петък, 15 февруари 2013 г.

ТРИ ВРАТИ КЪМ СВЕТА ОТВАРЯ АЛЕКСАНДЪР МИТУШЕВ



Нови книги

С възрожденска жар от златния град

  Три врати към света - три книги, стяга собственикът на ареалния комплекс Александър Митушев за славното минало на Златоград. С възрожденски плам той от години се опитва да издири от различни извори, писаното слово за пограничната българска твърдина. А варненското издателство "Славена" издава поредицата му от книги. Шестващата за тази година тема е разбойничеството. Разработва я вестникарят Тодор Коруев, който е със смолянски корени.
Интригуващо е, какво е ставало по нашите земи преди Освобождението, издава Александър Митушев, основата на сюжета, който ще привлича повече младите хора, които имат нужда да надникнат в историята на своя край.
Друга от книжките е посветена на Златоград като врата към Беломорието. Темата ще развие един от най-големите приятели на града, а и на ареалния комплекс - проф. Николай Овчаров, които от няколко години е истински жител на побратимената с Хрисуполи община, след като си купи къща в стария град.
Паралел пък между езичеството и християнството е залегнал в третата книжка, предназначена от Митушев за печат.  Нейн автор е изследователят на езическите обичаи и религиозни култове по нашите и чужди земи - проф. Иван Маразов.
С излизането на 3-те книжки, не само ще се обогати фондът на Етнографския комплекс -Златоград. Но и читателската аудитория, която досега е чела пътеводителя на проф. Божидар Димитров за Златоград, Перпериконската приказка на проф. Николай Овчаров, орфизма на Левчев, митовете на Никола Дамянов, златоградските песни, пренесени през вековете до наши дни и пресъздадени от Ефим Ушев.
Ани Любенова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар