край огъня на площада и в кръчмата люде от България, Гърция и Турция. 
Програмата за народния празник е подредил издателят на “Нов живот” Иван Бунков, който е инициатор и организатор на културния фестивал, на който кани творци от цяла България и отвъд границите й. 
Зарязване на лозето ще направи Трифон Зарезан (Гуспата Тенев- скулптор от Хасково). В надпяването ще участват Мъжка вокална група с каба гайда от Златоград и групата на тракийското дружество в Ивайловград. Няма да мине и без поезия - от стихотворци с китари от столицата и цялата страна. Наддумването е взето от говорещото издание на  вестник “Каунь”- Хасково. Шаржиране на ишлеме на участниците в празника ще е от карикатуриста Борислав Данев - Борку, художникът на в. “Каунь”.
В Международния конкурс за най-добро домашно вино ще участва специално жури от фондация “Култура на пиенето”. Ще има готвене на открито, състезание - десет пилета под тенекия, извън конкурса са: открийте най-добрите домашни туршии, най-лютите чушки и най-добрата лютеница, а също и луканки на шиш, сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, смок (вита баница), за които отсега запрятат ръкави млади невести.
В пиенето на вино - всеки своето да хвали и от чуждото да пие, колкото си иска. Същото важи и за ракията. Хората ще се водят от баш хорбашиите и без прекъсване. Кукерите - освен, че ще гонят злите сили, ще плашат и трезвениците. Джазът, без който не можем - ще бъде хем в центъра на епицентъра, хем между другото.  Бузуките и китарите от България и Гърция ще свирят  сиртакита без граници. А когато и природата захласнато мълчи и слуша, значи, че свири формацията на акордеониста на света Нешко Нешев.
Чакаме ви на 9 февруари от 10.30 ч. в Хухла, в Центъра на света, канят от селото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар