вторник, 12 февруари 2013 г.

ОЩЕ ЮНИ 2012 ГЪРЦИТЕ СЕ СЪГЛАСИЛИ ОНКОАПАРАТУРАТА ДА СЕ ДАДЕ НА МБАЛ

* Досущ като в библията - едната ръка не знае какво прави другата - МРРБ още чака МВнР на Николай Младенов да направи дипломатическа нота за удължаване на срока на Споразумението ни с гръцкия донор

Лиляна Павлова
Още от 26 юни 2012 г. гръцката страна с факс е дала на МРРБ становище закупеното онкооборудване временно да се инсталира и употребява в МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” заради нуждите на общността в Смолян. Това лъсна от писмо, изпратено от министър Лиляна Павлова, в отговор на депутатското питане на д-р Даниела Дариткова докъде стигна градежът на онкоцентъра. Автентичният му текст бе огласен в неделя от пресцентъра на ГЕРБ в Смолян. Разрешителното на гръцката страна, която е донор на целия проект за изграждане на онкоцентър в областния град, е обвързано с официално потвърждение, което е очаквала да получи за да се съгласи на тази стъпка. А именно: инсталирането е временно, докато се построи самият център, а Смолян да поеме ангажимента за поддръжка на апаратурата, а при увреждане - да я ремонтира за своя сметка. Последващото преинсталиране пък на постоянното й място и обучение на персонала, да бъде за сметка пак на българската страна.
Досега тези факти не бяха известни, само бе ясно, че проектът е зациклил някъде по етажите между двете правителства, а от 4-5 години доставената апаратура стои на съхранение, без да има шанса да помага на болните, тъй като изричното становище на Гърция бе, че тя се доставя за изграждането на Онкологичен център по Споразумението за 5-годишна програма за сътрудничество 2002-2006 г. между правителствата на Република България и Република Гърция.
С нота от март миналата година южните ни съседи са предложили продължение на срока на Споразумението между двете правителства до 2020 г. Като договарящ орган МРРБ е дал съгласие още същият месец. Оставало е само МВнР, оглавявано от Николай Младенов, да подготви дипломатическа нота за потвърждаване на промените в Споразумението, но “към днешна дата в МРРБ не е постъпила информация за официално влязло в сила действие на изменението на Споразумението”, пише в отговора си Лиляна Павлова. Или иначе казано, министерствата у нас действат на библейския принцип едната ръка не знае какво върши другата и то вече близо година. А това бездействие струва животи на болни, които са могли да получат облекчение на място в Смолянско, вместо да пътуват до онкоцентъра в Пловдив. МРРБ обаче не е бездействало - за това говорят преписките му от 4 октомври 2012 г., после от 8 януари 2013 г., с които се иска придвижване на тръжните документи за строителството на центъра. Гръцката страна обаче все ни уведомява, че още не е приключила процедурата по удължаване срока на Споразумението, което е работа на Външно министерство. Съседите ни имат доблестта и да декларират, че не са се оттеглили от проекта, въпреки тежката ситуация, в която се намират. “...проектът е от първостепенна важност за РГърция, още повече, че 90% от гръцката част от финансирането е депозирана в специална сметка на проекта и е на разпроложение да бъде използвана в зависимост от физическия напредък на проекта”. Недоставеното пък оборудване и апаратура, са обект на процедура за доставка, като тръжните документи са предоставени на експертите от МВнР на РГърция и зависят от удължения срок на Споразумението, пише още Лиляна Павлова. И сочи, че за съгласието на гърците да дадат апаратурата временно на смолянската болница, е уведомена Община Смолян. Остава тя да се ангажира с поставените условия, сочи още министърката. Но остава и Николай Младенов да си свърши работата и придвижи т.нар. Споразумение, от което зависи проектът да види бял свят в завършен вид. И родопчани от 10 общини да спрат да пътуват до Пловдив, а да имат на място впрегната последен клас болнична апаратура за едно от най-тежките заболявания, каквото е ракът.
Анета ТОДОРОВА        
                     

Няма коментари:

Публикуване на коментар