събота, 2 февруари 2013 г.

ОТКРАДНАХА ДВА КОНЯ И МУЛЕ НА ЕКСКМЕТ



* Христо Мусорлиев ходи да си ги търси чак в Гърция, покрай неговите изчезнали и още две кобили


 Бившият кмет на смолянското село Полковник Серафимово Христо Мусорлиев вече втори месец не може да си намери място след като отмъкнаха два негови коня и муле.

Животните си гледал на колиба извън селото и тъй като реално няма сняг, те свободно са излизали на паша. С тях се движели и две кобилки на негови съселяни - на Тодор Хубчев и на Марио Иванов. На 8 декември м. г. всичките изчезнали и от тях няма, и помен.

Все се надявах някъде да излязат или някой да се обади, че са се загубили, нещо което също не е за вярване. Затова чак на 12 декември подадох лично в РУП-Смолян, жалба за кражбата на животните. Влязох чак при начлника на управлението. Но за жалост покрай моите коне изчезнаха и съседските, разказа сам бившият управник.

30 години все така свободно сме си гледали добитъка и той е пашувал по ливадите. Такава крупна кражба в селото не е имало никога. Затова смятам, че е организирана и животните ни или са станали на кюфтета още по Коледа или са продадени някъде. Един кон е 1500 лв., а мулето - 2000 лв., изчислява той. Или с удара на крадците се оказва, че от раз е обеднял с близо 5 хил. лв.

Не му е болно толкова за стойността, на която възлизат животните, колкото за самите тях. Мили са ми, свикнали бяхме с тях. Два месеца сън не ме хваща, синът ми и той не може да ги прежали. До Гърция стигнахме с него и с Тодор Хубчев преди ден, защото ни бяха казали че се появили едни коне в Шахин. Видяхме ги, но не са нашите, заяви още Мусорлиев.

От кметската управа все ни повтаряха да си приберем конете, да не стоят на колибата. И да ги вкараме в селото, но ние винаги сме ги гледали там. Бедни хора сме, пашуват наблизо, така казах и на шефа на полицията, когато ме разпитва защо са стоели извън Полковник Серафимово, обяснява още дългогодишният бивш управник.  Времената обаче са се сменили, за съжаление. И добитъкът вече става лесна плячка, отбелязва още стопанинът. А възможността да се открият животните му не е голяма, след като е минало толкова време. Дали са действали гастрольори или местни хора са издали, че животните са сами без постоянен надзор. При всичко случаи обаче става дума за организиран удар, а щетите са общо за около 8 хил.лв. за 5-те животни.

Ани Любенова           

Няма коментари:

Публикуване на коментар