събота, 16 февруари 2013 г.

1000 ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ ЗА БОЛНИЦАТА

ДЕВИН ОБЯВИ БОЙНА ГОТОВНОСТ

* МБАЛ-Смолян, вече е решил регистриране на дъщерното дружество с управител д-р Красимир Събев

Девин обяви за пореден път бойна готовност. Това стана вчера на протестен митинг, на който пред Културния дом в града се събраха към хиляда души. Повечето от тях обаче пенсионери. Наплашени вече година и половина без лечебно заведение в града си, те се окайваха, че на стари години им се налага да се лашкат по автобуса час и половина до Смолян, срещу най-малко двайсетачка в джоба. Или да се молят на синове и зетьове да ги откарат до областния град по спешност.
Ей така си мрат хората по пътищата, последната жертва е 47-годишна жена от девинското село Осиково, която на път за Смолян почина преди два дни, разказа потресена млада жена. И вметна, че линейката от Девин до Смолян пътува час и двадесет минути, а от самото Осиково пък има още 40 минути, което е коствало поредния живот.
Девин 70 години е имало болница и няма да позволим тя да бъде затрита, обясни Валя Павлова- председател на Инициативния комитет “Здраве за общините Девин, Борино и Доспат”. И обвини здравните чиновници, че контактуват през медиите, а не с институциите в Девин. Предната вечер в читалището шефката на борда на директорите на смолянската МБАЛ инж. Благовеста Янева е дошла да заяви, че нотариалният акт е достатъчен и Смолян е приел да учреди дъщерно дружество. Това го казва пред хората в залата, не и пред ръководството на самата община и ОбС, възмути се още Валя Павлова. Т.е. здравните власти, но само на областно ниво, най-накрая са признали, че имаме необходимите документи за собственост на болницата, нещо в което обвиняваха месеци наред кмета на Девин, въпреки че им е пратил всичко налично, поясни тя. И се зачуди защо здравният министър Десислава Атанасова продължава да повтаря, че тяхната болница няма документ за собственост. И затова се бави отварянето й.
Чухме се с Благовеста Янева днес(бел.ред. вчера)и тя заяви, че няма пречка наложените от кредиторите възбрани върху имота, така че до седмица дъщерното дружество ще бъде вписано в Търговския регистър, поясни и кметът на града Цветалин Пенков. И напомни, че експертите на министър Дянков са приели да се направи възмездно право на ползване от новото дружество върху сградата на болницата в Девин. Това ще рече, че по оценка, която поискаха наши експерти да направят за 10 г., да ни се наплатят 1 млн. 620 хил. 600 лв. Чувам, че от Смолян я смятат за завишена, но министър Дянков не пожела негови експерти да направят оценката, заяви още управникът. И вметна, че финансовите експерти на ковчежник №1 у нас са решили с тези средства да се платят неиздължените на различните кредитори на МБАЛ-Девин, средства. Включително и на персонала, който си е заработил парите.
Така ще можем да отворим “Хирургия” със сектор “Травматология”, “Неврология”, Педиатрия” и “Вътрешно отделение”, както и Рентгена и Лабораторията, заяви още управникът. А Валя Павлова додаде - “5 отделения искаме, да има и “АГ”, като за повишената заявка получи одобрителните ръкопляскания на съгражданите си.
Вината за неотварянето на болницата не е нито в кмета, нито в ОбС, след нашата затвориха ред други болници, затова бавене казвам, че управляващите си търсят само оправдания. Това заяви пък най-младият общински съветник Росен Даскалов, който е от квотата на БСП.
Всички сме хора и всички се разболяваме, не може едни  да ги боли повече за болницата ни, отколкото други, напомни за появилото се разделение в ОбС той.
Депутатът от квотата на социалистите Димчо Михалевски поздрави девинци, че са готови да отстояват правата си. А по-късно на брифинг пред журналисти обяви, че лично от Борисов ще иска да разбере кога ще отворят болницата. Досега НЗОК приоритетно финансира частните клиники, чиито бюджет от 100 млн. лв. е утроен на 322 млн.лв., след това са държавните, университетските болници, ДКЦ-тата и чак тогава общинските. Само че 1 млрд и 700 хил.лв. средства, които влизат в НЗОК, са от нашите здравни вноски. Пропорционално разгледано, това означава, че от населението на Девин, Доспат и Борино са събрани към 7 млн. лв., защо не ги даде държавата и не осигури болницата тук, попита той.     
Защо министър Десислава Атанасова се е самосезирала от изявленията на братя Чепишеви, че има неправомерно издаден нотариален акт, а не се е самосезирала, че 27 хиляди души от 3 общини са оставени за близо две години на Бърза помощ. А там няма нито педиатри, нито кардиолози, нито невролози, заизрежда общинската съветничка от ГЕРБ Диана Чаушева. Ако слушаме ОбС-председателя ще излезе, че две години не сме се борили да има болница, а да сваляме кмета си,напомни тя. Бившата ГЕРБ-лидерка в Девин е още огорчена от спретнатото й сваляне, но не се е отказала от членството си в партията на Борисов. Д-р Дариткова не е ГЕРБ, заяви още общинарката, която вини депутатката в екстремното си сваляне от поста само заради това, че е застанала зад съгражданите си по време на протестите.
Продължаваме с мирно бдение по селата и в бойна готовност в града, ако ни излъжат, закри протеста Валя Павлова.
Докато кметът Пенков обясни за пореден път, че няма промяна на собствеността на болницата, която е търговско дружество от 2000 г. насам, когато излиза министерска заповед за общинските болници. Досега е имало само доказателства за имота, но не и нотариален акт, което наложи издаването му на 23 януари тази година. Нормално е да се получат възбрани върху имота, след като има вписване в търговския регистър, напомни той. Но обяснимо не можа да конкретизира колко ще станат те, тъй като на персонала на болницата се дължат към 600 хил.лв., близо 500 хил.лв. пък има да си взема “Анри 64”, а общият борч на кредиторите е 1 млн. 800 хил.лв. и набъбва ежедневно с лихвите по просрочията.         
МБАЛ-Девин, чиито отделения са със запечатени врати от юни 2011 г., все още се управлява от д-р Калайджиев, а в борда на директорите влизат Десислава Кокутева и Наташа Маджарова.
За шеф пък на новоучреденото дъщерно дружество е обявен д-р Красимир Събев от смолянската болница. Решението е взето на извънредно заседание на директорския съвет и е оповестено на общоградско събрание в четвъртък вечер в Девин от председателя на съвета на директорите на МБАЛ “Братан Шукеров” инж. Благовеста Янева-Стойчева.
Не е ясно как ще се развие сагата със здравното заведение в града на минералната вода, но отсега невярващи в чудеса като местният лидер на “Атака” Илчо Костадинов подозират разделените вече на лагери девинци в задкулисни битки, които са способни да потопят всяко едно начинание.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар