събота, 2 февруари 2013 г.

КМЕТ ПРИВИКВАЛ СЪСЕЛЯНИ СЛЕД РЕФЕРЕНДУМА ЗА ОБЯСНЕНИЯ


Рабие Кьосева, Емил Хумчев, Дора Янкова и Атанас Устабашиев

Кметът на неделинското село Средец Съби Хаджиев събрал в сряда в читалището хората, за да ги пита защо са гласували със "за" на референдума и не са спазили командата, дадена им от ГЕРБ. Това оповести на пресконференция в четвъртък лидерът на БСП Дора Янкова в присъствието на зам.-областният председател на социалистите Емил Хумчев и общинската съветничка от Смолян Рабие Кьосева.
От 150 гласували 140 са дали вота си за ядреното бъдеще на България, 5 са били против и има една невалидна бюлетина, отбеляза тя.  
Ще бъдем с отворени очи за такива неща, имаме структури навсякъде и добра координация и подобни закани са недопустими, предупреди членът на Висшия партиен съвет на социалистите и ексдепутат Дора Янкова.
А управникът на Средец така и не бе открит до пускането на броя, за да каже, поради каква причина е викал населението в читалището.
Янкова изрази задоволството си от постигнатите резултати в областта - 67.49 % "за" и 30.97% "не", които нареждат Смолянско на 4-то място в страната по положителен вот.
Сборно "да" и "не" пратиха българския парламент на поправителен, отбеляза социалистката. В тази тежка ситуация ще му бъде доста по-трудно отделно да чува партийните лидери. Всички мажоритарно избрани депутати като д-р Дариткова ще трябва да кажат "да", защото е такава волята на народа, напомни още тя. И акцентира върху празнините в попълваните в секциите протоколи, които позволяват манипулации и биха се оказали фатални за следващия вот. Заради подобно недоглеждане се оказало възможно допускане на грешка в Информационно обслужване, където вместо 120 плика са чукнали резултат - 1210. И от там насетне цифрата на гласувалите в Община Мадан, е набъбнала грешно. Но в последствие истинският резултатът е възстановен.
За всевъзможни пречки по време на референдума говори и Емил Хумчев - общински съветник от Златоград. Освен непочистени от сняг и лед пътища и тротоари до урните, неотоплени секции той съобщи и за преместена в последния момент на 1 км. от обявеното й място, секция в града. Това, според него все пак не можало да откаже симпатизантите на БСП да отидат да гласуват.
Доста от секциите стояха на тъмно и на студено, а парите за реферндума ги получиха общините и кметовете трябваше да имат грижата да обезпечат топлото, напомни още Янкова. Тя вметна, че нарочно в деня на вота не са искали да акцентират пред гражданите на фактите, че част от кметовете бойкотират с нечистени улици провеждането на 1-вия  демократичен референдум.
Граждани за европейско развитие трябва да си сменят логото, след като лидерът им агитира да не участват в гласуването, атакува тя. ГЕРБ-актива си остана вкъщи в по-голямата си част. Колкото до финансовата цена на референдума - тя струва толкова, колкото държавата плаща за рекламата за цифровизацията на телевизията - 12 млн.лв. Как не го заболя корема Дянков от тази реклама, която се върти по телевизиите, но за референдума му се видяха много парите, вметна още социалистката. Но пак напомни, че народът има нужда от каузи, около които да се обедини, особено по време на криза.
Ани Любенова            




Няма коментари:

Публикуване на коментар